Az LG, a világ piacvezető televízió gyártója összegyűjtve több mint fél évszázados tapasztalatát megalkotta az OLED TV-ket. Ezeknek a csúcskategóriás luxustermékeknek legújabb, 2016-os változatai augusztusban érkeztek meg kishazánkba. Összesen négy fajtában lesznek elérhetők, ebből pedig három már most országszerte kapható.

A négy televízió más-más szempontból próbálja meg kielégíteni a vásárlók igényeit, éppen ezért nem csupán kinézetükben, de specifikáció szempontjából is eltérnek egymástól. Az első kettő televízió a szélesebb rétegek igényeit szeretné szem előtt tartani, a fennmaradó kettő pedig valóban az igazi prémium kategória tagja.

OLED B6

Az OLED B6 az úgynevezett „belépő” televízió, amelynek nevének B betűje a „business” szóból ered. Testvéreihez képest ő az, aki mondhatni a legkevesebbet tudja, mivel ez az egyetlen olyan tévé a négy közül, amelyik nem 3D képes, ezért ő a legideálisabb olyan terekbe, ahol ennek a technológiának hiánya nem okoz veszteségeket. Tökéletesen passzol például irodákba, kongresszustermekbe, bevásárlóközpontokba. Két méretben kapható: egy 65 és egy 55 colos változat áll a vásárlók rendelkezésére.

A képminősége az OLED szériától elvártakat hozza: 4K Ultra HD felbontásban az OLED HDR Dolby Visiont használva élvezhetjük a tökéletes feketén megjelenő, elmosódásmentes képet és az egymilliárd színt. A kialakítása lebegő hatású, köszöntően a talpazattal összekötött áttetsző tartónak, amely a levegőben tartja a készüléket, ezzel a súlytalanság érzetét kölcsönözve annak. A hangért 40 wattos, 4.0-ás hangszórók a felelősek, amelyek Harman/ Kardon hangrendszeren futnak és Ultra Surround képesek.

oledb6.jpg

OLED C6

A C6 a B6 nagyobbik testvére. Méretében és kialakításában közel azonosak. A különbség csupán annyi, hogy a C ívelt dizájnt kapott, amely után a nevét is nyerte: C, mint curved. A B6-hoz hasonlóan a C6 is 4K Ultra HD képminőségben érkezik, ám ez a modell már 4K 3D+ képes. Ez azt takarja, hogy akár 4K-ban is képes 3D megjelenítésre, nem csupán HD-ben. Egyébiránt másban nem tér el kisöccsétől. Még a két rendelhető változat méretei és az árai is megegyeznek.

oledc6.jpg

OLED E6

Az E6 egyike az elit kategóriás termékeknek, egyáltalán nem véletlenül. A kijelző meseszép képet biztosít pazar hangélménnyel. A kettő ebben az esetben együtt jár, ugyanis a E6 unibody kialakítása összekapcsolja a kijelzőt a talpazatba épített integrált 40 wattos, 2.2-es hangrendszerrel, illetve egyetlen csavar vagy lyuk sem látható a felszínén.

Az irányításért 2 darab távirányító a felelős, egy Magic Remote mozgásérzékelő távirányító és egy segédtávirányító. Azonban, ha egyik sincs kéznél egy okostelefon segítségével is elnavigálhatjuk magunkat a menük között.

A TV-k azonban nem csupán ebben remekelnek. Mindegyik készülék csatlakoztatható az internetre, akár vezeték nélkül vagy kábeles megáldással. A többiről a WebOS 3.0 szolgáltatás gondoskodik, amely az LG saját smart TV operációs rendszere és segítségével megannyi szolgáltatást elérhetünk.

olede6.jpg

OLED G6

És végezetül elérkeztünk az abszolút tetőponthoz a G6, Great személyével. Ez az a készülék, ami minden apróságot tartalmaz, amit a korábban említett TV-k, és még annál is többet. A hangszórók 40 watt helyett 60 wattosak, 4.0 helyett pedig 4.2 csatornásak. Az E-hez hasonlóan unibody dizájnt kapott, és a televízió vastagsága az LG eddigi legvékonyabbjára, 2,5 miliméterre sikeredett. Illetve a megszokott 65 col mellett rendelhetünk akár 77 colos verziót is.

A G6 azonban idehaza még nem szerezhető be. Kisebb testvérei már augusztusban elérhetővé váltak a szakáruházakban, viszont ő még az év végéig várat magára. Vélhetőleg az ünnepi szezon előtt vagy az alatt érkezik meg Magyarországra.

oldg6.jpg

Csing-csing

Ha ilyen minőségi TV-ket szeretnénk a nappalinkban látni, akkor készüljünk fel arra, hogy alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az „alsókategóriás” televíziók legkisebb méretben is meghaladják az egymillió forintot. A B6 és C6 TV-k 55 colos változata 1 199 990 forintért vihetők haza, amíg a 65 colos kiadás már 1 899 990 forintot ér. Ha pedig egészen a csúcsot célozzuk, akkor készüljünk fel rá, hogy a kisebbik változat 1 499 990 forinttól indulva a nagyobbig 2 199 990 forintig rúg fel.

Mi a különleges az OLED TV-kben?

Egy OLED TV megvásárlása ugyan költséges mókának tűnhet első blikkre, hiszen valljuk be, hogy sokunknak nincsen felesleges 1 milliója arra, hogy vegyen egy új kijelzőt a nappaliba vagy a hálóba. Azonban, ha mégis rászánjuk magunkat a nagyberuházásra, akkor mindenképpen érdemes egy ilyen televízió beszerzését előnyben részesíteni.

Az OLED technológia nem csupán azért előnyös, mert meseszépen jelenít meg képeket, felvételeket, hanem mert energiatakarékos. A TV-k pixelenként szabályozzák a fekete képpontokat, a színeket, a fények erősségét, stb., ezáltal közel sem fogyaszt annyit, mint mondjuk egy folyadékkristályos televízió.

oledg6-promo.jpg

A kezelőfelület könnyű, hajlékony, ezáltal rugalmasabb megoldásokra is alkalmas. Például ennek köszönhető, hogy ma már nem csak síkfelületű, hanem hajlított, ívelt készülékeken is nézhetjük kedvenc adásainkat, filmjeinket, valamint szélesebb látószöget is biztosít mindazok számára, akik leülnek elé.

Továbbá a villámgyorsaságú válaszidőről sem érdemes megfeledkezni. Amíg egy LCD televízió 2-8 milliszekundum alatt reagál a távirányító parancsaira, addig egy OLED televízió ennek töredéke alatt, mindössze 0,01 milliszekundum leforgását követően vált csatornát, szabályozza a hangerőt, stb. Ez arra sem elegendő idő, hogy pislogjunk egyet.