A Steamre áramló ingyenes játéközönben sosem volt egyszerű elnavigálni, és gyakran szellemes, érdekes, egyenesen zseniális ingyen osztogatott címek vesznek el az inspirálatlan, különösebb kreativitás vagy programozói tudás nélkül összeollózott fércmunkák dömpingjében. Hogy ezek a címek is megkaphassák a bőségesen megérdemelt reflektorfényt (mások pedig a kellően éles kritikát), folytatom pár hónapja megkezdett utazásomat a Steam ingyenes berkeibe – néhány valódi gyöngyszemmel és elkerülendő borzalommal.

Valgrave: Immortal Plains

Ugyan nem toplistát szeretnék gyártani, mégis a legrosszabb, legnagyobb csalódást okozó játékkal kezdem, egyrészt, mert a lista minden más eleme csak jobb, másrészt azért, mert régen találkoztam játékkal, amelynél ennyire nem tudtam hová tenni a fejlesztők motivációját és eredeti elképzelését. A Valgrave papíron még nem is hangzik rosszul – fantasy battle royale, melyben a térképen fegyverek és páncélok helyett offenzív és defenzív képességeket lootolhatunk, amelyek kombinálásával egészen látványos és brutális kombók társaságában irthatjuk az ellent, karaktereink ráadásul képesek szintet is lépni a térképen elszórt mobok gyilkolásával. A játék ráadásul egy meglepően kellemes, minimalista látványvilággal rendelkezik – a pozitívumok sora azonban itt sajnos véget is ér.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Valgrave jelen állapotában legnagyobb jóindulattal is csak egy korai alfa, iszonyatosan szegényes tartalommal, minimális játékosbázissal, brutálisan instabil szerverekkel, ellenben már mikrotranzakció-kezdeménynek tűnő fizetős karakterekkel, olyan irreális árakon, hogy még kíváncsiságból sem próbáltam megnézni, működik-e egyáltalán ez a játékelem. Ha a fejlesztők keményen dolgoznak még rajta, elképzelhető, hogy a jövőben játszhatóbb és szórakoztatóbb lesz (hogy sikeresebb is, arra a battle royale dömping miatt sajnos nem vennék mérget), jelen formájában azonban inkább kerülendő.

MINImax Tinyverse

A Valgrave után szerencsére egy sokkal szórakoztatóbb címre akadtam. A MINImax Tinyverse-nek címe ellenére semmi köze nincs az itthon is fogható, fiatalabb nézőket megcélzó csatornához, ellenben egy nagyon hangulatos és szórakoztató játékot takar, amely az okostelefonok meghódítása után PC-re is ellátogatott. Egy játék/könyvesbolt különböző részein kell segítenünk két ellenséges, aprócska sereg harcait az egyik fél oldalára állva, melynek csapatait mi pakolhatjuk le manuálisan a harcmezőre, valamint különböző varázslatok elsütése mellett az egységeket vezető bajnok képességeinek használatáról is dönthetünk. Célunk kissé MOBA-jellegűen, hogy lerakásukat követően automatikusan menetelő egységeink az ellenséges bázist védő tornyok ledöntése után elpusztítsák a kastélyokat, ám mindez egy borzasztóan gyors és könnyű, pár perces szórakozásra bármikor alkalmas játékmenet formájában áll össze.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játékra a nagyon kellemes hangulat a jellemző, méghozzá minden elemében, és bár sajnos tartalmaz mikrotranzakciókat és lootboxokat is, közel sem éreztem, hogy a játék erőltetné ezek használatát, vagy hátrányban lennék az ellenfeleimmel szemben, ha az egységeim fejlesztgetése mellett ezeket figyelmen kívül hagyom. Egyetlen negatívuma talán, hogy okostelefonon valószínűleg sokkal gyakrabban kapnám elő, mint PC-n, a gyors, egyes menetek között csak minimális változatosságot kínáló körök ugyanis sokkal jobban illenek arra a platformra, és egy unalmas, tömegközlekedésen elzötykölődött 10-15 perchez, mint az asztali gépemre.

Ghosts’n DJs

Bevallom őszintén, hogy nem ismertem különösebben Dr. Kucho! DJ munkásságát, első saját játéka alapján azonban két dolgot azt hiszem, megtanultam róla – szereti a klasszikus játékokat és nem kedveli különösebben a kollégáit, illetve a szakmájára jellemző profitorientáltságot. A Ghosts’n Goblins által inspirált, saját készítésű játékában Dr. Kucho! saját és deadmau5 által összeállított zenéjére veszi fel a harcot a hamis, pénzéhes DJ-kel és producerekkel, fegyvertárában különböző kazettákkal, lemezekkel, ellenfelei sorában pedig valós zenészeket és producereket parodizáló démoni, pénzéhes teremtményekkel.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játék kicsit megengedőbb az inspiráló Ghosts’n Goblins-szériánál, egyetlen halálos találat helyett Dr. Kucho! egy rövidke életerő sávval rendelkezik, amit ráadásul vissza is tud tölteni gyorskaja és energiaital felszedésével, a játékélmény pedig néhány kissé idétlen platformozós részt leszámítva egészen kellemes – bár nem találja fel a spanyolviaszt, valószínűleg nem is ez volt a célja. Plusz pont, amiért a játék nem pusztán ingyenes, de az egyetlen sugallt pénzköltési lehetősége a főmenüből elérhető különböző jótékonysági alapítványok támogatása.

RISK: Global Domination

Ismét egy okotelefonokról átportolt játék. Bevallom őszintén, a program indításáig csak hallásból ismertem a RISK társasjátékot, ezt a hiányosságot azonban a Global Offensive nemcsak pótolta, de még a gondolatot is elültette a fejemben, hogy esetleg vegyek egy táblás verziót. A cím mindent magába foglal, a RISK digitális változatával van dolgunk, mikrotranzakciós lehetőségekkel, melyekkel vegyesen tehetjük profilunkat egyedibbé, illetve vehetünk elborultabb, komplexebb szabályok szerint működő táblákat és kiegészítőket (ezek időről-időre ingyenes rotációban is elérhetőek).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az okostelefonos változat, amennyire utána tudtam nézni, meglehetősen kemény kritikákat kapott, mivel a gépi játékos még alacsonyabb szinten is elég komoly kihívást jelentett, és bár tény, hogy sikerült nekem is elég keményen szívnom az AI ellen, ezt inkább éreztem a tapasztalatlanságomnak, mintsem irreális nehézségi szintnek. A Global Offensive emellett plusz pontot érdemel, amiért offline és online multiplayert is felkínál – ha esetleg nem fértek hozzá a RISK táblátokhoz, vagy hozzám hasonlóan még nem játszottatok vele, de mindig is érdekelt, a Global Offensive remek módja az ismerkedés kezdetének.

Futott még: Guide the Light

A Guide the Light egy aszimetrikus kooperatív multiplayer egy nagyon kedves koncepcióval: az egyik játékos egy bajba esett földönkívüli, míg a másik egy repülő csészealj, akinek segítenie kell, hogy a kis ufo végig jusson egy akadálypályán, majd sikeresen megmeneküljön. Sajnos a játék a futott még kategóriába került, ugyanis a cikk írása közben egyszer sem találtam partnert kereső szobát, érdemes így inkább úgy próbálkozni vele, hogy egy haverral együtt teszitek fel és egyikőtök egy privát szobát hostol. Sajnos emiatt a játékmenetről sem tudok nyilatkozni – pedig az elcsípett képek és videók alapján akár az aktuális listám egyik fénypontja is lehetett volna.

Amennyiben tetszett az aktuális válogatás, ne felejtsetek kommentelni, lájkolni, szívesen fogadok tippeket, ötleteket is, hogy a jövőben esetleg milyen megjelenéshez közeli játékokat érdemes szemmel tartani, vagy milyen eldugott gyöngyszemről tudtok, amely esetleg említést érdemelne egy ilyen válogatásban. Addig is jó játékot kívánok mindenkinek, és legfőképp kitartást ezekhez a meglehetősen kaotikus és kiszámíthatatlan hetekhez. Vigyázzatok magatokra!

Támogasd te is a PC Gurut!