A természettel kapcsolatos témák mostanában nagyon mennek, és be kell valljam, hogy ez nekem sincs ellenemre. Akár absztrakt stratégiáról beszélünk, akár bármilyen más műfajról, maga a természet éppen eléggé látványos és izgalmas ahhoz, hogy megadja az alaphangulatot, akár a növény-, akár az állatvilágról, netán valamilyen biológiai folyamatról beszélünk. És bizony, ahogy a tegnapi Bosk, úgy a mai Pagodák kertje is beleillik ebbe a sorba, bár ezúttal csak érintőlegesen. Ezúttal nincsenek fák, nincsenek levelek, sem mókusok, van azonban helyette szép panoráma, látkép a kertekre, amikkel elnyerhetjük az istenek kegyeit. Ja, és van még egy isteni pagodánk is, ami már önmagában magára vonzza a tekinteteket... 

Pagodák kertje (Four Gardens)

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,19/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 12 990 forint

Merthogy a játék középpontjában a misztikus pagoda áll, amit egykoron a királynő emelt híveivel, hogy ezzel is az istenek kedvében járjanak. Csakhogy idővel a királynő megbetegedett, örökös hiányában pedig a népet versenyezteti meg azzal kapcsolatban, hogy ki vigye tovább a hagyományokat, ki feleljen a birodalomért és a négy isten földi otthonáért. Nem fogod kitalálni: a játékosok pedig pontosan azért küzdenek, hogy a legmegfelelőbb utód általuk legyen megtalálva. 

A pagoda árnyékában

Ahogy a történetben, avagy a témában, úgy a játékban és a játékterületen is hangsúlyos a már emlegetett pagoda, ami egy talpból, négy emeletből (minden esetben tetővel), valamint egy toronyból állva emelkedik ki az asztal síkjából. Ez bizony egy rendkívül látványos elem, ami kifejezetten jól néz ki, oldalain pedig a beszerezhető erőforrások látszódnak, különböző mennyiségben. Merthogy a játék egy kártyadraftolós, erőforrás-gyűjtögetős játék, aminél a lényeg, hogy mielőbb adott számú, befejezett tájképkártya kerüljön valamelyik játékos kertjébe, majd a legtöbb isteni pontszámmal rendelkező fél megnyeri a játékot.

Ehhez az út azonban nem is hosszú, nem is rögös, de közben akad azért tennivaló. Mindneki öt lappal indít, egy tervezéslapkával, amely 4 erőforráshoz elegendő, valamint a pontozótáblán a négy isten sávjain egy-egy jelölővel, a hármas pontszámon. A kártyák két oldala eltérő, az egyik az alapzat, a másik a tájkép: utóbbiból kell egy teljes sort kirakni ahhoz, hogy minél több pontot szerezzünk, illetve elkészüljünk egy-egy panorámával. A panorámához egy színből adott számú lap kell, a kártyák feltételeit pedig az erőforrásokkal teljesíthetjük. És hogy hogyan szerezhetünk erőforrást? Vagy a kártyákkal, univerzális eszköz begyűjtésével, vagy a lapokon látható pagodaforgatással. Ennél látni, melyik emeletet forgatjuk, majd milyen irányban gyűjtjük be a falakon látható erőforrásokat, amiknél csak a tárhelyünk (bővíthető) kapacitása jelenti a határt. Ha pedig kirakunk egy panorámát, extra lapkát vehetünk el a készletből, ami plusz tárhelyet vagy győzelmi pontot is eredményezhet.

Kiszúrja a szemed...

Bár ezt most jó értelemben mondanám. Merthogy a Pagodák kertje már a főszereplő pagoda megjelenésével és látképével is legitimálja a címet és a témát, egy kimondottan látványos és egyedi összetevő képében. Eredetileg ugyan voltak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy a kertépítős, panoráma-készítős, pagodás téma hogy jön át egy kártyás, fa-erőforrásokkal operáló társasnál, de lényegében, ha kicsit is absztrakt módon nézzük, nagyon is él ez a tematika. Ebbe még az is belefér, hogy sajnos nem mindig kedvez a szerencse, már ha a lapokat és a többiek forgatásait nézzük, hiszen az istenek is a kedvenceiket részesítik előnyben, avagy bármikor kieshetünk a kosárból. És ha ezt hajlandóak vagyunk elfogadni, akkor azért kimondottan élvezetes játékról van szó.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Merthogy, ahogy említettem, a kártyákkal szívhatunk egyet, ha pedig valaki pont előttünk forgat úgy, hogy a lapjaink azt nem korrigálják, akkor kellemetlen szituációkba kerülhetünk. De még erre is van megoldás, hála a kártyalapok többféle funkciójának, amivel kedvezőtlen állás esetén menedzselhetjük már meglévő fa-, kő- víz- és növény-állományunkat, de teljesíthetünk vagy univerzális jelölőt is begyűjthetünk. A cél elérése nem olyan vészes, tényleg bele lehet férni a 45 percbe, a setup és elpakolás pedig egész gyors, köszönhetően a remek inzertnek, aminél mindennek megvan a helye. A Pagodák kertje így egy remek, könnyed, nagyon látványos társasjáték, ami elé bárkit le lehet ültetni, és bár valamennyire a szerencse is hangsúlyos a menetek során, 2-3 fővel nagyon jó kis erőforrás-menedzselős elfoglaltságot kapunk. Nem átlagos, az biztos.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Reflexshopnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát