Dinoszauruszparkot berendezni az asztalon nagyon jó mókának hangzik, a Draftosaurus pedig éppen ezzel a felütéssel indít. Na, nem kell valami véresen komoly, összetett vagy éppen nehéz játékra gondolni, ezt az ajánlott alsó korosztály mellett leginkább a játék hossza árulja el. Negyed óránál még teljes létszám mellett sem tart tovább egy-egy rund, amivel tökéletes filler játék lehet az egész családnak. Már a játék neve elárulja azt a mechanikát, amire az egész épül, de a szabálykönyv hátulján is előzékenyen feltüntetik, hogy mi is az a draftolás: „Egy játékmechanika neve, amely során játékelemeket adnak tovább a játékosok egymásnak, ezek gyakran kártyák, de ebben a játékban dinoszauruszok szerepelnek”. Ennek álcázására szolgál a dínóparkos külső, mely minimális véletlenszerűséggel vegyíti a látatlanban húzást.

Draftosaurus

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 15 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,22/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 6 990 forint

pc-guru-tarsalgo-draftosaurus-01.jpg

A játék célja, hogy minél több pontot szedjünk össze, ehhez a játéktáblán felrajzolt „karámokba” helyezett dínófigurákat kell a lehető legtöbb pontot érő kombinációba lehelyezni. Persze nem lehet akárhogy pakolgatni őket, mert van, ahova csak egyformák vagy csak különbözők kerülhetnek, de van egyszemélyes kifutó is. És ha esetleg megunnánk a látványt vagy az egyszerűséget, a játéktábla másik, „téli” fele kicsit összetettebb feladat elé állítja az önjelölt parktulajdonosokat.

A játékmenet maga roppant egyszerű: mindenki hat darab dínót húz a zsákból, melyek forma- és színkódolva is vannak, ügyelve, hogy azok rejtve maradjanak a többiek elől. A kezdőjátékos dob a kockával, mely meghatározza, hogy milyen feltételnek kell eleget tenni az egyes karámok követelményein túl a figurák lehelyezésekor, annyi kitétellel, hogy a kocka szabálya alól a dobó kivételt élvez. Egyet mindenki megtart, lehelyez, ezután továbbadja a markában rejtegetett figurákat, és a kocka is új játékoshoz vándorol. Ezt a folyamatot ismételjük meg addig, amíg a markunkból el nem fogynak a figurák, majd még egy kör lejátszása után véget is ér a meccs.

pc-guru-tarsalgo-draftosaurus-05.jpg

Költséget nem kíméltünk

A dizájn aranyos, és bár túl sok elemet nem kellett illusztrálni, azok jópofák és nem zavarók vagy kevesek. A különböző jelölések és ikonok megértésében az egyértelmű szabálykönyv még illusztrációkkal is segít. A füzetbe amúgy is csak a karámok jelöléseinek értelmezése miatt kellett párszor belepillantani, de könnyen megérthető és viszonylag gyorsan megjegyezhető. A bonyolultabb téli park elemeinek értelmezése sem sokáig okozott nehézséget még a család legkisebb tagjának sem. Egyedül a formára nagyon hasonló két figura színválasztása (narancs-vörös) lett szerencsétlen. Ha nagyon kukacoskodni akarok, akkor egy összefoglaló ikonmagyarázatot is hiányolhatok még a könyv hátuljáról vagy egy kis kártyalapról.

pc-guru-tarsalgo-draftosaurus-03.jpg

Ahogy azt már fentebb említettem, a Draftosaurus egy könnyed kikapcsolódás az egész családnak, és egyszerű, de nagyszerű bevezető a kisebbeknek vagy a kezdőknek a draftolás játékmechanikájába. A társas egy idő után túl sok gondolkodást nem igényel, inkább megérzéseinkre és a szerencsére kell hagyatkozni benne. Így mindenkinek nagyjából egyforma esélye van a győzelemre, fő vonzereje a dínós témaválasztás lehet, kis segítséggel pedig az alsó korhatár alattiak is elboldogulhatnak vele.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát