• Martin Scorsese a Grateful Dead legendás gitárosa, Jerry Garcia életéről készít filmet
  • Az egyedi stílusú zenész tudatmódosító szerek extravagáns használatáról is hírhedt volt
  • Jonah Hill játssza a főhőst, aki a A Wall Street farkasában már dolgozott a rendezővel

Martin Scorsese-t kivételesen színvonalas és szinte példátlanul sokrétű életműve mellett a rock-korszak egyik legfontosabb megéneklőjének is tartjuk. Azt a munkát, amit Angliában például Richard Lesternek, hazánkban pedig Szomjas Györgynek köszönhetünk, a tengerentúlon az immár hetvenkilenc éves Mester végezte el. Műveiben rendre fontos szerepet tölt be a zene, gondoljunk csak a New York, New Yorkra vagy épp a gengszterfilmjeiben látott belépőkre.

A zenetörténet szempontjából legfontosabb művei azonban a The Band búcsúkoncertje alkalmából készült Az utolsó valcer, a Micheal Jackson Bad című dalához forgatott videóklip, A blues című ismeretterjesztő dokumentumfilm-sorozat, a Bob Dylan és a George Harrison doksik, a Shine a Light című Rolling Stones koncertfilm, illetve a többek közt a Led Zeppelinre fókuszáló, részben fikciós Bakelit.

Hamarosan új produkcióval egészíthetjük ki a fenti felsorolást, hiszen a Deadline forrásai szerint Scorsese a legendás jam zenekar, a Grateful Dead gitárosáról, Jerry Garciaról készít életrajzi filmet. Jonah Hill alakítja majd a stílusos játékáról és a tudatmódosító szerek extravagáns alkalmazásáról híres, 1995-ben elhunyt zenészt. Szerencsére az eredeti zenék szerzői jogai körül sem akadhat galiba, hiszen a banda menedzsmentje részt vesz a film gyártásában.

jonahjerry.jpg(A kép forrása: IndieWire)

Jonah Hill A Wall Street farkasában dolgozott már együtt Scorsese-vel, sőt Oscarra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában. A cselekmény részleteiről és további szereplőkről egyelőre nem érkezett hír. Scorsese következő filmje, a Killers of the Flower Moon várhatóan 2022 októberében kerül mozikba.

martin-scorsese.jpg(A kép forrása: Super Box Office)

Ha további zenész-zenekaros filmekre vágytok, az utóbbi években bőven el vagyunk és hamarosan még jobban el leszünk eresztve hasonszőrű produkciókkal. A Bohém Rapszódia után Elton JohnDavid BowieAretha FranklinBob DylanLionel RichieMichael Jackson és a Mötley Crüe is mozivászonra vagy képernyőre került. A sor viszont még közel sem teljes, hiszen készül egy Prince- és két Amy Winehouse-biopic, illetve 2021-ben is már féltucatnyi hasonló filmet mutattak vagy jelentettek be: egy Amy, egy Led Zeppelin, egy Beatles és három Britney Spears doksiról, a Netflix The Notorius B.I.G. előtt tisztelgő produkciójáról, egy Bee Gees moziról, valamint Billie Eilish, a ProdigyCéline DionElvis PresleyRobbie Williams és a Sex Pistols pályáját feldolgozó művekről adhattunk hírt az elmúlt hónapokban.