Hadd kezdjem úgy, hogy bezzeg az én időmben volt még tél. A ’80-as évek végén, ’90-es évek elején, amikor gyerekkoromat töltöttem, bizony a téli szünetben még nem egyszer megesett, hogy térdig érő hóban hócsatáztunk és várat építettünk. Manapság sajnos már igazán hideg sincs, a hőmérő rövid időkre kúszik 0 fok alá, havat meg alig-alig látni az ablakon kinézve, térdig érőt meg pláne. De vannak videojátékok, amik még felidézik az emberben – vagy alpesi út híján megidézik –, milyen is volt a hóban kúszni-mászni. Bár nem adják vissza azt az érzést, amikor a hó bekúszott a kesztyű vagy a bakancs alá, a hangulatot át tudják adni. Szóval most öt olyan klasszikus akciójátékot ajánlunk a figyelmetekbe a PlayStation Plus Premium kínálatából, amikben a tél, a hó és a hideg nagyobb szerepet kapott.

Lost Planet: Extreme Condition

  • Megjelenés: 2007. 06. 29.
  • Eredeti platform: PS3

A Lost Planet: Extreme Condition is a jó öreg világvége sztorival nyit. A Föld lakhatatlanná vált a háborúk, a globális felmelegedés és a túlnépesedés miatt, ezért egy megavállalat, a Neo-Venus Construction (NEVEC) úgy döntött, ideje újrakezdeni egy másik bolygón, az E.D.N. III-on. Ám ez a világ sem éppen egy trópusi paradicsom, épp a jégkorszakát éli. Ráadásul itt él az akrid is, egy brutális, territoriális rovarfaj, amely saját hőenergiát termel. A sztori 150 évvel azután veszi kezdetét, hogy a telepesek elbukták a háborút az akridok ellen és most afféle hókalózokként éldegélnek az E.D.N. III-on. Hősünk, Wayne Holden pedig nem kisebb feladatot vállal magára, minthogy megfordítsa a sanyarú sorsú telepesek sorsát. Vagyis megdöntse a bolygót uraló NEVEC-et és elpusztítsa az akridokat. Mi se egyszerűbb!

Batman: Arkham Origins

  • Megjelenés: 2013. 10. 25.
  • Eredeti platform: PS3

A Batman: Arkham-játékok feketebáránya a Batman: Arkham Origins, amely öt évvel játszódik a sorozatot elindító Arkham Asylum előtt. Batman még a szükségesnél durvább, a rendőrséggel sincs nagy barátságban, és a bűnözőzsenik azt hiszik, hogy néhány bérgyilkos elég lesz a bőregér levadászására. Black Mask ugyanis, miután önkényesen szabadlábra helyezte a Blackgate börtön lakóinak nagyobb hányadát, nyolc bérgyilkost bíz meg azzal, hogy öljék meg a minden lében kanál denevért. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Gothamet éppen az évszázad hóvihara sújtja ezen a szép estén, így legalább a polgárok a lakásaikban maradnak, míg mi kint a hidegben egyik háztetőről a másikra suhanva elagyabugyáljuk az utcán rendetlenkedő gonosztevőket. Akcióban és fordulatban itt sincs hiány, s bár az Arkham Origins nem a legerősebb epizódja a szériának, azért érdemes egy próbát tenni vele.

Metro 2033

  • Megjelenés: 2010. 03. 16. (Redux: 2014. 08. 29.)
  • Eredeti platform: PS4

A nukleáris tél is tél, de még milyen tél! A Metro 2033 világában a felszínre kimenni felér egy öngyilkossággal. Nem elég, hogy a Geiger-számláló ütemes kattogása adja a ritmust a halál felé menetelésnek, és gázmaszk nélkül lélegezni sem lehet. Itt bizony a hó, a jég és a hideg is megkeseríti a kevés túlélő életét. És öngyilkosság vagy sem, Artyomnak néha fel kell mennie a felszínre, ahol fagyos utcákon kell átosonnia az ellenséges katonák és mutáns szörnyetegek között. A Metro 2033-ban a tél mindennél rosszabb, nyomasztóbb és halálosabb. A PS Plus Premium előfizetői a játék 2014-es, felújított változatához férhetnek hozzá a Metro Redux csomagban, aminek része a történet folytatása, a Metro: Last Light is.

Uncharted 2: Among Thieves

  • Megjelenés: 2009. 10. 16. (Uncharted: The Nathan Drake Collection: 2015. 10. 07.)
  • Eredeti platform: PS3 (Uncharted: The Nathan Drake Collection: PS4)
  • PS Store adatlap

Bár az Uncharted-szériáról először az őserdők juthatnak eszünkbe, a második rész egy nagyobb hányada sokkal zordabb helyszínen játszódik. Nathan Drake kalandja az Uncharted 2: Among Thievesben ugyanis egy zötyögős vonatút során a Himalájába vezet, és hamar rájön, hogy egy póló édes kevés a hegyekben a hosszú távú túléléshez. Szerencsére menedékre lel egy békés falucskában, ám nem pihenheti ki magát, hiszen a havas kalandoknak itt még nem lesz vége. Nate-nek meg kell másznia gleccsereket és jégbarlangokat, sőt még egy ősi templom is az útjába kerül. Az Uncharted 2: Among Thieves a PS Plus Premium előfizetői számára a teljes trilógiát tartalmazó Uncharted: The Nathan Drake Collection részeként érhető el.

The Last of Us

  • Megjelenés: 2013. 06. 14. (Remastered: 2014. 08. 01.)
  • Eredeti platform: PS3 (Remastered: PS4)
  • PS Store adatlap

A The Last of Us az egyik legjobb játék, ami PlayStationre megjelent, és immár három generáción játszhattunk vele – jóllehet az idén megjelent remake, a Part 1 még nem érhető el a klasszikusok között, ám az eredeti játék annál inkább. És bizony a The Last of Us egy komplett fejezete, mi több, a DLC-je, a Left Behind is télen játszódik. De Joel és Ellie nem ünnepelhetik békésen a karácsonyt, mert a hideg mellett kannibálokkal és egy súlyos sérüléssel is foglalkozniuk kell, hogy a mindenütt jelen lévő vérszomjas fertőzöttekről már ne is beszéljünk. A PS Plus Premium előfizetői számára a Left Behindot is tartalmazó 2014-es változat, a The Last of Us Remastered érhető el.