A társasjátékos piac egyre nagyobb, ez nem kérdéses, ami kiválóan látszik a Kickstarter-kampányokon, a kisebb és nagyobb kiadók felhozatalán, de akár még a kiegészítőket gyártók számában is. Az asztaloktól a kockatornyokig minden elérhető, mind itthonról, mind külföldről, az elérhető eszközök száma pedig néha kimondottan impozáns. Pont mint a lengyel e-Raptor esetében, melynél a hazai társasjátékos csoportokban olvasható visszajelzések alapján még az ügyfélszolgálat is remek, illetve a csomagok feladásával sem szokott gond adódni. A sok pozitív visszajelzésből és a bő kínálatból kiindulva tettünk egy kis “háztűznézőt” a cégnél, hogy kipróbáljuk a saját gyártású kiegészítőket.

Sárkány ellen… kocka

Aki kockatornyot szeretne, annak a pikkelyes hüllők mellett kimondottan meg kell küzdenie az elképesztő kínálattal is, de ezúttal szűkítettem a lehetőségeket, és a sárkányos tematikát előnyben részesítve (melyből egyébként szintén igen széles a választék) a nagyobb verziójú Red Dragont választottam. A 20,50 eurós (nagyjából 7300 forintos) kockasárkány 25 centi magas, 8 centi széles, valamint 27 centi hosszú, avagy nem kevés helyet foglal, emellett kimondottan mutatós is.

Azt tudni kell, hogy bár az e-Raptor bemutatott termékei nem igényelnek ragasztót vagy más eszközt, ezeket magunknak kell a kinyomkodható elemekből összeilleszteni, a megfelelő foglalatokba helyezve a kiálló részeket, avagy némi kézügyesség és figyelem azért kell a feladathoz. De a honlapon minden terméknél találunk videó(ka)t, ami(k) a segítségünkre lesz(nek). Ilyenformán pedig 10 perc alatt simán elkészül a mű, ami esetünkben kifejezetten mutatós, igényes, viszont a saját elvárásaimhoz képest talán nem elég masszív. Illetve, ha azt vesszük alapul, hogy itthon remek kockatorony kapható már hatezer forint környékén, méghozzá filc borítással a terelőkön és az alján, ami bizony hiányzik a kedves kis sárkányról, akkor elmondható, hogy a Red Dragon jó alternatíva ugyan, de nem mindenképpen kötelező ajánlat.

Jegy a rendező inzerthez

Bár a Ticket to Ride Európa gyári inzertje eleve nem igényel nagy reformokat, azért gyorsan lecsaptam a honlapon inzertként jelzett kiegészítőre, aminél ugyan a kép már elbizonytalanított, de a 30,50 eurós (10 900 forint) eszköz érkezésekor jöttem csak rá, hogy megérzéseim jók voltak. Mert bár a tárolók és a kártyatartók jó elrendezéssel a dobozba is illenek, inkább játék közben vesszük hasznukat, főleg utóbbiaknak. Arra pedig ugye vannak direkt erre a célra kitalált megoldások.

Na, nem mondom, hogy a Ticket to Ride-inzert haszontalan, csak éppen nem az a kiegészítő, amiért rohannék a “boltba”, ráadásul kicsit csalódásra adott okot, hogy a plexi tetejű tárolóknál a sima felhajtás (ami a legpraktikusabb megoldás volna) nem működik,  avagy az egészet le kell vennünk az adott tartóról. És bár a minőség rendben van, ezek az okok azok, amik miatt nem tudok maradéktalanul lelkesedni a csomagért, ami jó, ha van, de a hiánya sem akkora érvágás, pláne a 10 000 forint feletti ár mellett, ami valljuk be, kicsit borsos.

Fantasy úr a káoszban

És akkor a kedvencem az első szériából (a második következő héten érkezik, és igazi nagyágyúkra lehet számítani), amire azt gondolom, valóban szükség volt. Már a Sword & Sorcery-cikknél is szóba hoztam, hogy ehhez a játékhoz nagyon kéne egy minőségi inzert, felkiáltásomat pedig, bár eredetileg hazai partnerünknek címeztem, úgy tűnik, hogy az e-Raptor hallotta meg. A remek fantasy dungeon crawlerre játék szempontjából kevés panaszunk lehet, a doboz belsejére azonban annál több, hiszen igazából semmi nem fér el benne igazán szépen, sőt még csak nem is mutatós.

Nos, a méreteihez, az összetevők számához képest viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető inzert mindenre megoldás, méghozzá egészen stabil és mutatós megoldás. Először az alapokat teremtjük meg a lapos, a moduláris tábla alkotóelemeinek befogadására tökéletesen kialakított alsó réteggel, majd a bal szélbe megy a kártyatartó, az alapokra pedig érkeznek a tokenek és minik, természetesen mindegyik saját rekesszel, hogy a végén a szabályfüzet és minden egyéb összetevő még pont beférjen. Sőt, a részek úgy lettek kialakítva, hogy az Arcane Portal kiegészítő elemei is megkapják a maguk kis területét, így egyben ellátva minden lényeges feladatot. Nem mondom, az inzertnek az e-Raptor megkéri az árát, elvégre ez a pakk 55 eurót (19 600 forint) kostál, viszont az anyagminőség rendben van, ami pedig a legfontosabb, hogy végre semmi sincs csak úgy behányva a dobozba. A kártyákat szépen szét tudjuk válogatni, mindent lehet szortírozni, ami nemcsak a szemnek kellemes, de ugye a setupot és az elpakolást is lényegesen leegyszerűsíti, meggyorsítja. Emiatt a Sword & Sorcery-inzert kifejezetten ajánlott darab a játék tulajdonosainak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ennyi fért bele az első körbe. És ugyan nem a kézügyességemről vagyok híres, de az lényegében mindent elmond, hogy mindhárom eszközt össze tudtam szerelni a honlapon lévő videók alapján, ügyetlenségemnek köszönhetően pedig mindegyiknél csak egy-egy kis összetevőt sikerült eltörnöm, minden más illeszkedik és szépen a helyén van. Egy-egy esetben ugyan vakartam a fejem, mert nem minden volt teljesen egyértelmű, de viszonylag gyorsan sikerült megoldást találni ezekre a helyzetekre is, avagy soha nem futottam bele olyan hibába, ami miatt feladnám a küzdelmet. Az e-Raptor kiegészítői első körben ugyan kicsit drágának tűnnek a hazai árazáshoz képest, viszont a termékek összességében jók, az anyaguk szintén rendben van, az illatuk pedig mindent visz. A szállítás nagyon gyorsan megtörtént, elég hamar megérkeztek a vékony dobozban lévő kiegészítők, avagy ezzel sem lehet probléma. Legközelebb megnézünk egy másik kockatornyot, illetve látogatást teszünk A Gyűrűk Ura, az Everdell és Cthulhu világába is, hogy utána összegezzük tapasztalatainkat. Tartsatok velünk akkor is!

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát