• 2018-ban jön a quarianok történeté elmesélő Mass Effect: Annihilation című könyv
  • Eredetileg idén nyáron kellett volna megjelennie
  • A történet szerint egy fajok közti járvány tört ki az Ark-hajón
  • Mass Effect Andromeda teszt

A történetet ismerjük: a jobb sorsra érdemes Mass Effect Andromedát a bugok és néhány rossz döntés lazán megölte. Hogy valaha is folytatódni fog Ryder és csapatának kalandjai, az jó kérdés. A Bioware biztosra veszi, hogy lesz még Mass Effect-játék, ám az nem biztos, hogy az Andromeda történetét viszi tovább.

Ami több szempontból is fájó, pláne azért, mert érdekes dolgok voltak megszellőztetve. Így például a quarianok Ark-hajójának kérdése, amelyről a játék legvégén annyit hallhattunk, hogy bár megérkezett az Andromédába, de mindenki jobban jár, ha nem keresik meg. Az EA célja valószínűleg az volt, hogy ezt a sztorit egy DLC-ben meséli el, ám végül a gyér eladások és a negatív kritikák miatt az egyszemélyes játékmód támogatásával felhagyott.

Szerencsére azonban jön a Mass Effect: Annihilation című könyv. A Nebula- és Hugo-díjas Catherynne M. Valente által írt történet a quarianokat, hanárokat, volusokat, drelleket és batarianokat szállító Keelah Si’yah-ra fog fókuszálni, annak útját meséli el.

A történet szerint valamiféle járvány tör ki a fedélzeten és rengeteg drell meghal a kriókapszulájában. A vírus viszont nem áll meg itt, más fajokat is megfertőz, miközben a Keelah Si’yah rendszerei elkezdenek leállni. Vagyis nem baleset történt, valaki szándékosan szabotálta a hajót.

A Twitteren amúgy sokan nem örülnek, hogy a szálakat az EA könyvben akarja elvarrni, ahelyett, hogy kiadnának egy DLC-t. Ugyanakkor a Mass Effect: Annihilation valószínűleg nem teljesen azt a történetet meséli el, amit feltehetően (hiszen sosem volt megerősítve) DLC formájában kaptunk volna meg, sokkal inkább annak előzményéül szolgál, mint a magyarul szeptember 30-án megjelent Mass Effect: Felkelés a Nexuson.

Hogy miért? Mert a könyvet 2016 decemberében jelentették be, és eredetileg idén nyáron kellett volna megjelennie a Felkelés a Nexuson és az Amerikában November 28-án érkező Initiation között (ami amúgy az eredeti tervek szerint az első könyv lett volna, aztán a harmadiknak jelölték meg, végül másodikként érkezik meg a polcokra). A Mass Effect Andromeda körüli gondok miatt eltolták a megjelenést – talán kicsit kiegészítik és átírják a sztorit –, úgyhogy 2018. június 26-án fog megjelenni az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban. A magyar megjelenés pedig – az eddigiek alapján – 2018 végére, rosszabb esetben 2019-re datálható.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!