Az epizód egy hosszú, fokozatos, végig feszült felvezetéssel nyit, aminek végén rendkívül sok szereplőtől búcsúzhatunk el pillanatok alatt. Bezony, Cersei bebizonyította, hogy ő a legnagyobb állat Királyvárban, de amekkora szemétláda, legalább olyan ostoba is. A futótűzzel felrobbantotta Baelor szentélyét, megölve a Főverebet, Lancel testvért, Margaery-t, Lorast, Mace Tyrellt és Kevan Lannistert, plusz bónuszként pedig Qyburn kinyíratta a kismadaraival Pycelle-t. Ezután Tommen még bánatában fejest ugrott, hogy teljes legyen a királyvári aprítás. Talán a Vörös Nász óta nem hullott el ennyi fontos szereplő ilyen rövid idő alatt – pedig az aprítás még véget sem ért.

A Főveréb, Loras és Pycelle halála miatt örülök, nagyon régóta vártam az elhullásukat. Ellenben Margaery-t nagyon sajnálom, szívesen néztem a mesterkedéseit és kíváncsi voltam, hová próbál eljutni azzal, hogy látszólag behódolt a Főverébnek. Kár, hogy az az ostoba tyúk, Cersei megelőzte.

Aki viszont úgy tűnik, elfogadta büntetését, azaz gyermekei halálát. Tomment már fel sem vette, mintha nem is érdekelné, hogy saját önzése miatt halt meg. Így viszont ez már nem bűnhődés, szóval remélem, rátalál majd a szenvedés valamilyen más formában. Mondjuk Jaime lebökhetné, elvégre a nővérkéje részben megtette azt, ami miatt ő magára vállalta a királygyilkos szerepét. Hogy mi lesz azután, hogy Cersei lett a királynő? Nos, érzésem szerint, Királyvárnak meszeltek, mert egy ilyen ostoba ember nem fogja tudni megtartani a vastrónt, pláne nem Jon Snow vagy Daenerys-szel szemben. Senki sem becsüli, nem tiszteli, senki sem lesz hűséges hozzá, főleg azért, mert minden (még) létező házat magára haragított.

game-of-thrones-margaery-highsparrow.jpg

A történet – és az aprítás – a Frey-eknél folytatódott. Az öreg Waldert először Jaime osztotta ki szóban, majd miután belekóstolt két feldolgozott fiába, Lotharba és Walderbe, jött a fordulat: újra egy Stark áll a csarnokban, csak ez éppenséggel karnyújtásnyira tőle. Arya mosolyogva nyisszantotta el a vén köpönyegforgatónak a torkát, ezzel kurtítva a halállistáját.

Az epizód gyenge láncszeme talán Sam sztoriszála – az sem rossz, csak semmi másról nem szólt, minthogy megérkezett az Óvárosba, és beszabadulhatott a nagy könyvtárba, amiről már annyit regélt. Látványosnak látványos volt, de csak ennyi. Nyilván később fontos információkhoz jut majd, de az már nem ennek az évadnak a története.

Újra szerephez jutott Bran Stark is, akit az élőholt Benjen olyan közel juttatott a Falhoz, amennyire csak tudta, majd otthagyta unokaöccsét és Meerát. Bran újabb utazást tett a múltba, ahol is lehullott a lepel a sorozat legnagyobb titkáról – amit a rajongók már jó előre kikombináltak, de legalább most megerősítést nyert: Jon Snow Lyanna Stark fia, az apja pedig ezután már adja magát: Rhaegar Targaryen.

game-of-thrones-queen-cersei.jpg

Na, az lesz az érdekes, amikor ez kitudódik, főleg azután, hogy Észak urai elfogadták Jont Starknak, felsorakoztak mögötte, közben pedig dél felől érkezik egy másik Targaryen. Dany vajon hogy fogadja, hogy van Westeroson egy éppen királynak kikiáltott unokaöccse? Megjegyzem, a „koronázás” is egy epikus pillanat volt, már csak abban kell reménykedni, hogy Sansa inkább kinyírja Kisujjt, és nem szövetkezik vele a fivére (vagyis valójában unokaöccse) ellen.

És biza Daenerys is végre megindult méretes seregével Westeros felé, hátra hagyva Daariót, a Királynő Segítőjévé előléptetve Tyriont, és szövetkezve a dorne-i „hölgyekkel”, illetve az unokái és fia halála miatt bosszúra vágyó Olenna Tyrell-lel (mindezért köszönet Varysnak).

Végül, még egy afféle mellékzöngeként Jon száműzte Északról Melisandre-t Shireen Baratheon meggyilkolása miatt, de ez már inkább csak a lábjegyzetbe való a többi eseményhez képest.

Összességében tehát egy remek epizóddal zárult az évad, és ami magát a szezont illeti: azt kell, hogy mondjam, sokkal jobban sikerült, mint az előző. Néha persze kicsit kapkodósnak tűnt, máskor talán túlságosan lelassult, volt elszúrt epizód is, de egyben tekintve az évadra azt mondom, erősebb, cselekménydúsabb lett, és a történetet jobban előremozdította, mint az ötödik.

game-of-thrones-jons-secret.jpg

Nektek mi a véleményetek magáról az epizódról és az évadról?