Az utóbbi időben a Szukits kiadó gondozásában a Star Wars eléggé vörösbe öltözött, illetve leginkább a Fejvadászokra és a Vörös Hajnalra összpontosított, ami egyébként meg nem véletlen, mint az egyik legnagyobb bűnszervezet, amiről ráadásul sokáig azt hitték, hogy már megszűnt. Egészen Qi’ra megjelenéséig, aki eléggé gatyába rázta a szövetséget, és komoly csapást indított, hogy megszerezze a hatalmat. És pont azért akkora öröm és egy komolyabb erejű szín a palettában a Mandalóri megjelenése, ami a Star Wars egy másik oldalát mutatja be, a Disney+ szériája után szabadon, erősen kötődve annak cselekményéhez, mégis másképp bemutatva az eseményeket. De nézzük is, hogy a kiszemelt kötetekkel mit kapunk és mit veszítünk  – már ha van bármi vesztenivalónk, ha egyszer elutazunk a messzi-messzi galaxisba.

Star Wars: A vörös uralom

  • Író: Charles Soule
  • Rajzoló: Marco Castiello és mások
  • Oldalszám: 160 oldal
  • Ár: 6490 Ft a kiadótól

Kicsit tovább görgetve a cikkben átverés áldozatának gondolhatod magad, de nincs itt semmi trükk, két kötet is A vörös uralom címmel jelent meg, ám az egyik, amelyik most kerül porondra, a Marvel új Star Wars-sorozatának a része, egészen pontosan a negyedik kötet, ami a 19-25. számokat tartalmazza. Ezekben pedig két fontos szálra összpontosul a cselekmény. Ad egy: Luke az Erőt szeretné még jobban kiismerni és megtanulni, ezért bolygóról bolygóra utazik, természetesen ezzel akár veszélybe sodorva önmagát. Ad kettő: a javítás alatt álló Tarkin’s Will csillagrombolón Shara Bey egy titkos akció során próbál annyi információt megszerezni, amennyit csak lehet, észrevétlenül elvegyülve a birodalmi sereg katonái között. Amivel azonban nem számol, az Ellian Zahra parancsnok zsenialitása, amivel nemcsak a kémet szűri ki, de könyörtelen és halálos csapást mér a szövetségre is. Már ha hagyják.

Persze ennél jóval több minden történik a 160 oldalon, még Qi’ra is feltűnik, sőt Poe Dameron is szóba kerül, de érdemes tüzetesen, aprólékosan átolvasni a képregényt, hogy minden fontos információ megkapja a maga figyelmét, mivel megérdemlik. Nekem például Luke utazása is nagyon tetszett, kiemelten a Gazian Élő-Tengerével és minden felfedezésével. Ami kevésbé tetszett, az Ellian Zahra karaktere, aki már-már Thrawn-szerepben tündököl, valamint az extra 25. számot is kicsit erőtlennek éreztem, ami röviden mutat be olyan karaktereket, mint Kylo Ren, Poe Dameron vagy éppen Darth Vader, ám pont a helyszűke okán ezek egyike sem ad hozzá igazán a megszokott szerepekhez és történetekhez. A borítóváltozatok jók, csak kicsik, viszont ezek is extrák, így nem is kötnék bele komolyabban a méretükbe. A kötet maga tetszett, érdekes volt, és persze a Vörös Hajnal itt is megmutatja, hogy bármeddig elér a keze, így kapcsolódik a képregénysorozat mostanában fontos témájához.   

Star Wars: A vörös uralom

  • Író: Charles Soule
  • Rajzoló: Steven Cummings
  • Oldalszám: 136 oldal
  • Ár: 5990 Ft a kiadótól

És akkor a másik A vörös uralom, de ezúttal egy ötrészes, önálló minisorozat képében, amely leginkább Qi’ra és Sava kapcsolatát mutatja be – utóbbi feladata megtalálni Yodát, akiről Qi’ra azt gondolja, hogy életben maradt az Uralkodó tisztogatása ellenére. Sőt, a Vörös Hajnal feje emellett igazi halálosztóknak oszt ki komoly feladatokat, így Bestooni Ochinak és Halálpálcának is, valamint a Ren lovagjainak, akiket egyenesen a Mustafarra küld, hogy ott jussanak be Darth Vader erődítményébe, ami nem kis feladat, ráadásul ahogyan az várható, komoly konfrontációt sejtet. 

Kifejezetten izgalmas és érdekes pillanatokkal teli minisorozatról van szó, ami ugyan nem kiemelkedő, de a Vörös hajnal-sorba tökéletesen beilleszthető, elvégre itt is láthatjuk Qi’ra felkészülését és cselszövéseit, noha az idővonal számomra itt-ott kicsit kusza, főleg a Ren lovagjainak hála, de ez lehet, csak nálam okoz gondot, valami kisebb ismeret hiányában, ami elkerült. A rajzok átlagban jók, a végén még borítókat is kapunk, amiknek ezúttal a méretébe sem tudok belekötni – legalábbis vannak nagyobbak, amik tökéletesen megfelelnek számomra is.   

Star Wars: A Mandalóri 1. rész

  • Író: Rodney Barnes
  • Rajzoló: Georges Jeanty
  • Oldalszám: 136 oldal
  • Ár: 5990 Ft a kiadótól

Din Djarin, a mandalóri fejvadász nem válogat, ha küldetésről van szó, és bizony minden megbízását gond nélkül teljesíti, ami miatt akár a legnehezebb missziókra is meghívást kap. Így kerül hozzá az a nyomkövető is, ami egy titkos célponthoz kötött, akit élve kell leszállítania a Birodalomnak. Útja az Arvala-7-en keresztül vezet, ahol még ideig-óráig össze is barátkozik valakivel a cél érdekében, majd legnagyobb meglepetésére egy kis zöld teremtményre, a “gyermekre” lel, akit először ugyan el is szállít megbízójához, végül győzedelmeskednek felette az érzelmei, amivel sokak haragját kivívja maga ellen, de még éppen időben sikerül némi segítséggel elmenekülnie, hogy aztán egy kieső, távoli bolygón (Sorgan) húzza meg magát. Ott viszont ismét nem várt ellenségbe és szövetségesbe fut bele, ami ismételten harcot eredményez – úgy tűnik, hogy a Mandalóri mindenhol bajba kerül, de legalább a szívére hallgat, ami utazásai során sokak szimpátiáját elnyeri.  

A Mandalóri képregény a sorozat mellett és annak ismerete nélkül is maximálisan ajánlott, már csak azért is, mert a magyar kiadásoknál éppen főszerepet élvező bűnszervezet-harcok mellett üde színfoltnak számít, egy teljesen eltérő stílust képvisel. Rajzai kicsit átlagosak, ellenben ezt feledtetik a karakterek, akikről a későbbiekben esélyesen többet is megtudunk, részben követve a mozgóképes széria vonalát, részben kicsit egyéni utakat járva. Tényleg csak azt sajnálom, hogy a Marvel nem dolgozik kicsit jobb rajzolókkal (bár ez is ízlés kérdése), már csak azért is, mert van, hogy oldalakon keresztül szöveg sincs, csak a rajzokban mélyedhetünk el. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindentől függetlenól mindhárom kötetet kifejezetten élveztem, de a kedvencem mindenképpen a Mandalóri volt, amire szerintem mindenkinek szüksége van az orgyilkosok, fejvadászok, bűnszervezetek kavalkádjában, melynek újabb tagjaival folytatjuk legközelebb, ezúttal olyanok szereplésével, mint Aphra, Darth Vader vagy éppen Valance.