Közeledik a nyár, amikor a dolgozó nép gyöngyöző homlokkal tervezi a kánikulai szabadságot, a diákság pedig pirospozsgás arccal siratja a tanév végét (hehe), és veti bele magát a szünidőbe. A forró évszak pedig (némi képzavarral élve) minket sem hagy hidegen: Chocho például a nagy kiadóktól kapott kenőpénzből a Kanári-szigetekre, míg eme sorok írója az erkélyen átaludt enyhe estékre készül. Főszerkesztőm nyaralási aspirációi, valamint a szabadságom alatt bepótlásra váró játékok viszont megmozgatták a fantáziámat: felvetették ugyanis a kérdést, hogy milyen lenne a vakációnk, ha azt a kedvenc játékaink helyszínein tölthetnénk el?

Ennek eredménye a lenti, 10+1 elemből álló lista lett, amely megkísérli turisztikai szempontok alapján értékelni az egyes játékhelyszíneket, ajánlónkban így kiemelt figyelmet kaptak a közlekedési és biztonsági információk, a célállomás által kínált programok, valamint a helyi szokásokkal kapcsolatos hasznos tudnivalók is. A témából adódóan a saját merítésünk főleg a valóságon alapuló open-world helyszínekre korlátozódik, de természetesen kíváncsiak vagyunk a Ti preferenciátokra is – ne fogjátok hát vissza magatokat, hanem a cikk alatt osszátok meg velünk, hogy Ti legszívesebben melyik játék világában pihennétek ki magatokat!

A 30 km-es Zóna, Ukrajna

  • Utazás módja: Feketefuvar
  • Kockázati besorolás: Extrém

Pár szó a célállomásról:
Az 1986-os csernobili atomkatasztrófát követően lezárt Zóna soha nem volt szívderítő terület, a titokzatos 2006-os második robbanást követően azonban földünk egyik legveszélyesebb helyévé vált. Ez az addig is korlátozott csernobili katasztrófaturizmus hivatalos végét jelentette, az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma szerint ugyanis a Zóna területén a radioaktív sugárzás azóta jelentősen megnőtt. Bár a körzet napjainkban is katonai őrizet alatt áll, az internet tobzódik a területet állítólag jól ismerő, és az onnan kicsempészett, „képződmény” nevű kőzetekből busás pénzeket kaszáló szerencsevadászok (úgynevezett „sztalkerek”) történeteiben, akik a hivatalos közleményben említetteken túl a fizika törvényeire fittyet hányó anomáliákról és rémisztő, agresszív mutánsokról mesélnek. Ezeket azonban ez idáig egyetlen tényellenőrző oldal sem erősítette meg.

Kiknek ajánljuk?
Fosztogatóknak, behatolóknak, kalandoroknak, magányos farkasoknak, gyilkosoknak, felfedezőknek, rablóknak.

Amire érdemes odafigyelni:
Bár a Zóna hivatalosan katonai őrizet alatt áll, rossz nyelvek szerint a kordonokat biztosító állomány megfelelő mennyiségű kenőpénz fejében bárkinek hajlandó felhúzni a sorompót. A deep weben így napjainkban is szerveződnek csoportos túrák, dacára annak, hogy a katonáknak tűzparancsuk van a Zóna területén, és állítólag habozás nélkül le is lövik a jogtalanul ott kóricáló „turistákat”!

Játék: S.T.A.L.K.E.R.-sorozat

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Altisi Köztársaság

  • Utazás módja: Katonai tehergép
  • Kockázati besorolás: Bizonytalan

Pár szó a célállomásról:
Altis a Földközi-tenger 270 km2-es ékszerdoboza, amely változatos domborzattal, hangulatos mediterrán kisvárosokkal, és kristálytiszta vizű tengerpartjaival várja a haditechnikára fogékony nyaralókat. Elhelyezkedése okán ugyanis a szigetországban elég komoly a katonai jelenlét: a NATO a közeli (civilek elől elzárt) Stratis szigetén állomásoztat egy harccsoportot, míg Altison a helyi kormányerők mellett a jelenlegi kormányt támogató Kantoni-Protokoll Stratégiai Szövetségi Szerződés (CSAT) is jelen van egy gépesített ezreddel.

Bár a nemzetközi helyzet tükrében a NATO és CSAT erők közelsége miatt Altison tapintható a feszültség, mértékadó elemzők szerint valószínűtlen, hogy a két szövetségi rendszer közötti súrlódás a jövőben fegyveres konfliktusba torkollana*. A szigetállam így ésszerű választás, ha olcsó mediterrán üdülést tervezünk, és nem zavar minket a gyakorlatozó vadászrepülők és a lőtereken lövöldöző tankok keltette zajszennyezés.

*Kevésbé mértékadó elemzők szerint ugyanakkor az erőfitogtatás bármikor nyílt háborúba csaphat át.

Kiknek ajánljuk?
Olcsó mediterrán nyaralást keresőknek. Haditechnikai érdeklődés előny!

Amire érdemes odafigyelni:
A helyi kereskedők hajlamosak túlárazni a termékeiket, főleg a lőfegyvereket. Az altisi katonák pedig nem tűrik a kíváncsiskodó civileket: négy éve például két cseh turistát tartóztattak le, miután lefényképeztek egy helyi légibázist.

Érdekesség: Altison kizárólag férfiak élnek.

Játék: ArmA 3

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ausztrália

  • Utazás módja: Autók-autók-autók
  • Kockázati besorolás: Alacsony

Pár szó a célállomásról:
Nagyon csinos ország lehet [Ausztrália] az ő apró kedves kenguruival, melyek ide-oda röpködnek”, mondja a berwicki hercegnő Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című vígjátékában, az apróbb állattani botlást leszámítva pedig a nemeshölgy nem tévedett, a XIX. század legnagyobb brit börtöne ugyanis tökéletes célállomás azoknak, akiket nem zavar a hosszú és fárasztó repülőút, valamint a viszonylag magas utazási költségek.

Mad Max hazája ugyanis mindenkinek tartogat valami megkapót: az extrémsportok kedvelői Gold Coast városában és annak Surfers Paradise negyedében hódolhatnak szenvedélyüknek, míg a földrajzi látványosságok szerelmesei a Great Ocean Roadon suhanva gyönyörködhetnek a végtelen óceánban és a Tizenkét Apostol mészkőoszlopaiban. A természetjárók a Yarra-völgy felfedezésével szerezhetnek feledhetetlen élményeket, míg az izgalmas túrák hívei a hamisítatlan ausztrál senkiföldjére (az „outback”-re) szervezett túrákon ismerhetik meg e gyönyörű és változatos kontinenst. Idén az ország viszont tárt karokkal várja a benzingőzt lélegző autómániásokat is, nyáron ugyanis itt kerül megrendezésre az elmúlt években egyre népszerűbbé váló Horizon Fesztivál! 

Kiknek ajánljuk?
Akiket vonz a távoli, változatos táj, és nem zavarja őket a Horizon Fesztivál keltette kaotikus járműforgalom.

Amire érdemes odafigyelni:
A fesztiválra érkezők ne feledjék, hogy az országban bal oldali közlekedés van érvényben! A legendásan veszélyes állatvilágtól ellenben nem kell tartani, a Horizon keltette megnövekedett forgalom ugyanis minden állatot elűzött az autóval is megközelíthető területekről.

Játék: Forza Horizon 3

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bolívia

  • Utazás módja: Polgári(nak álcázott) helikopter
  • Kockázati besorolás: Magasra lőtt

Pár szó a célállomásról:
Gyönyörű, megkapó, változatos, és veszélyes – ez Bolívia, amely minden odalátogatónak felejthetetlen élményeket tartogat. Másszuk meg akár Inca Camina magasra törő hegycsúcsait, révedjünk a Koani sósivatag végtelen horizontjába, csobbanjunk termálvízbe az Agua Verde nemzeti park valamelyik luxushoteljében, vagy épp induljunk dzsipes túrára a Yungas úton, bolíviai nyarunk biztosan hosszú ideig emlékezetes marad (feltéve, hogy nem botlunk bele véletlenül egy drogüzletbe, akkor ugyanis hamar véget ér).

Bár az ország az elmúlt években inkább a véres kokainháborúja, semmint csodás tájai miatt volt téma a tévében, a kormány Unidad rendfenntartó egységének és a filantróp Santa Blanca szervezet magán biztonsági erőinek köszönhetően a közbiztonság napjainkra sokat javult, a kormány így minden külföldi turista biztonságát szavatolja. Az amerikai(nak vélt) turistákat ellenben érezhető bizalmatlanság övezi, valószínűleg a 90’-es évek Plan Dignidad drogellenes hadműveletének rossz emléke miatt, vagy azon nevetséges összeesküvés-elmélet okán, miszerint a helyi Kataris 26 gerillacsoport terrorakcióit egy fedett amerikai különítmény támogatja.

Kiknek ajánljuk?
Akik tudják, hogy mi a különbség a liszt és a kokain között.

Amire érdemes odafigyelni:
A helyi magánbiztonsági és katonai erők meglehetősen bizalmatlanok a kisebb csoportokban mozgó, angolul beszélő turistákkal szemben, a javasolt kommunikációs nyelv így a spanyol.

Játék: Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bright Falls, USA

  • Utazás módja: Komp
  • Kockázati besorolás: Sötét

Pár szó a célállomásról:
Ha zavar a nyári forróság, a turisták tömege, vagy épp szeretnél elvonulni a nagyvárosi zsibajtól, hogy az amerikai északnyugat méltóságteljes fenyveseinek nyugalmában töltődhess fel, akkor Washington állam egyik legszebb kisvárosa, Bright Falls ideális választás számodra! A kistelepülés ugyanis amilyen kicsi, annyi látnivalóval büszkélkedhet: a túrázók az Elderwood Nemzeti Park ösvényeit bejárva tapasztalhatják meg az érintetlen washingtoni vadont, míg a hobbitörténészek a helyi szénbánya-múzeumban és a kisváros gátkiállításán ismerhetik meg a terület érdekes, rejtélyekben sem szűkölködő történetét. A megye mértani közepén fekvő, nappal is éjsötét vizű Cauldron tó ugyanakkor a nyugalomra vágyókat hívogatja szüntelen – a partja mentén felhúzott víkendházak csendes menedéket kínálnak a hétköznapi problémáikat hátrahagyó vakációzóknak és az alkotói szabadságukat töltő művészeknek egyaránt. 

Bright Falls persze nem makulátlan kisváros: a településről és annak környékéről az elmúlt évtizedekben több eltűnést is jelentettek – ezek 2009 szeptemberében tetőztek, amikor tucatnyi helyi lakosnak veszett örökre nyoma. Hivatalos magyarázat nincs a történtekre, az internet fantáziáját persze megmozgatta a sztori: a legismertebb webes rémtörténet szerint éjszakánként egy sötét, természetfeletti erő ragadja el a Bright Falls körüli fenyvesekbe tévedőket.

Kiknek ajánljuk?
Nyugalomra vágyó természetjáróknak, írói válságban szenvedő bestseller-szerzőknek.

Tipp:
A kellemes Bright Falls-i éjszakákat vétek lenne átaludni, legyen hát nálad mindig egy zseblámpa és egy termosz kávé! 

Játék: Alan Wake

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Dél-San Andreas, USA

  • Utazás módja: Amit éppen sikerül ellopni
  • Kockázati besorolás: Közepes

Pár szó a célállomásról:
„San Andreas, élén Los Santos városával, a nyugati celebipar önjelölt kulturális központjával a világ legizgalmasabb állama; golfpályák, celebek, üzletközpontok, bandaháborúk, masszív környezetszennyezés és proli lakókocsiparkok tökéletes harmóniája, ahol mindenki magára ismerhet.” Így szól a San Andreas Állami Turisztikai Hivatal rövid köszöntője, mi pedig sokat nem is tennénk hozzá eme figyelemfelkeltő turistacsalogatóhoz, a „hanyatló” nyugat vinewoodi sikerfilmekből oly jól ismert nagyvárosa és környéke ugyanis izgalmas, változatos, és mégis ízig-vérig amerikai vakációs célállomás!

A szentek városa, Los Santos ideális célpont az ismert, kevésbé ismert, és volt sztárok autogramjaira vadászó pletykafészkeknek, de nem fognak csalódni azok sem, akik a legendás San Andreas-i tengerpart szörfversenyeit, vagy épp a kulturálisan sokszínű déli és keleti városrészek bandaháborúit szeretnék testközelből megcsodálni. A várost körülfogó soksávos államközi sztrádákon a sebesség mámorában élők találhatják meg számításaikat és az autópályarendőröket, északnyugati irányban haladva pedig Chumash csendes partmenti közösségében pihenhetik ki a nagyvárosi élményeket a nyugalomra és bolti rablásokra vágyó turisták.

A terebélyes, nyüzsgő metropolisztól északra elterülő Blaine megye ugyanakkor a természet lágy ölén pihenni vágyók számára nyújt kellemes és változatos kikapcsolódást. Izzadjunk hát akár Grand Senora sivatagában, mártózzunk meg az Alamo tenger súlyosan szennyezett sós vizében, induljunk túrára a Chiliad-hegy sorozatgyilkosokat bújtató nemzeti parkjában, vagy épp tapasztaljunk meg egy hamisítatlan kisvárosi kocsmai verekedést Paleto Bay szerény városkájában, a San Andreas-i vidéken biztosan nem fogunk unatkozni!

Kiknek ajánljuk?
Akiknek álmaiban Amerika visszainteget… és beint.

Amire érdemes odafigyelni:
Bár Los Santos légszennyezettsége az elmúlt években sokat javult, az utcákon sétálva javasolt az arcmaszk viselése, a levegő ugyanis néha olyan jó, hogy látni és harapni lehet. A sétát egyébként azért említettük fentebb, mert a turisták bérelt autóit jó eséllyel úgyis el fogják rabolni.

Játék: GTA 5

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Európai körutazás

  • Utazás módja: Nyergesvontató
  • Kockázati besorolás: Nagyon alacsony

Pár szó a célállomásról:
Ha szeretnéd bejárni Európát, de nincs jogsid, pénzed, vagy elegendő vezetési rutinod, ne aggódj, az SCS utazási iroda ugyanis zseniális ötlettel rukkolt elő! A cég kamionos európai körtúrájának keretében ugyanis egy profi kamionsofőr mellé szegődve egy nyergesvontató anyósüléséből (felár fizetése esetén pedig akár a kormányt Te magad markolászva) fedezheted fel az öreg kontinens legszebb útjait, legismertebb városait, leggyönyörűbb logisztikai központjait, és legműveltebb úrvezetőit.

Ha lételemed az állandó mozgás, ha a sztráda az igazi otthonod, és tudod, hogy mi az az indexlámpa, akkor a kamionos körtúra örök nyári emlék lesz számodra! Feltéve, hogy nem zavar, hogy nem szállhatsz ki a kamionból a kirándulás alatt, és hogy néha segítened kell majd a vontatott áru leparkolásában is. De hát olcsó húsnak…

Kiknek ajánljuk?
Akik szeretnék vezetőfülkéből felfedezni Európát, és nem zavarja őket, hogy csak a külvárosi ipartelepekig hajthatnak be minden városban.

Tipp:
Az SCS alap utazási csomagja 69 európai városra, míg a feláras, kelet-európai, skandináv és francia útvonalakat is tartalmazó ajánlat 133 külvárosi ipartelep meglátogatására terjed ki.

Játék: Euro Truck Simulator 2

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ibiza és Oahu – Kettő az egyben autós túra!

  • Utazás módja: Luxusautók
  • Kockázati besorolás: Alacsony

Pár szó a célállomásokról:
Ami Ausztráliának a Horizon Fesztivál (lásd a korábbi bejegyzésünket), az az Egyesült Államoknak és Európának a Solar Crown (avagy „Napkorona”) Futam, a nemzetközi autós-motoros liga ugyanis az állandó Hawaii-szigeteki helyszín mellett 2011 óta Ibiza útjain is évente megrendezésre kerül. A benzinillatú gála pedig maximálisan ki is használja a két csodálatos sziget földrajzi adottságait: az Oahu-i trópusi futamok a Kaena Point Nemzeti Parktól a Wheeler Légibázison át egészen Honoluluig invitálnak autós körutazásra, míg az európai versenyek remek lehetőséget kínálnak a Sant Antony de Portmany és Eivissa közötti, levendulamezőkkel szegélyezett mediterrán úthálózat koptatására.

Bár a Horizon fesztivál életre hívása óta a Solar Crown a rossznyelvű sebességmániások szerint sokat vesztett népszerűségéből, a megcsappant érdeklődést a rendezvény szervezői annak exkluzivitásával próbálják kompenzálni. A hawaii és ibizai autós túra így a felső tízezer autókedvelőinek mulatsága: a beugró borsos, a saját luxuskocsik birtoklása követelmény, az ibizai és hawaii ingatlanok vásárlása a futambevételekből pedig szinte elvárás. Ez a napkorona így nem süt rá mindenkire; de ha az élet császára vagy, akkor az indulók között a helyed!

Kiknek ajánljuk?
Milliomos önjelölt autóversenyzőknek

Jó, ha tudod:
A Solar Crown sokat vár el versenyzőitől, de sokat is ad nekik: ha bekerültél az indulók közé, a rendezvény nyomott áron reptet Oahu és Ibiza között, valamint ingyen szállítja a futamon használt kocsidat is!

Játék: Test Drive Unlimited 2

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kyrati Királyság

  • Utazás módja: Nemzetközi buszjárat
  • Kockázati besorolás: Alacsony* 

*A Kyrati Propagandaminisztérium jelentése alapján. Pagan fénye világítson mindannyiunkra!

Pár szó a célállomásról:
A kihívásra vágyó hegymászók, az egzotikus civilizációk iránt érdeklődő antropológusok, és a zsíros zsoldban reménykedő szerencsevadászok nem lőhetnek mellé Kyrattal, a Himalája legkisebb, de egyben legizgalmasabb és legváltozatosabb országa ugyanis tárt karokkal vár minden utazót, akiknek a vakáció egy új kultúra megismerését, egy kirándulás a zabolátlan természet felett aratott győzelmet, míg a helyiekkel való eszmecsere a gyors tűzharcot vagy késdobálást jelenti. Kyrat az ellentétek országa: egyszerre gyönyörű és könyörtelen, miközben elvarázsol, mégis az életedre tör – nem tudhatod, mire vállalkoztál, amíg fel nem fedezed!

Kyrat történelme legalább olyan hullámzó, mint a földrajza: a brit fennhatóság vége óta eltelt bő száz évben megfúrt királyságok (és királyok), bukott demokráciák, és puha (valamint kevésbé puha) diktatúrák váltották egymást a sok vért látott ormain és lankáin. Pagan Min király uralkodása óta ellenben a korábbi polgárháborús állapotok sokat javultak: napjainkban így Kyrat csak egy bukott, de legalább a turisták számára nem életveszélyes állam. Feltéve, hogy a gyanútlan külföldi kalandorok elkerülik az Arany Ösvény terrorcsoport által uralt nyugati területeket, és nem hergelik fel a Királyi Hadsereg katonáit sem (azaz nem szólítják meg és nem fotózzák le őket, valamint nem néznek rájuk).

Kiknek ajánljuk?
Fegyverforgató hegymászóknak

Érdekességek:
A helyiek elmondása szerint Kyrat északi hegyláncai között jetik élnek. Bár e lények létezését számtalan helyi szemtanú is megerősítette, nincs olyan fényképes vagy videós bizonyíték, amely alátámasztaná eme szóbeszédet.

Játék: Far Cry 4

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Medici Köztársaság

  • Utazás módja: Siklóernyő, szárnyasruha, repülőgépek tetején szörfölve
  • Kockázati besorolás: Nem ajánlott Teljesen biztonságos!

Pár szó a célállomásról:
Európa utolsó diktátorának legnemesebb államférfijának, Sebastiano di Ravello tábornoknak a hazája híven tükrözi az országot lassan harminc esztendeje megszálló kormányzó generalissimót: Medici szigete ugyanis éppolyan nyomasztó, hírhedt és erőszakos megkapó, emlékezetes és szeszélyes, mint annak vasmarokkal irányító vérura bölcsen kormányzó államfője. Fedezzük fel akár Insula Fonte napsütötte levendulamezőit, napraforgó-ültetvényeit, aknamezőit és sütessük hasunkat luxusstrandjain; élvezzük ki Insula Dracon nyilvános kivégzéseit méltán elismert borvidékének és konyhájának kulináris élvezeteit; vagy épp induljunk erdei és hegyi túrára Insula Striate elpusztított városaiból megkapó ormain, Medici éppoly bátran birokra kel a Földközi-tenger konkurens turistaparadicsomaival, mint szadista diktátora elhivatott vezetője az elűzött demokrata ellenzékkel a köztársaság ellenségeivel.

Di Ravello tábornok erőfeszítéseinek hála napjainkban Medici a Földközi-tenger Észak-Koreája leggyorsabban fejlődő turisztikai célállomása, amely garantáltan traumatikus emlékezetes élményt nyújt mindenkinek, aki ott tölti vakációját! Érdemes viszont észben tartani, hogy a rezsim köztársaság fő bevételi forrását jelentő bavarium-kitermelés okán a besúgóhálózat és a titkosrendőrség rendfenntartói jelenlét és a biztonsági intézkedések meglehetősen kiterjedtek. Épp ezért, mindig igazoljuk magunkat, ha a városi verőlegények milicisták és az úton járőröző katonák arra utasítanak minket, valamint kerüljük a katonai bázisokat és a szögesdróttal-kordonnal elzárt területeket is! A legfontosabb viszont, hogy mindenképpen kerüljük (és észlelésük esetén azonnal jelentsük!) a helyi szabadságharcosokat felforgató antidemokratikus erőket, valamint a helyi körözési lista első helyén álló, az elmúlt szezonokban a rezsimnek kormánynak borzalmas anyagi károkat okozó Rico Rodriguezt! Személyleírást nem mellékelünk: észre fogjátok venni, ha az illető garázdálkodni kezd.

Kiknek ajánljuk?
Kaszkadőrlelkületű CIA-ügynököknek Mindenkinek!

Amire érdemes odafigyelni:
Minden településen található egy otromba szerény egészalakos szobor Medici legaljasabb gazemberéről örök hőséről, Sebastiano di Ravello tábornokról. Eme szobrokat a Medicire látogató turistáknak szigorúan tilos nem lefényképezni!

Játék: Just Cause 3

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

+1: Steelport, USA

  • Utazás módja: Fegyveres kísérettel
  • Kockázati besorolás: Háborodott

Pár szó a célállomásról:
Shaundi, az utcai bandából kinőtt Third Street Saints celebbagázsának rezidens playmate-je szerint az amerikai rozsdaövezetben fekvő Steelport kb. olyan, mint „Bangkok nagy, erőszakoskodó apja”, ami maradéktalanul össze is foglalja, hogy mit kell tudni a városról. Az adrenalindús szórakozást előnyben részesítők a vérbő Professor Genki’s Super Ethical Reality Climax valóságsshowjában tombolhatják ki magukat, míg a lőfegyverek helyett a test-test (és test-láncfűrész) elleni küzdelmet kedvelők az évente megrendezett Murderbrawl mexikói birkózóversenyen tehetik próbára képességeiket.

Akiket viszont a fenti őrületek nem vonzanak, inkább kerüljék a várost: a nem különösebben nagy, és máskülönben unalmas arculatú, koszos Steelport egyéb meglepetéseket nem tartogat, már persze ha nem számítjuk ide az alkalmi szükségállapotokat és az utcán lila dildóval járőkelőket verő elmebetegeket.

Érdekességek: Steelport polgármestere Burt Reynolds.

Játék. Saints Row: The Third

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!