pcguru-ajanlott590x150.jpg

A gamer székek nem ma kezdtek szélesebb körben is elterjedni, és mostanság már szinte minden PC-s játékos otthonában megtalálható egy. A Trust is előállt már néhány példánnyal (volt, amit mi is teszteltünk), ezekben pedig az a jó, hogy egyszerre kényelmesek, praktikusak, de mégis a megfizethető árkategórián belül mozognak. Éppen ezért eléggé vártam a GXT 708R Resto érkezését, hiszen nagyon nem mindegy, hogy a tesztelendő játékok elé mire ül le az ember. Egy megfelelően kényelmes szék elengedhetetlen, úgyhogy elég nagy elvárásokkal álltam neki összeszerelni a GXT 708R-t.

trust01.png

A csomagolás teljesen korrekt, minden egyes kis csavarhoz külön tasakot mellékeltek, ami számomra nagy előny, ugyanis hajlamos vagyok ezeket már az első percben szépen összekeverni. A számozott rajzokkal ellátott, az IKEA-bútorokra hajazó útmutató is abszolút korrekt és könnyen érthető, mondjuk, itt jegyezném meg, hogy ha az ember valaha Trust-széket vásárol, és nehezen boldogulna a kereket felrakásával, akkor pro tipp: csak nyomd bele erővel. Én is csavargattam, forgattam, aztán rájöttem, hogy nyers erővel többre megyek. A szék magassága a 4. osztályú emelőnek köszönhetően állítható, fémszerkezete pedig nagy ellenállóképességet biztosít, amivel lehetővé teszi, hogy akár 150 kilogramm súlyú és 2 méteres magasságú felhasználót is elbírjon. Ehhez mérten a szék elemei önmagukban is meglehetősen nehezek, és bár az összeszerelés pikk-pakk megvan, utána már nem ajánlott bárhová is szállítani, max. a szomszédos szobáig.

20211123102836.jpg

Minden egyes gamer széket a maximális felhasználói kényelem érdekében kell megtervezni, ami azt jelenti, hogy úgy kell őket megalkotni, hogy a hosszan tartó használat ne okozzon nyak- és hátfájást a felhasználónak. A GXT 708R teljesen ergonomikus kialakítású, hogy a két kivehető és állítható párnának köszönhetően megelőzze a sérüléseket, a nyak- és hátfájást, ami így sokkal kényelmesebbé teszi, mintha egy alap széken ülne az ember. Szintén a teljes kényelem érdekében a háttámlát 90 és 180 fok közötti szögben állíthatjuk, így a széket teljesen vízszintes helyzetbe is dönthetjük, ha épp úgy tartja kedvünk, hogy pihennénk egyet.

20211123102854.jpg

A poliuretán műbőr borítás tetszetős, de hosszabb távon, napi használat mellett természetesen benne van a pakliban, hogy előbb-utóbb kirepedezik, elkezd foszlani. Ez a műbőr sajátossága sajnos, és számolni kell vele. A kartámaszok magassága állítható, ami a nyaki fájdalom elkerülésében segíthet, nekem azonban a támaszok mérete meglehetősen kicsinek bizonyult. Hiába állítottam be őket úgy, hogy nagyjából illeszkedjenek az asztalon végzett dolgokhoz (gépelés, egérrel babrálás, kontrollerrel ide-oda csapkodás stb.), a könyököm rendre lecsúszott róluk, ami annak köszönhető, hogy számomra egyszerűen túl kicsik ezek a támaszok. Persze ez csak egy személyes probléma, lehet, hogy másnak semmi gondja nem akad velük.

trust02.jpg

A GXT 708R több színben is kapható (piros, fekete, kék és fehér), az ára pedig – reálisan – olyan 80 és 90 ezer forint között tendál, ami nyilván nem olcsó, de ez alá felesleges menni, ha az ember értékelhető gamer széket szeretne venni otthonra. A GXT 708R elsősorban azoknak ajánlott, akik több órás kockulást terveznek a gép előtt, és nemcsak mondjuk egy laza meccset a FIFA 22-ben, vagy egy gyors menetet a Forza Horizon 5-ben. A nyak- és hátpárnának köszönhetően ez a szék kifejezetten arra lett tervezve, hogy a felhasználója több órán keresztül játszhasson vagy dolgozhasson benne, és utána úgy álljon fel, hogy nem érez izomfájdalmat, vagy zsibbadást az ízületeiben. A párnák állíthatóak, így mindenki megtalálhatja a számára ideális pozíciót. Ezzel érdemes tisztában lenni, ha most keresgélnél gamer széket otthonra, mert ebből a szempontból a GXT 708R tökéletes választás lehet.