• Június 9-én debütál A vizsga folytatása, A játszma a mozikban
  • 1963-ban járunk, a Kádár-kor kémjeinek életveszélyes rivalizálását követhetjük

A magyar filmkultúra elkezdte törleszteni régi adósságát, az elmúlt időszakban sorra veszi górcső alá múltunk sötét foltjait vagy fájdalmas emlékeit, illetve fontos társadalmi ügyeket tárgyal. Gondoljunk csak olyan thrillerekre, mint az 1945, Deák Kristóf Az unoka című rendezése vagy az HBO-n múlt héten debütált A besúgó.

Június 9-én újabb politikai thriller érkezik a filmszínházakba, A vizsga folytatását láthatjuk. A Köbli Norbert kiváló forgatókönyvéből készült 2011-es opusz a szocializmus vészterhes éveiből mutatott be egy rendkívül feszült lehallgatási történetet.

A játszma 1963-ban, tehát a kádári kosznolidáció kezdetén játszódik, amikor az elítélt '56-osok amnesztiát kaptak. Két versengő álambiztonsági tisztet követünk, amikor egy lezáratlan ügy kapcsán felbukkan a múltból az első részben látott legendás kém. Életveszélyes játék kezdődik hőseink között, akiket újfent Kulka János, Nagy Zsolt és Scherer Péter alakítanak. Visszatér Hámori Gabriella is a stábba, míg új főszereplőként Staub Viktória csatlakozott a csapathoz.

Köbli Norbert forgatókönyvíró kiemelte, hogy Kulka karaktere, Markó Pál éppúgy sztrókot kap a film elején, mint a legendás színész néhány éve. „Nagyon örültem a felkérésnek, és nagyon szívesen vállaltam a feladatot. Nagy feladat volt, igazi főszerep és igazi erőpróba. Egy kémet játszom, akiről sosem tudni, jót akar-e, vagy rosszat. A figura és köztem van némi hasonlóság... De legyen ez inkább meglepetés” – fogalmazott a színész. Alább láthatjátok A játszma előzetesét.