Qi’ra erősen megkavarta a dolgokat a Vörös Hajnal újraéledésével és machinációival, avagy zavar van az Erőben és vihar a biliben, vagyis inkább az univerzumban, ahol a fejvadászok, haramiák és csempészek új szövetségre lelnek a Birodalom árnyékában. És bár a Star Wars-kánonon innen és túl egyébként is vannak igen izgalmas korszakok és mondák, biztosan sokan örülnek annak, hogy számos kedvencük kap extra színezetet a paneleken, valamint extra szavuk is akad a buborékokban. A Szukits újdonságai között most kifejezetten ez a korszak került terítékre, méghozzá négy kötetben, négy oldalról, így a jól ismert hősök mellett olyanok oldalán is beszállhatunk a Fejvadászok háborújába, mint Dr. Aphra, Darth Vader, vagy éppen Beilert Valance.

Fejvadászok háborúja 

  • Író: Greg Pak, Charles Soule és mások
  • Rajzoló: Paolo Villanelli és mások
  • Oldalszám: kötetenként 116-168 oldal
  • Ár: kötetenként 5990-6190 Ft a kiadótól

A Marvel új Star Wars-sorozatának 12-18. számait tartalmazó Star Wars: Fejvadászok háborúja – Star Wars-sorozat, avagy a széria harmadik kötete ezúttal kicsit kakukktojás, mert ez jelenti az átvezetést az előző cikkben bemutatott negyedik kötethez, ami már A vörös uralom része. Itt már a Csillagfény osztag jelenéből a múltba utazva jobban megismerjük Poe Dameron szüleit, akik egy verseny kapcsán abszolút összekapcsolódnak a történetben, pont ahogy Darth Vader és Luke Skywalker. És természetesen igen nagy jelentőséggel bír Han Solo lefagyasztott teste, amit sokan szeretnének megszerezni, és ami miatt számos régi ismerős is jelen van a kötetben. 

Kapunk egy adag borító-variánst, Dengar leírását, egyébként pedig kicsit szerteágazóbb a sorozat a megszokottnál, több a mellékesnek tűnő szál és a karakter, ami persze valahol érthető, mikor a széria is a Star Wars gyűjtőnevet kapta, de ezzel együtt is talán jobban működnek a fókuszáltabb, egy-egy cselekményre és személyre összpontosító füzetek, kötetek. 

A következő a sorban a Fejvadászok című sorozat 12-17. számait magában foglaló Star Wars: Fejvadászok háborúja – Fejvadászok-sorozat, ami szintén a harmadik kötettel van jelen, ezúttal Valance és kéretlen társa, Dengar szereplésével, hiszen a páros Boba Fett nyomába eredve zördül rendszeresen össze. A cél alapvetően ugye az, hogy Valance törlessze adósságát, mivel Hannak köszönheti az életét, de Csubi érthető okokból kissé bizalmatlan, miközben a kiborg nyakába szakadt Dengar is sokszor felesleges súlynak érződik. És bár hőseink ideiglenes menedékre találnak, sajnos itt is feltűnik Halálpálca, aki méltó hírnevéhez, emiatt igen gyorsan dugába dől a terv. Ettől függetlenül a páros eljut Boba Fetthez, akivel aztán kicsit másképpen alakulnak az események, mint az elsőre várható. 

Ez a kötet már egészen érdekes, főleg Valance karakterének hála, noha van még néhány meglepetés karakter, aki tiszteletét teszi, ezzel is feldobva az összképet. Paolo Villanelli hozza a tőle megszokott rajzstílust és formavilágot, ami messze nem rossz, extraként pedig itt is borítórajzok várnak, valamint Beilert Valance karakterleírása, ami mindenképpen jól jön, pláne, hogy ő azért elég fontos szereplője a sorozatnak.

A legizgalmasabb azonban talán a második Doktor Aphra sorozat 11-15. számait és a harmadik Darth Vader sorozat 12-17. számait tartalmazó Star Wars: Fejvadászok háborúja – Doktor Aphra-sorozat és Star Wars: Fejvadászok háborúja – Darth Vader-sorozat mindkét esetben harmadik kötete. Ezekben ugyanis a sötét oldalt ismerjük meg még jobban, pláne a Darth Vader-es könyvben, ahol az Exegolon történtek után Vader ismét behódol Palpatine-nak, így újabb szenvedés vár rá, Bestooni Ochi oldalán pedig egy újabb feladat, ami egészen izgalmassá válik, ahogy a Birodalmon belüli titkos szövetségekre és szervezkedésekre is fény derül. Aphra és Sana Starros eközben egy olyan gyilkos fajjal találkozik össze, amely képes egész bolygókat kiirtani. Persze a dokit nem ejtették fejre, ezúttal is van vészterve, sőt a meghívót megszerezve, mesés kincsek reményében a Vörös Hajnal nagy eseményére is ellátogat. Ott azonban kellemetlen meglepetés éri, mikor Darth Vader is felbukkan. A sötét úrral nem éppen jó viszonyban váltak el, így benne van a pakliban, hogy a régész ezúttal a múlt egy olyan, sötét szegletébe túr bele, ami a vesztét okozhatja.

Guiu Vilanova rajzai nem túl erőteljesek, a Vader füzeteit utána átvevő Raffaele Ienco azért sokkal biztosabban kezeli a karaktereket (jó, mondjuk inkább úgy, hogy az én ízlésemnek jobban megfelel a stílusa), sőt Aphra rajzolója sem lesz a kedvencem, ettől függetlenül szépen alakulnak a történetek, élvezet mindkét kötetet olvasni, és a karakterek is kellően eltérnek ahhoz, hogy izgalmassá váljon a két, kimondottan különböző szál. Extraként itt is a borítókat kapjuk, plusz Bossk és 4-LOM kapott egy-egy rövidebb bemutatót, ami mindenképpen jó dolog mindazoknak, akik jobban beleásnák magukat a kevésbé felkapott és ismert szereplők életébe. És erre persze kiváló lehetőséget nyújtanak ezek a kötetek is, amik a felületes Star Wars-kedvelőknek nem biztos, hogy akkora élvezetet nyújtanak, de a rajongóknak mindenképpen ajánlottak a meglehetősen szerteágazó és rengeteg kapcsolódási pontot nyújtó történetfolyammal.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Vörös Hajnal és a fejvadászok témája továbbra sem a kedvencem, de elismerem a létjogosultságát, ráadásul biztosan van, akinek ez a vonal jobban bejön, mint a hagyományos Jedi vs Sith stílus és a többi. Nem mellesleg az ősz különösen izgalmas köteteket hoz majd magával, amik miatt érdemes lesz továbbra is figyelni a Szukits megjelenéseit. A Mandalóri folytatása mellett például érkezik a Hagyaték első kötete, ami  126 évvel A Jedi visszatér eseményei után, 460 oldalon (!), egészen új irányba tereli a már jól ismert univerzumot.