A PlayStation Plus Premium csomagját választó előfizetők rengeteg játékból válogathatnak kedvünkre, de nem csak az újabb, 1-2 éves címek közül, hanem a Sony korábbi konzolgenerációira, köztük az eredeti PlayStationre és a PSP-re megjelent klasszikusokból is. Most ebből a méretes csokorból böngészve ajánlunk a figyelmetekbe ötöt az elmúlt közel 20 évből, az akciójátékoktól kezdve a szerepjátékokon át, a stratégiai programokig.

inFAMOUS

  • Megjelenés: 2009. 05. 29.
  • Eredeti platform: PS3

Az inFamous keretében Cole McGrath bőrébe bújhatunk bele, aki első pillantásra egy átlagos alak, aki futárkodással keresi a pénzét. Egy Empire City minden utcáját megrázó, véletlenül előidézett robbanás következményeként azonban emberfeletti erőre tesz szert. Ettől a pillanattól kezdve ugyanis képes irányítani az elektromosságot, bárhonnan magába tudja szívni azt, hogy aztán Palpatine császárt megszégyenítő módon eressze szabadon a benne felhalmozódó feszkót. Cole ezzel a képességgel a romba dőlt és anarchiába fulladt, de teljesen nyitott Empire City megmentője vagy ura is lehet – a döntés rajtunk áll.

Kingdoms of Amalur: Re-Reconing

  • Megjelenés: 2012. 02. 10. (Re-Reconing: 2020. 09. 08.)
  • Eredeti platform: PS3 (Re-Reconing: PS4)
  • PS Store adatlap

A Kingdoms of Amalur: Reckoning egy elfeledett gyöngyszem, amit az egykori baseball-játékos, Curt Schilling, a fantasy író R. A. Salvatore, a Spawn képregények atyja, Todd McFarlane és a The Elder Scrolls-sorozat veteránja, Ken Rolston hozott tető alá. A játék sokakat megnyert magának, de nem eleget. Az Electronis Arts ugyanis végül kihátrált mögüle, a készítőket tömörítő 38 Studios pedig csődbe ment. A THQ Nordic azonban felkarolta a 2012-es RPG-t és 2020-ban kiadta annak felújított változatát, Kingdoms of Amalur: Re-Reconing címen, amit a Klasszikus katalógusban is megtalálhatsz. Ez egy ízig-vérig szerepjáték, teljesen hagyományos karakterfejlesztéssel, és egy mind a mai napig modern, pörgős, hack ‘n’ slash jellegű harcrendszerrel. Ráadásul nem is rövid, ugyanis a felújított változatban benne van az összes kisebb és nagyobb DLC, így több mint 30 órányi elfoglaltságot biztosíthat azoknak, akik lecsapnak rá.

XCOM: Enemy Within

  • Megjelenés: 2013. 11. 12.
  • Eredeti platform: PS3

A videójátékok világában sokféleképpen harcolhattunk már az idegen lények ellen, ám kevés annyira élvezetes és kihívásokkal teli, mint az XCOM-széria. A sorozatban ugyanis nem csak annyi a dolgunk, hogy egy fegyvert fogva leöljünk annyi űrlényt, amennyit tudunk. Csapatainkat menedzselni kell, ügyelni a kutatásra és a fejlesztésre, valamint még diplomatát is játszanunk kell, miközben katonáinkat a harctéren kommandírozzuk. Az XCOM: Enemy Within a 2012-es XCOM: Enemy Unknown önállóan játszható kiegészítője, bár nem a hagyományos értelemben. Új tartalom viszonylag kevés van, ám az alaposan felrázza az alapjátékot. Egy új anyagnak, a meldnek hála genetikai laborunkban szuperembereket, kibernetikai laborunkban kiborgokat gyárthatunk, miközben a Földön kívüli fenyegetés mellett már egy földi veszedelem is les ránk az EXALT nevű szervezet képében.

The Raven: Remastered

  • Megjelenés: 2014. 01. 14. (Remastered: 2018. 03. 13.)
  • Eredeti platform: PS3 (Remastered: PS4)
  • PS Store adatlap

A The Raven: Legacy of a Master Thief egy klasszikus kalandjáték, amelyben egy olyan műkincstolvaj után nyomozunk a '60-as évek Európájában, aki egy szál hollótollat hagy maga után a bűntény helyszínén. A sztorit a műfajtól megszokott módon beszélgetések, fejtörők és átvezető videók gördítik előre, a játékmenet pedig főleg a pályák módszeres átkutatásában, valamint a felszedhető dolgok felhasználásában és kombinálásában merül ki, amolyan point & click stílusban. Bár a játék először PS3-ra futott be, a Klasszikus katalógusban már a 2018-as, PS4-re kiadott felújított változat érhető el.

Limbo

A PlayDead játékában egy névtelen kisfiúval kell felkutatnunk a sötét és veszélyekkel teli erdőben elveszett nővérünket, útközben különböző akadályokat megmászva, feladványokat megoldva és persze szörnyeket legyőzve. A Limbo különleges hangulatú és látványvilágú, igazán művészi játék, amit az műfaj kedvelőinek vétek kihagynia.