• Tarantino szereti a Ponyvaregény forgatókönyvét és ábrázolásmódját
  • Viszont úgy érzi, nem foglalkozott eleget a rendezéssel
  • Csupán megörökítette a színészek által életre hívott jeleneteket
  • Bár pozitívumnak ítéli, hogy akár hosszan elidőzött fontos pillanatokon
  • A Jackie Brownban már sokkal jobban kidolgozta a film snittjeit

Quentin Tarantino 1994-ben a Ponyvaregénnyel valóságos forradalmat csinált a mozikban. Összekötötte a klasszikus hollywoodi műfaji sémákat az avantgárd filmes elemekkel, spirituális témákat helyezett az alvilág piszkos közegébe, friss nyelvezete és karikaturisztikus karakterei generációk pedig számára nyújtottak azonosulási lehetőséget. Már első rendezése, az 1992-es Kutyaszorítóban előkészítette a terepet, hogy két évvel később a „Tarantino stílus” meghódítsa a nemzetközi közönséget. Az olasz-amerikai rendező mégsem teljesen elégedett legikonikusabb alkotásával.

quentintarantino.jpg
(Tarantino a kamerával. A kép forrása: Esquire)

Kiforratlan rendezés

Tarantino a ReelBlend podcastjában elárulta, hogy bár a film forgatókönyve és ábrázolásmódja továbbra is megmelengeti a szívét, harminc év múltán a rendezéssel már közel sincs annyira megelégedve. „A legnagyobb bajom a Ponyvaregénnyel, hogy nem törődtem eléggé a rendezéssel” – magyarázta. Az utolsó filmjére készülő direktor úgy fogalmazott, hogy csupán megörökítette a színészek által előadott jeleneteket. Itt érdemes kiemelni, milyen nívós stáb keltette életre az ikonikus karaktereket: a főbb szerepeket Samuel L. Jackson, John Travolta, Uma Thurman, Ving Rhames, Bruce Willis, Maria de Medeiros, Harvey Keitel, Tim Roth és  Amanda Plummer kapták.

Jackie Brown

Pozitívumot is talált azért munkájában: hosszabban időzött olyan pillanatokon, amiknek az erejét más rendező talán nem ismerte volna fel. A magunk részéről ide soroljuk Marvin fejbelövését, Mia halálközeli élményét, Butch-ék tusáját Zedékkel vagy Jules monológjait. Tarantino szerint azonban csak következő filmje, a kritika által jóval visszafogottabbnak, de sokkal elegánsabbnak és érettebbnek ítélt Jackie Brown alkalmával vált igazi rendezővé, aki kidolgozza snittjeit. Ti egyetértetek a népszerű alkotóval? Melyik a kedvenc filmetek tőle? Írjátok meg kommentben!