A Minik.hu kiegészítőivel már sokat foglalkoztunk, a gyártó számtalan társasjátékhoz készült műanyag termékével általánosságban élmény kiegészíteni a kedvenceinket, így a három legújabb upgrade-re is bátran lecsaptunk, pláne, hogy igazi slágerjátékokhoz készültek. Egyfelől Eric M. Lang Blood Rage-ét talán senkinek nem kell bemutatni, avagy a Ragnarök gigászi küzdelmeihez kapható csomag egyértelmű választás volt, pont mint 2022 egyik legnagyobb sikere, az Ark Nova kiegészítője. Az állatkert-menedzsment hármunk kedvencei közé is bekerült, komoly figyelmet is kapott minden téren, avagy érthető, ha viszonylag hamar sikerült hozzá egyedi miniket gyártani. Éppen úgy, mint a Lángművesekhez, ami szinte kiáltott egy csomagért, már ha valaki nem csapott le a Kickstarter-extrákra, amikbe a nagyobb és kidolgozottab figurákon felül természetesen a nyersanyagok és fémpénzek is beletartoztak. De lássuk is a medvét, vagyis inkább a hollót!

Odin Áldása a Blood Rage-hez

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 7500 forint

Nem túlzás állítani, hogy a Eric M. Lang trilógiájának vikinges darabja, avagy a Blood Rage az egyik legjobb területfoglalós, egymás elleni stratégia, ami a konfrontációt nem éppen szűk marokkal méri, viszont pont annyira élvezetes és izgalmas, hogy ez ne okozzon problémát. Viszonylag egyszerű szabályrendszere miatt ráadásul simán kapudrog is lehet a műfajjal még csak ismerkedőknek, hogy aztán a komplexebb darabokra is szemet vessenek. A téma ráadásul valahogy mindig aktuális, vagy egy tévésorozat, vagy egy videójátékos kasszasiker miatt (rád nézek, Kratos!), így a Blood Rage lényegében egy modern, megunhatatlan klasszikus. Ami a kiegészítő csomaggal ráadásul piszkosul látványos is.

Jó, a CMON, itthon a Delta Vision gondozásában megjelent társasnak amúgy sincs szégyenkeznivalója, de a Saga fordulójelző, a Doom végítélet jelző (holló), a kezdőjátékos jelölő és a 20 darab klán jelző beszerzésével az asztalkép csak még különlegesebbé válik. A kimondottan szépen kidolgozott gyári minik társaságában a jelzők még egy kis színt visznek a fantasztikusan illusztrált táblá(k)ra, és bizony mindegyik különleges és egyedi stílusban tesz hozzá az élményhez. A holló és a fordulójelző eleve kiemelkedik az átlagból, emellett a csomag kimondottan masszív és jól kidolgozott miniket rejt, amiknek gyakorlati hasznuk is van, hiszen jelenlétük esetében nem kell a tokenekkel és egyéb jelzőkkel foglalkozni. Az árát mindenképpen megéri, nagyszerűen mutat az asztalon, így annak állandó használata esetén kimondottan javasolt a játékhoz.    

Lángműves Anyagok a Lángművesekhez

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 8900 forint

Frissebb megjelenés a Lángművesek, ami eredetileg Kickstarteren ért el komoly sikereket, majd retail verzióban is megállta a lábát, méghozzá annyira, hogy itthon a Gémklub hozta el nekünk, kifejezetten jó minőségben, remek fordítással, de sajnos a KS-extrák nélkül. És bár a kicsit nagyra nőtt sárkányokat el tudom engedni, hiszen a meeple-ök is elég jól néznek ki, a tokeneket kifejezetten nem szeretem roncsolódásuk és piszkolásuk miatt, így a Minik.hu csomagja rögtön felkeltette az érdeklődésem. És bizony a 8900 forintért kapható szett a teljes nyersanyag-készletet lecseréli, egyedül a pénzérméket nem, amiért egyébként nagy kár, de örülünk annak, ami van. Húsnak és kenyérnek egyaránt, elvégre ha van, mi asztalra kerüljön, teli a bendő, az a szeretet és egészség mellett a legfontosabb.

És bizony itt van, mi asztalra kerül. A játékból ismerős hús, kenyér, falevél, gyémánt, üllő és varázsital mind a repertoár része, ráadásul kimondottan jópofa kinézettel, minden esetben egy-egy 35 darabos készlettel (mármint minden elemből ennyit kapunk). Ezek közül szinte minden nagyszerűen helytáll a játékban, a kenyértől kezdve az üllőig minden nagyon mutatós, egyedül talán a levél az, amitől féltettem a playmatot, mert az a kevésbé egységes felszíne miatt talán jobban felsértheti az anyagot. Egyébiránt viszont ez is egy kimondottan korrekt csomag, jó áron, szóval aki a Lángműveseket és a sárkányokat szereti, az rossz ember nem lehet, ráadásul a KS-extrákra nem sikerül lecsapnia, az bátran ruházzon be rá, az érméket pedig helyettesítse bármilyen más társas, fémből készült komponenseivel.   

Ark Minik az Ark Novához

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 17 000 forint a teljes szett

Az talán sokat elárul az Ark Nováról, hogy a hárman írt, 5-5 játékot felsoroló év végi listánkon mindenkinél előkelő helyet szerzett magának az itthon, magyarul is megjelent, nem is annyira könnyed társas, amely a családi kategóriából már eléggé kiesik, inkább a gamer darabok között szerzett magának igen kiemelt pozíciót (a BGG összesített 4. és stratégiai 4. helyezése elég beszédes). Más kérdés, hogy euróhoz illően a látványvilága és összképe, még ha lényegében nem is csúnya, igazából jól mutat, azért fakockáiba és tokenjeibe bele lehet kötni. A gyártó meglehetősen tartalmas csomagja ezen hivatott segíteni, és bár lehet külön játékos-csomagokat, külön pavilonokat és boltokat vásárolni, mindez értelemszerűen egyben az igazi.

És hogy pontosan mit kapunk? 20 darab pavilont, ugyanennyi ajándékboltot, 1 darab forduló- és szünetjelölőt, 7 fajta állatból játékos színenként 5 darabot (pl. nyuszi, medve stb.), 12 darab pontjelölőt és 16 darab munkást. Elméletben persze az állatok nem olyan fontosak, ezért is szedhető szét a csomag, de mivel teszőlegesen felhasználhatók, simán jók arra is, hogy minden kifutóba kerüljön egy, ezzel is jelezve a beköltözést, nemcsak a nagyobb, több állat számára nyitott különleges kifutókba. Egyedül csak a szokásos aggodalmam van, mint negatívum, méghozzá a nem minden esetben egységes talpú, sorjásabb állatoknál, amik állandó használatnál könnyen felsérthetik a playmatet vagy a táblákat, tokeneket. Innen viszont már csak egy lépés a kifutók (és a pénz, egyéb tokenek) “minisítése”, ami az egységes összképet tekintve nem is lenne ördögtől való ötlet. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Minik.hu tehát ismét jól ráérzett arra, hogy alapvetően mire van szükség, ráadásul az új csomagokkal szerintem sikerült némileg ismét szintet lépni. 2022 év végén ráadásul meg is tekintettem a gyártó műhelyét, sőt sikerült kicsit elmélyedni a gyártás különböző műveleteiben, így még jobban rálátok a folyamatra, ami egy érdekes dolog. A Lángművesek hús és varázsital komponenseit például kézzel szerelik össze, a 3D-nyomtatók pedig szerencsére pont úgy fogyasztanak, hogy az az emelkedő energiaárak mellett is beleférjen a rezsiköltségbe. Szomorúság viszont, hogy az Arnak minőségi fémpénzeire nem volt kimondottan kereslet, avagy ennek az ágnak a növekedése egyelőre nem várható. Apróságok ezek, de jó volt még inkább képbe kerülni. Várjuk a további újdonságokat, esetleg egy nagy Eldritch Horror-szettet, amitől tényleg meghűlne az ereinkben a vér.  

(A tesztpéldányokat és a meghívást köszönjük partnerünknek, a Minik-hu-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát