Igazán nem is tudom, hogy mit írjak vagy mondjak ebben a gyászos pillanatban. A szerkesztőségből sokunk kedvence volt a GOG.com, hiszen mára elfeledett, klasszikus címeket szedtek össze nekünk a lengyel srácok, ráadásul DRM-mentesen, igazán jó árakon kínálva a jó öreg játékokat.

Én magam húsznál több programot vásároltam tőlük, de úgy látszik, a közönség lelkesedése és vásárlóereje nem volt elég a szolgáltatás fenntartáshoz. Két évvel ezelőtt mindenki ünnepelte őket, mára csak a szomorúság maradt.

A GOG oldalán már csak a búcsúüzenet olvasható az oldal fenntartóitól, amelyben ígéretet tettek, hogy a következő hét folyamán mindenki letöltheti még a megvásárolt játékait. A CD Projekt munkatársai az ezzel kapcsolatos információkat a Facebook és Twitter oldalukon teszik közzé.

Isten veled, Jó Öreg Játékok! Hiányozni fogsz!



]{iegészítés: A dolog azért nem ennyire egyértelmű... A búcsúüzeneteben az szerepel, hogy a GoG "nem működhet tovább ebben a formájában"m illetve "nem tűnt el a GoG mögötti ötlet, új kihívások várnak ránk". Azóta a szájt szóvivője, Tom Ohle közölte, hogy "ahogy olvasható, ez ne jelenti a GoG végét. A következő napokban jövünk a részletekkel." A szolgáltatás Facebook-oldalán az olvasható egy vasárnap éjfél körül elküldött postban, hogy a "GoG vezetőségének hivatalos közleménye az egész helyzetről hamarosan bejelentésre kerül, holnap adunk bővebb tájékoztatást", a Kotaku egyik olvasója pedig talált egy lengyel üzleti portált, amely szerint szerdán érkeznek a friss hírek a GoG háza tájáról, amely a működése alatt végig a "béta" billogot viselte a homlokán -- az is elképzelhető tehát, hogy teljesen új formában, vagy más struktúrával jelentkeznek a srácok.

Szóval még ne temessük őket, várjuk meg a bővebb információkat. Addig is érdemes körülnézni a DotEmu oldalán is, amely ugyancsak DRM-mentes, újkori Windowsokon futtatható játékokat kínál, bár tény, hogy a választék jóval szerényebb, mint a GoG-on volt, de találni rajta igazi csemegéket. (]{redenc)



Friss: Egyre inkább úgy tűnik, hogy valamiféle média-hack volt a dolog, hiszen ezen a lengyel portálon megjelent az általam is emlegetett fórumbejegyzés átirata, melyet Michail Kicinski, a CD Projekt társalapítója írt. Eszerint szeptember 22-én a kora esti órákban online sajtótájékoztatót tartanak, és -- egy vigyorgó smiley kíséretében -- kérik "ne terjesszük a pánikot amiatt, ami a GoG címlapján megjelent"...



Friss: A GOG honlapján megjelent kb. 50 perce (szeptember 20., este 20 óra körül) egy rövid nyilatkozat, melyben az üzemeltetők sajnálatukat fejezik ki a kialakult helyzet miatt, amellyel sok ezer felhasználóban zavarodottságot okoztak. Az oldal bezárására technikai és üzleti szempontok miatt került sor. Egyúttal ismét biztosították a felhasználókat, hogy a megvásárolt játékok biztonságban vannak, ha minden igaz, csütörtöktől ezeket újból le lehet tölteni, bónusz anyagok kíséretében.

Ehhez egy személyes megjegyzés: ahogy én sem, a Facebook felhasználók hozzászólásait végigolvasva úgy érzem, ők sem elégedettek azzal, ahogy a GOG csapata kezelte ezt a helyzetet. (Pozandr)