A jó bűvészmutatványhoz sok minden kell: kézügyesség, memória, gyorsaság és még sorolhatnánk – nekünk ebből a hármasból kezdő bűvészként elég lesz kettővel is megbirkóznunk egyszerre. Ezek a memória és a gyorsaság, melyekre egymagunkban, vagy akár négy fős csapatban, összehangoltan is szükségünk lesz ahhoz, hogy a Varázs Bagázs nyulait megregulázzuk, és őket a nekik való kalapba parancsoljuk.

Varázs Bagázs

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 3 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1.0/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 5790 forint

A Varázs Bagázs során nyulakat fogunk kalapokba rendezni. Adott kilenc-kilenc, egyforma méretű kalap és nyuszi-jelölő, mindegyikük színnel és számmal azonosítva. Ezen felül vannak még galambok és akad egy kezdőpontjelölő, hogy egyértelmű legyen, hol is kéne a legalacsonyabb kalapnak lennie. Első lépésben képpel lefelé, véletlenszerűen kirakjuk egy sorban a nyulakat. Második lépésben, ugyancsak véletlenszerűen, de immáron képpel felfelé rájuk helyezzük a kalapokat is. Harmadik lépésben pedig a játékosok számától függően, előre meghatározott helyekre 2-5 galambot is lerakunk.

A játékosok célja egyrészt a kezdőpontjelölőtől számítva növekvő sorrendbe rendezni a kilenc kalapot, és mindegyik alá a neki megfelelő nyulat kell bejuttatni. Az egyszerűnek tűnő feladatot azonban számos tényező nehezíti. Először is minden játékos két lépést tehet meg a körében, első lépésként megcserélhet két kalapot vagy megcserélhet két kupacot (kalapot és nyulat együtt); esetleg anélkül, hogy a többieknek megmutatná, megnézheti egy kupac alját, hogy megtudja, milyen nyuszi van alatta. Igen ám, de ezeket csak akkor teheti meg, ha nincs a kupacon galamb, amit arrébb tenni szerencsére már a második, külön lépés, és nem kötelező. A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy a játékosok nem kommunikálhatnak egymással, és az egész hacacáré ráadásul időre is megy, ami, ha letelik, vége a körnek. Addigra remélhetőleg sikerül közös erővel sorrendbe rakni mindent, és sikerült a nyulakat a megfelelő kalapok alá rendezni.

Ha pedig mindez már rutinosan megy, akkor lehet emelni a nehézségen, három szint szerint rendezett kihívásokkal, melyek új szabályokat, megkötéseket, sőt tokeneket is behozhatnak a játékba. Ja, és ezeket aztán tetszés szerint kombinálhatjuk, ami a tizenkét (plusz a kombinációkat besoroló) lappal elég sok játékmódot jelent. Az egyszerűnek tűnő játék egymás szavak nélküli megértésén alapul, és jó memóriát, megfigyelőképességet és csapat-alapú lépésoptimalizációt követel meg a siker érdekében. Mindehhez pedig gyorsan, de hideg fejjel, a többiekre odafigyelve kell játszani, következtetni lépéseikből a szándékaikat úgy, hogy mi ne tegyünk keresztbe nekik még véletlenül sem. Ami meglepően nehéz, így a feltüntetett korosztály indokolt, de megkockáztatom, hogy még alacsonyra is tették a lécet. Persze lehet kevesebb lapkával is játszani, idomítani a kihívást, amit az egekig is fel lehet tornázni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az ábrázolások jópofák, a csomagolás és a prezentáció egésze igényes, miközben maga a játék egyszerű és könnyen elsajátítható, viszont magas szintre nehezíthető. Kombinációs lehetőségeiből adódóan számtalanszor újrajátszható és szóló módban, pasziánszként is szórakoztató. Az időzített mivolta mellett filler játéknak ideális, kompakt méretéből adódóan pedig útitársnak, nyaralásra is tökéletes szórakozás lehet a családnak.

Párosunk második tagjával pedig elérkeztünk a témájában részben, illusztrációiban viszont már kifejezetten szigorúan korhatáros besoroláshoz. A Fogda Szappant! felnőtt viccekkel és fekete humorral adja el magát, a börtönélet és az elítéltek mindennapjainak – mondjuk úgy, – „árnyoldalát” megragadva. Mert mindannyian tudjuk, hogy miért nem érdemes elejteni a szappant a zuhanyzóban…

Fogda Szappant!

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 3-6 fő
  • Játékidő: 5-15 perc
  • Korcsoport: 18+
  • Nehézség: 1,0/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 5490 forint

A Fogda Szappant! játékélményét leginkább egy fonákjára fordított Robbanó Cicákhoz lehet hasonlítani, persze akadnak játékmenetbeli különbségek, illetve még annál is egyszerűbb. A játékosok 5-5 lappal kezdenek (hat játékos esetén csak 4 lappal), és hogy garantáltan legyen egy szappan a játékban, az osztó azt odaadja a „legjobb seggű játékosnak” (idézet a szabálykártyáról): ő lesz a kezdőjátékos. Innentől kezdve mindenki egyetlen kártyát játszik ki a körében, és a pakliból csak akkor húzunk, ha arra egy lap utasít. A játékot az veszti el, aki először elejti a szappant, de még az sincs biztonságban, aki szappan eldobása nélkül kijátssza az összes lapját, az Ügyvéd kártya segítségével ugyanis őt is vissza lehet hozni a játékba.

Egy pusztán kártyákkal játszott játékhoz mérten egy roppant igényes és közel maximalista csomagról van szó. Már ha sikerül kiszenvedni a dobozából, mert az olyan szoros volt, mint a börtönlakók farpofái a zuhanyzóban. Ha az újoncavatón túljutunk (bár lehet, hogy csak a mi példányunk volt ilyen szégyenlős), akkor egy újabb, kisebb doboz vár a fürdőszoba padlóján. Ebben pedig minden egyes kártyán egyedi illusztrációt kapunk, mindegyiken magyarázó szöveggel és egy kis „mókás” idézettel. A relatíve vastag és tartós kártyákról már csak a szövet hiányzik, hogy elnyűhetetlenek legyenek, de ha esetleg kártyavédőzésre vetemednénk, akkor viszont csak a nagyobbik dobozban férnek majd el.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Fogda Szappant! alapjátékot a Halálsoron kiegészítő nélkül próbáltuk, ami idehaza egyelőre csak angol nyelven érhető el. De anélkül is egy igazi szemétkedős játékról van szó, amiben nincsenek nyertesek, csak egyetlen vesztes  emellett témaválasztása és korhatáros besorolása is riasztó lehet sokak számára. Egy sörözős-röhögős összejövetelhez viszont tökéletes, éppen ezen kvalitásai miatt, csak nehogy legyen valakinél egy bökő, mert még a végén élesben gyakorolhatja a játékot.

(A játékokat partnerünk, a Reflexshop biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát