• Megérkezett a Sony éves üzleti jelentése
  • Története második legjobb évét zárta a PlayStation-üzletág
  • A PS4-eladások átlépték a 110 milliót

A konzolgyártók közül utolsóként a Sony is előrukkolt negyedéves üzleti jelentésével - ők szintén üzleti évet zártak egyben, méghozzá igen erős számokkal.

Az előző év rekordjait ugyan nem sikerült újból megdönteni, ám a 18.14 milliárd dolláros bevétel (-14% az előző évhez képest) és a 2.19 milliárd dolláros nyereség (-23%) így is a videojátékos részleg történetének második legjobb üzleti évét jelentik.

tortenete-masodik-legjobb-evet-zarta-a-sony-110-millio-felett-a-ps4.jpg

Ami a konzoleladásokat illeti: 2019 áprilisa és 2020 márciusa között 13.6 millió PS4 került a boltokba, ami 24%-os visszaesést jelent. Önmagában persze még így sem rossz szám, de jelzésértékű, hogy ez volt a PS4 eddigi "leggyengébb" éve - érezhető a következő generáció előszele. Összességében 110.4 millió eladott gépnél tart a PS4.

A játékokból 245 millió fogyott a vizsgált időszakban, ezzel pedig a PS4 lett az első konzol a videojáték-történelemben, amely négy 200 millió feletti évet tudott produkálni. Ami az értékesítési csatornát illeti, itt is egyre inkább érződik a digitális disztribúció hatalomátvétele, hiszen az üzleti év egészében 51% volt az ilyen módon értékesített játékok aránya, az elmúlt negyedévben pedig 66%, ami új rekord.

A jelentésben szó esett a koronavírus-járvány hatásáról is. A karácsonyi időszakhoz képest másfélszeresére nőtt a játékórák mennyisége márciusra, a PS Plus-előfizetők száma pedig újabb mérföldkövet lépett át: március végén már 41.5 millióan voltak.