• James Wan szerint a természetfeletti szál hiánya miatt lett kevésbé sikeres az Eleven kór
  • Ha a rajongók hashtaget indítanak a film folytatásáért, elkészülhet a második rész
  • Wan filmjei készítése közben elképzeli a cselekményt körülvevő szélesebb világot is
  • Ezért tud újabb epizódokat készíteni, amikor a közönség akarata azt diktálja

James Wan a 2010-es évek legnagyobb horror univerzuma, a Démonok között világának, korábban az Insidious és a Fűrész széria atyjaként, illetve újabban az Aquaman-filmek rendezőjeként ismert. Tavalyi munkája, az Eleven kór (Malignant) kilóg a sorból, hiszen nem kapott az előbbiekhez mérhető reklámkampányt és a kritika sem rajongott érte. Wan most mégis arról beszélt a Comic Book hasábjain, hogy univerzumot építene a film köré.

Először elmondta, hogy olyan szellemiségben készítette az Eleven kórt, mint a Fűrészt és a Démonok között első epizódját. Szerinte ezek alacsonyabb költségvetésű, nem kifejezetten divatos, sőt furcsa munkák voltak, amik valamiért mégis népszerűek lettek. Az Eleven kór mérsékelt sikerét a természetfeletti szál hiányával magyarázta, amit filmjeiben szerinte már elvár a közönség.

james-wan-malignant-interview-social.jpg
(A kép forrása: Collider)

Ami a hosszú szériákat illeti, Wan hasonló alkotói folyamatot vázolt, mint a történetek színhelyeit saját bevallása szerint részletesen elgondoló Kosztolányi. Kifejtette, hogy nem a folytatás lehetőségét keresi filmjei készítése során, viszont a cselekményt körülölelő világot teljes egészében elképzeli. Utóbbi teremt lehetőséget az univerzumépítésre.

„Mivel ismerem a szélesebb világot, amiben a cselekmény játszódik, léteznek további történetek, amiket elmesélhetek, és ezt általában a közönség akarata határozza meg. Ha több történetet akarnak, akkor én többet húzok elő. Ez az én módszerem, egészen az első filmemig, a Fűrészig visszamenően. Ismerem a szélesebb világot, amint Leigh [Whannel forgatókönyvíró] is ismeri azt, és ha olyan szerencsések vagyunk, hogy mesélhetünk további történeteket, akkor készen állunk erre” – magyarázta a rendező.

Ezek után joggal merült fel az Eleven kór folytatásának lehetősége. „Ha a rajongók több filmet akarnak, szervezzenek egy elsöprő mozgalmat. Indítsanak egy hashtaget az Eleven kór folytatásának” – összegezte a tanulságot az alkotó. Nektek hogy tetszett Wan a tavalyi rendezése? Szívesen látnátok a második részt?