Megkezdődött a nagy visszaszámlálás 2023 felé, és természetesen decemberben sem maradnak játékok nélkül a PlayStation Plus előfizetők, az idei utolsó felhozatalt azonban szokásához híven már a Sony előtt leleplezte a jó öreg billbil-kun. Az időközben már hivatalosan is megerősített decemberi kínálat részeként ezúttal három – vagyis pontosabban öt – címmel bővülhet gyűjteményük, a teljes trilógiát felvonultató Mass Effect Legendary Edition, a frissen debütáló Divine Knockout Founder's Edition kiadása és a mutáns szörnyecskékkel teli Biomutant személyében.

A THQ Nordic és az Experiment 101 némi csúszást követően végül 2021. május 25-én berobbant alkotása egy posztapokaliptikus világba kalauzolja el a játékosokat, melynek vidékeit egy szörnyű betegség gyötri, ami még a Tree-of-Life gyökereit is elérte. A Biomutant részeként egy látszólag imádnivaló, de valójában közelharci technikák – Wung-Fu –, lőfegyverek és mutáns képességek arzenáljával felszerelt szőrös aprósággal kell boldogulnunk a hanyatló világban, melynek megmentőjévé, vagy sötét sorsának elhozójává is válhatunk.

A fejlődés egyedi módjaként a játékban gyakorlatilag újrakódolhatjuk karakterünk genetikai felépítését, ami nem csak kinézetére, de képességeire is hatással van, erejét pedig tovább fokozhatjuk a környezetünkben előforduló bioszennyeződések és radioaktivitás okozta mutációkkal. Fegyverarzenálunkat is szabadon összeállíthatjuk a különböző elemekből, így egy- és kétkezes kardokkal, revolverekkel, puskákkal és más halálos mordályokkal is nekieshetünk ellenfeleinknek, amiket ráadásul különböző módosításokkal tovább tuningolhatunk.

A játék változatos vidékeit nem csak gyalogszer, de akár mechnákkal, robotlóháton, jetskivel és más egyéb járműveken is bejárhatjuk, felfedezhetjük alagútjainak és bunkereinek földalatti hálózatát, miközben felfedjük titkait. A Biomutant végkimenetele ráadásul döntéseinket múlik, így megfontoltnak kell lennünk kalandozásunk és a túlélésért folytatott küzdelmeink közepette. Egy igazán egyedi, akciódús és látványos alkotás, aminek világában nem nehéz elveszni.