Akár ölre menő vitát is indíthatnánk arról, hogy melyik a Nyugati királyság-trilógia legjobb darabja, de kár lenne, hisz mindannyian tudjuk, hogy a Lovagok azok – és ők azt sem mondják, hogy Ni! Vagy a Várgrófok. Vagy akár az Építőmesterek. Persze viccen kívül egyértelműen azt mondani, hogy ez a legjobb, meglehetősen lehetetlennek tűnik, de ha van biztos és megkérdőjelezhetetlen pontja a sorozatnak, sőt a franchise-nak, az egészen biztosan az óraműszerűen érkező kiegészítők intézménye, hiszen ezek már az első trilógiát is végigkísérték, és természetesen nem kerülték el a másodikat sem. Így végre az a Lovagok is bővülni tudott, ahol talán annyira nem is volt szükség rá.

A NYUGATI KIRÁLYSÁG LOVAGJAI: A KORONÁK VÁROSA

  • Hazai kiadó/partner: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: 60-120 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 3,83/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7990 forint

Vannak ugyanis azok a játékok, ahol érezni, hogy hiányzik valami, és sok esetben pont egy kiegészítő adja meg azt a pluszt, amitől teljessé, sőt általában jobbá válik az élmény. Remek példa erre a magyar kiadással sajnos nem rendelkező Raiders of the North Sea, melynek bővítményei annyira jól sikerültek, hogy az újragondolás Szkítia fosztogatói lényegében az alapjátékba integrálta azok több elemét is. A Nyugati királyság lovagjai azonban kicsit kilóg ebből a sorból, legalábbis számomra: soha sem éreztem azt, hogy valami többletre vágynék. Ennek persze az is az oka, hogy a Lovagok talán még a Várgrófoknál is komplexebbre sikerült, elsősorban nem is a szabályok, sokkal inkább a rendelkezésre álló lehetőségek, illetve az azok közötti szoros kapcsolat okán.

A Koronák városa ugyanakkor pont a játék ezen oldalát hivatott erősíteni, hiszen az eredetivel megegyező formátumú (de annál alacsonyabb) dobozban érkező kiegészítő a rendelkezésre álló lehetőségek számát bővíti ki, méghozzá több fronton is. Központi eleme három játéktábla-toldalék: ebből kettő a központi terület két szélére kerül, egy pedig az egyedi játékostáblák jobb oldalára. Utóbbi alapvetően azt a célt szolgálja, hogy legyen elegendő hely a megnövelt darabszámú betolakodó kártyáknak, valamint az eldobásra ítélt lapoknak, előbbi viszont sokkal több szerephez jut.

Ez ugyanis két teljesen új paklinak ad otthont: ide kerülnek a verbuválás- valamint a tárgyaláskártyák, és ezáltal több új akciólehetőség is megnyílik. A verbuválás kártyák extra akciómezőként funkcionálnak, adott típusú munkást ide helyezve – és annak költségét megfizetve – nyersanyaghoz, akciólehetőséghez lehet jutni. Ráadásul ezen lehelyezett munkások a forduló végén nem kerülnek vissza a készletbe, hanem azt illetik, aki el tudja vinni az adott kártyát.

A másik új akciólehetőség a tárgyalás. Ennek végrehajtásához is három munkásra van szükség, továbbá ezüst befizetésére vagy adósságkártya elvitelére. Kétféle tárgyalás létezik: az egyik a megbízás, melynek során a kirakott tárgyaláslapok felső részét kell figyelembe venni, és az ott látható költség kifizetését követően a kiválasztott kártyán szereplő akciót végre lehet hajtani. Az elsődleges feltétel a diplomácia szintje, amelyhez egy új jelölő tartozik, és úgy megy végig a tulajdonságsávon, mint a többi tulajdonság.

A besorozás során már a tárgyaláskártya alsó részét kell figyelni: itt a befolyás, a hit vagy az erő alapján dől el, sikerül-e a kártyát megszerezni. Mi jár érte? Maga a lap, melyen legalább egy ikon található. Ezekből kell sorozatokat gyűjteni, azaz különböző ikonokat összeszedni, melyekért a játék végén akár tetemes mennyiségű győzelmi pont is járhat.

A Koronák városa ugyanis alapvetően erről, azaz további akció- és pontszerzési lehetőségekről szól. A Lovagok eddig sem szűkölködött ebben, ahogy abban sem, hogy mennyi mindenre kell figyelni, mennyi mindent kell észben tartani, de a bővítmény még erre is rátesz egy lapáttal. Nem létfontosságú, nem kihagyhatatlan, de azok, akik már az unalomig ismerik az alapot, komoly löketet kaphatnak a játék leporolására. A többieknek pedig ajánlott egy mentőmellény, mert elsőre könnyedén magával ránthat a lehetőségek feneketlen mélysége!

(A játékot partnerünk, a Reflexshop biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát