Az első földi élőlény a világűrben a közhiedelemmel ellentétben nem Laika kutya volt, hanem a szerény gyümölcslégy. A rovarokat még 1947-ben, a náci Németországtól elkobzott V-2 rakéta fedélzetén lőtték fel az űr határáig, egészen 109 kilométeres magasságba. A hősies, ámbár apró felfedezők célja a kozmikus sugárzás testre gyakorolt hatásainak kutatása volt, mert bármily meglepő, génállományuk nagyon is hasonlít az emberéhez. De ami talán még meglepőbb: a törékeny kis jószágok túlélték az utazást. Utánuk számos másik állat, kutyák, majmok, egerek, teknősök, békák, pókok, halak, de még medveállatkák is megtették ezt az utat. Ezek után talán már nem is olyan furcsa, hogy a Vad Kozmoszban űrhajónk legénysége állatokból (és néhány robotból) áll.

Vad Kozmosz

  • Partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-40 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2.18/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 9990 forint

A játék során a célunk a lehető legváltozatosabb legénység összeállítása, aminek érdekében a medve, majom, gyík, bagoly, polip és orrszarvú fajokból kell szetteket alkotnunk. Győzelmi pont három egyforma és minden további azonos állat után jár, illetve mind a hat különböző fajból is alkothatunk csapatot. Ezen felül a robotok adhatnak győzelmi pontot, valamint a legénység különleges tagjai, azaz a diplomaták biztosítanak küldetéseket, melyek teljesülése esetén további jutalmakat zsebelhetünk be. A trükk és a játék egyedisége ezek elérésének módjában rejlik.

Állati űrutazás

A játékmenet egyszerűbb nem is nagyon lehetne: leszállunk egy bolygón (vagy ha már leszálltunk, második lépésben felfedezhetjük azt), majd végrehajtjuk az akcióját. Összesen öt űrhajónk adott, melyekkel kezdetben csupán a kezdőbolygók valamelyikén, később viszont a megfelelő létszámú legénység birtokában további planétákon is landolhatunk. Egy bolygónak két fele van, de ugyanazon az oldalon nem szállhatunk le még egyszer, mert a felfedezés mindegyik oldalon más, a teljes felfedezésnél azonban mindenhol ugyanazok az akciók adottak.

Alapvetően kétféle dolgot tehetünk az egyes planéták akciójaként, melyek között olykor választási lehetőség is adott: lapo(ka)t húzunk a piactérről és/vagy a pakliból, vagy pedig kijátszunk egy legénységkártyát. Az egyes bolygófelek között az adja az eltérést, hogy például csak lap eldobása esetén játszhatunk ki valamit, vagy csak bizonyos típusú kártyák kijátszása engedélyezett. Legénységünk két kategória mentén van csoportosítva: szerepkör (legénységi tag, diplomata vagy robot) és képzettség (gépész, botanikus, tudós, pilóta, katona vagy informatikus), néhány lap pedig veterán jelzőt is kapott. 

Ezek a tulajdonságok nemcsak kijátszásukkor, hanem az esetlegesen életbe léptethető aktivációjukkor is fontosak. Ugyanis egyes legénységi tagoknál bizonyos feltételek teljesülése esetén további akciók végrehajtásának lehetősége is adott - melyekkel további lapokat húzhatunk vagy játszhatunk ki, amivel potenciálisan újfent kártyák lerakását tehetjük lehetővé és így tovább... egész addig, amíg lap van a kezünkben. Persze egy-egy ilyen kombináció kiszórásához némi szerencsére is szükség van, a sok lapból álló paklinak köszönhetően „hozott anyagból” dolgozunk.

Egyszerűen nagyszerű

Apropó, anyag: a kártyák szabályos négyzet alakúak, az anyagminőség minden szinten valamivel az átlag fölötti, a doboz kis mérete mellett is marad benne jócskán hely. Egyetlen komolyabb bánatom a karakterek illusztrációinak ismétlődése, gyakorlatilag csak a robotok mutatnak egyediséget. A kezdőbolygók kötöttsége és úgy általában a planéták mennyisége terén is lehetne javítani a változatosságon, így az alapötlet számos irányban bővíthető. Olyannyira, hogy két kiegészítő már létezik is a játékhoz, az egyik űrbázist, a másik egy idegen fajt vezet be; előbbi ingyenes print&play formában érhető el, például innen, reméljük, utóbbi idehaza is elérhetővé válik.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az alapvetően egyszerű mechanika a sokféle feltétel és az azokat változatosan kombináló lapok mellett igazán élvezetessé, és bizonyos szempontból már-már fejtörővé válik. A minél több kombináció összeállítása mellett a diplomaták küldetései és a lehető legkevesebb lap megtartásának tengelyei mentén igyekszik mindenki optimalizálni a lépéseit, úgy, hogy a lehető legtöbb lapot húzza és szórja ki a játék során. Enyhébb összetettsége mellett is merem ajánlani a feltüntetett korosztály alatt, mert a Vad Kozmosz egy igazán mókás és pörgős családi kikapcsolódás.

(A játékot partnerünk, a Reflexshop biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát