Február végét és március elejét, ha nem is teljesen, de látványosan uralták a nyílt világú játékok: a tipikus modern elemeket használó Horizon, és a felügyeletmentesebb, változatosabb világok reneszánszát jelentő Elden Ring. Ahelyett, hogy elkezdenénk a százmilliomodik vitát arról, melyik az „objektíven” jobb közülük, inkább foglalkozzunk egy kicsit az apróbb indie címekkel, hisz azokban is van néha horizont meg gyűrű.

radaralattbanner.jpg

Super Dungeon Maker – Kalandok és kakasok (Early Access)

A történet mindenkinek ismerős lehet: a fiú megismeri a lányt, de a lány Nintendo-exkluzív, és a cég üzletpolitikája leragadt az előző évszázadban, így a fiú kénytelen saját Zeldát készíteni PC-re. Oké, lehet, hogy ez nem a tipikus romkom történet, de legalább a Super Dungeon Maker sem tipikus Zelda. Egyrészt, mert hőse egy kakas, másrészt mert igazából csak a híres sorozat kazamatáira koncentrál, viszont egyből lehetőséget ad hasonlók létrehozására is. A játékot egy ilyen kazamatában kezdjük, ahonnan elég egyszerűen kijuthatunk, megismerve a kalandozók életét, felszerelését és az ellenfelek egy részét. Ezután kapunk egy kicsit részletesebb oktatórészt a szerkesztéshez és építkezéshez, majd szabad a pálya. Kipróbálhatjuk magunkat a már meglévő pár „gyári” pályán, válogathatunk a felhasználók által készítettek között, vagy felépíthetjük sajátunkat. A koncepció jó, a grafika kedves, bár jót tenne neki a pixelszám növelése (különösen a szerkesztésnek). Emellett a hosszabb távú élvezethez elengedhetetlen lesz még több ellenfél, használati tárgy, és egy picit gyorsabb, pontosabb irányítás. Remélem, a korai hozzáférés alatt ezekre mind sor kerül.

super-dungeon-maker.jpg

Phaseshift – Szolid motoros-sokk (Early Access)

A lövöldözős autóversenyeknek igen komoly hagyományai vannak, ellenben motorbiciklis változatban már sokkal ritkábbak (nem is csoda, egy motoron kevesebb a hely a rakétavetőknek és gépágyúknak). Ezt a fájó hiányt próbálja enyhíteni a Phaseshift. Majd, ha egyszer elkészül. A játék ugyanis éppen csak most jelent meg korai hozzáférésben, így például a teljes karrier mód hiányzik belőle, és motorunk fejlesztésére sincs túl sok lehetőség. Azonban sima versenyeket már most is tarthatunk a stílusos, bár grafikailag nem túl részletes sci-fi-Tron-punk pályákon. A keményvonalas pilótáknak (szimulátorkedvelőkről talán ne beszéljünk a Death Rally műfajában) mindenképpen jó hír, hogy az MI-ben is dúl a versenyszellem. Harcban nem annyira veszélyes, de ha lemaradnánk, nem vár meg minket a kanyaron túl, így néha érdemes lehet kicsit lassítani a jobb ívhez, és persze megszórni az előttünk állókat a fegyverekkel. Mivel csak most kezdődik a közösségi fejlesztés, a Phaseshiftből még bármi lehet, elsősorban élvezetes kis száguldós lövöldözés. Aki nagyon kíváncsi, már most is beszállhat, mivel ára nem vészes, de érdemes lehet várni egy kicsit, hogy kiderüljön, mennyire és merre térítik el a fejlesztőket az első kritikák.

phaseshift.jpg

Alan's Automaton Workshop – 00110111 00110101 00100101

Alan Turing a modern számítógép-tudomány egyik atyja (köszi a remek megfogalmazásért, Wikipédia!), akit legtöbben a Turing-teszt miatt ismernek, esetleg az Enigma feltörése kapcsán. A játék viszont hivatalosan egy alternatív világban, ott is a '30-as évek végén játszódik, és a tudós új segítőjeként a címben is említett, steampunk stílusú robotokat kell működésre bírnunk. A munkánk elméletben egyszerű: elegáns és hatékony (vagy esetemben kusza, feleslegesen bonyolult, és gyakran csak véletlenül működő) kód létrehozása egy-egy robot-alkatrésznek szánt feladat végrehajtására. Kis lépésekben, egyre bővülő utasítás- és funkciókészlettel. Avagy a szokott programozási rejtvényjáték, a szintén gyakori mini vizuális regény körítéssel. Utóbbi nem feltétlen a játék erőssége, a feladványok már sokkal inkább, bár a nehézségi görbe néha kissé meredekre vált, és időnként a segítségnek szánt jótanácsokat is dekódolni kell. Arra azonban így is remek az Alan's Automaton Workshop, hogy kicsit ismerkedjünk a programozás logikájával, mármint a Stack Overflow kódrészletek lenyúlásán kívül. 75%

alans-automaton-workshop.jpg

Hát, ez volt a márciusi radarkép, viszlát a remélhetően már tényleg kellemesen tavaszias és főként békés áprilisban, újabb néhány aprósággal!