A nemrég megjelent Doom Eternal pontosan arról szól, amit egy ilyen játéktól látatlanba is várnánk: démonok minél véresebb és minél gyorsabb széttrancsírozásáról. Azonban hiába a rengeteg vér és erőszak, a felszín alatt az id Software alkotása egy kihívásokban gazdag cím, főleg magasabb nehézségi fokozaton és főleg a kampány eleje felé. Épp ezért összeszedtünk nektek néhány tippet és trükköt, melyekkel nagyban megkönnyíthetitek a saját és megnehezíthetitek a démonok életét.

Nincs megállás!

A Doom Eternal hozza elődjei kíméletlen tempóját, sőt, még rá is emel egy kicsit, a Doom Slayer ugyanis itt már jóval mobilisabb, mint korábban bármikor. A dupla ugrás például, amit 2016-ban még a játék közepén kaptunk meg, itt már egyből a rendelkezésünkre áll, emellett pedig a második pályán megkapjuk a Dash nevű képességet is, amivel villámgyorsan ellendülhetünk bármilyen irányba. Ennek a két mozdulatnak a kombinálása pedig nemcsak a különféle platformer és ügyességi részeknél jön majd jól, hanem a harcban is aranyat érhet.

A Doom Eternal összecsapásaiban ugyanis egy pillanatra sem ajánlott leállni. Ha megtorpanunk, a démonok villámgyorsan ránk vetik magukat és sarokba szorítanak, így folyamatos futással és ugrálással tudjuk a legjobban kordában tartani őket. Plusz a készítők is rendesen adják alánk a lovat, hiszen a legtöbb aréna tömve van antigravitációs platformokkal, amik a magasba löknek, és falakból kiálló rudakkal, melyekről extra lendületet vehetünk. Ezeket pedig érdemes rendesen kihasználni, ha nem akarjuk, hogy a pokol hordái egy pillanat alatt ledaráljanak.

Kalkulált vérengzés

Összecsapások terén a Doom Eternal jóval összetettebb alkotás mint azt elsőre gondolánk. A játék számtalan lehetséges módot kínál a démonok brutálisabbnál brutálisabb kivégzésére, ezek az opciók azonban nem pusztán úri szeszélyből kerültek be a programba, hanem nagyon komoly szerepük van, egész pontosan a különböző erőforrásainkat töltik újra harc közben. A glory kill életet ad, a láncfűrésszel kivégzett démonokból valósággal ömlik a lőszer, akit pedig lángszóróval gyújtunk fel, az páncéldarabokat fog dobálni addig, amíg ég.

Persze ezek közül a glory kill és a láncfűrész már korábbi játékokban is jelen volt, itt azonban sokkal nagyobb hangsúly helyeződik a használatukra. Mivel a pályán kevesebb a szétszórt lőszer, páncél és életerőcsomag, ezért sokszor (főleg a kampány elején), meg kell fontolnunk, hogy mire van szükségünk, és az elénk kerülő kisebb démonokkal ez alapján végezni. Külön érdemes odafigyelni képességeink kombinálására: ha például valakit először felgyújtunk, aztán láncfűrésszel kivégzünk, akkor az illető a páncél- és lőszergondjainkat is megoldja (szó szerint) egy csapásra.

Csak a fejét!

A démonok között akad nem egy keményebb figura is, akik már a kampány legelejétől kezdte hatalmas sebzésükkel és masszív mennyiségű életerejükkel boldogítanak minket, azonban jó hír lehet, hogy a legtöbb nagyobb ellenfélnek van valamilyen gyenge pontja, amit, ha meg tudunk semmisíteni, nagyban csökkenthetjük a harcértéküket. Ezekre a gyenge pontokra az első találkozás előtt a játék is külön felhívja a figyelmünket, így érdemes lehet őket megjegyezni.

A pókszerű Arachnotoronoknak például a hátán lévő fegyvertornyot kell megsemmisíteni, ha nem akarjuk, hogy már messziről kóstolgassanak minket, míg a Mancubusoknak a karjára szerelt ágyúit lőhetjük el, ezzel jelentősen csökkentve a sebzésüket. A leglátványosabb és leghasznosabb gyengepontja azonban a Cacodemonnak van. Ezek a lebegő, közelről és messziről egyaránt veszélyes démonok komoly problémát jelenthetnek, de ha sikerül egy gránátot lőni a nyitott szájukba (ez amúgy jóval könnyebb feladat, mint elsőre hangzik), egyből kivégezhetjük őket egy glory killel.

A kíváncsiság kifizetődő

Bár a Doom alapvetően mindig a vérengzésről, és a démonok villámgyors, stílusos felaprításáról szólt, azért a pályán szétszórt titkos szakaszok is legalább ilyen fontos részét képezték a játékmenetnek. Nincs ez másképp a Doom Eternal esetében sem: a fejlesztők számtalan titkos kamrát szórtak el a térképeken, ezeket pedig érdemes felkeresni, hiszen a gyűjthető kis mütyürök mellett olyan extrákat is találhatunk, melyek nagyban megkönnyítik a további életünket.

Tipikusan ilyen extrának mondhatóak a ruhánk turbózására felhasználható pontok, a karakterünk képességeit erősítő Sentinel Crystalok, az extra életek, a fegyvermódok és a bázisunk lezárt részeit megnyitó Sentinel Batteryk. Épp ezért érdemes mindig nyitott szemmel járni a pályán, ha pedig egy falon repedést látunk, nyugodtan vágjunk rá egyet, ugyanis jó eséllyel valami gyűjtögethető kis extra lapul a túloldalon.

Gondold át a karaktered

Végezetül pedig az sem árt, ha még valamikor a kampány elején végiggondoljuk, milyen stílusban szeretnénk játszani, és ez alapján kezdjük el fejlesztgetni a karakterünket. A Doom Eternal ugyanis meglepően sok lehetőséget kínál a Doom Slayer és fegyverei testreszabásához: fejleszthetjük a ruhánkat, a fegyvereinket és az űrben lebegő bázisunkat is, ráadásul, ha ez nem lenne elég, a különféle rúnákkal még a karakterünk képességeibe is belepiszálhatunk egy kicsit.

Ezek a változtatások nagy segítséget jelenthetnek a kampány során, de csak akkor, ha átgondoltan használjuk őket. A játék viszonylag bőkezűen bánik a szétosztható pontokkal (főleg akkor, ha megfogadjátok előző tanácsunkat, és tényleg a teljes pályát felforgatjátok utánuk kutatva), de ez nem jelenti azt, hogy ész nélkül lehetne szórni őket. Ha viszont koncentráltan, minden fejlesztéssel egy-egy tulajdonság erősítésére fókuszálunk, úgy nagyon megkönnyíthetjük az életünket.

Támogasd te is a PC Gurut!