Holnap hivatalosan is megjelenik a Resident Evil 3, így most, hogy a demót már mindenki kimaxolta, itt az ideje az "éles bevetésnek" is. Mielőtt azonban nekivágnátok a végigjátszásnak, következzen néhány jótanács, amiket, ha megfogadtok, akkor garantáltan kevesebb gondotok lesz Raccoon City utcáin.

A kés a legjobb barátod!

A késről sokan azt hiszik, hogy egy haszontalan fegyver, ami csak azért került a játékba, hogy akkor se legyünk látszólag teljesen tehetetlenek, amikor elfogy minden lőszerünk. Nos, ez óriási tévedés: a helyes késhasználat a különbséget tudja jelenteni a kényelmes és nehézkes végigjátszás között. Bár nyilván keményebb ellenfelek is várnak rátok, azért így is igaz, hogy az esetek többségében zombik ellen fogtok harcolni, melyekkel szemben iszonyatosan hasznos ez a közelharci eszköz. Amikor ugyanis a zombik padlóra kerülnek, általában nem halnak meg egyből, ilyenkor pedig a legjobb, amit tehetsz, hogy elkezded kaszabolni őket (lehetőleg a fejüknél!), így anélkül leviheted a maradék életerejüket, hogy egyetlen golyót is ki kellene lőnöd.

A higgadtság aranyat ér!

...pontosabban ólmot, a kés mellett ugyanis ezzel is rengeteg lőszert lehet spórolni. Azzal nyilván nem mondunk újdonságot, hogy érdemes a zombik fejére célozni, hiszen ez alapvetés, de amikor egymás után eltévesztünk két-három lövést, miközben egyre közelebb csoszog hozzánk az élőhalott pajtás, akkor könnyű bepánikolni. De ne tegyétek! Álljatok tisztes távolságban, célozzatok a fej környékére, és amikor a legkisebb a célkereszt, akkor lőjetek  ez a tuti headshot receptje. A legtöbb zombi négy-öt fejlövéstől padlóra kerül, ami után jöhet az imént már említett késelés, míg ha elkezditek sorozni a testüket vagy a végtagjaikat, akkor egy egész tárat is simán beléjük ereszthettek. Ehhez pedig nincs elég lőszer a játékban, de ezzel aligha mondunk újdonságot.

Pucold ki a térképet!

Ez két értelemben is fontos tanács. Egyrészt az ellenfelek szempontjából: egy túlélőhorrorban sosem szégyen a futás, és itt sem érdemes leállni mindenáron harcolni, ha el is tudtok futni az ellenfelek mellett. A kritikusabb folyosókat és szobákat azonban (melyekbe jó eséllyel vissza kell térni) érdemes kipucolni, mert nincs annál bosszantóbb, amikor egy olyan szobában futunk bele egy zombi karjaiba, amiben már jártunk. Ennél is fontosabb, hogy folyamatosan figyeljétek a térképet, az ugyanis jelzi, hogy melyik szobákban van még felszednivaló. Azok a helyiségek, melyek pirossal vannak jelölve, még tartogatnak ezt-azt, úgyhogy nézzetek körbe még egyszer  a plusz felfedezés sosem marad jutalom nélkül. És ne felejtsetek el visszamenni azokra a pályarészekre sem, melyek kipucolásához valamilyen key item (például a lockpick) hiányzott.

Ne pazarold a gránátokat!

Amikor egyszerre négy zombi ront ránk, akkor egyből ott a kísértés, hogy közéjük dobjunk egy gránátot, de jobban jártok, ha inkább a generátorokra, robbanó hordókra vagy a menekülésre támaszkodtok  vagy ügyesen leszeditek őket egyesével. Hogy miért? A válasz a Nemesis. Sosem tudhatjátok, hogy mikor bukkan fel a veszedelmes Tyrant, ezért jobban jártok, ha a gránátokat neki tartogatjátok, hiszen már egy jól célzott dobástól kifekszik, ami után van idő elmenekülni (meg persze felszedni a lootot, amit dob). Ez sokkal biztosabb módszer, mint arra apellálni, hogy majd lesz egy hordó a közelben  lőszerben mérve azok többet érnek egy csapat zombi ellen.

Menteni, menteni, menteni!

A Resident Evil-veteránoknak meglepő lehet, pláne a tavalyi remake után, de a Resident Evil 3 dobta a limitált mentéseket, úgyhogy annyiszor menthettek, ahányszor csak akartok (és a játék végi osztályzást is csak akkor rontja, ha az S-re hajtotok). Ezt pedig érdemes is kihasználni, ha ugyanis bajba kerültök, és úgy érzitek, túl sok pazarlással sikerült csak átjutni egy pályarészen, akkor jobban jártok, ha inkább visszatöltitek a legutóbbi állást és nekifuttok még egyszer. Annál legalábbis mindenképpen jobb, mint utólag rájönni, hogy egyszerűen nem maradt elég lőszeretek vagy gyógyító itemetek egy bossharcra vagy nehezebb szekcióra... A halálról nem is beszélve, mert bár van autosave is a játékban, azért mégis csak az a biztos, ha minden egyes alkalommal save-eltek, amikor mentőszobában jártok. Három perc is sokat érhet, ha esetleg újból neki kellene futni.

Ne felejtsétek el elolvasni Resident Evil 3 tesztünket se!

Támogasd te is a PC Gurut!