Bár a Crenetic zombitrancsírja a Terrorbolygóhoz hasonlóan a 70-es, 80-as évek Zs-kategóriás horrorfilmjeinek állít emléket (azok minden fejfájdító kliséjével egyetemben), a játékmenet jóval összetettebb, mint az ihletül szolgáló filmek esztétikai háttere. Épp ezért, olvasóink Hedge Hillből való menekülését elősegítendő, az alábbi tippcsokrot állítottuk össze a zombirohamot megélezett baltával és töltött revolverrel váró játékosoknak.

Trapped Dead Koncepciórajzok, mûvészi munkákA felderítés előnyei


A Hedge Hill utcáin grasszáló zombik akkor is láthatók, ha nincsenek embereink látóterében. Használjuk hát ki eme kegyes tervezői döntést, és töltsünk el néha pár percet éhes ellenlábasaink tanulmányozásával -- az alapos felderítés sokszor kamatostul megtérül!

Összeszokott csapat


Hőseink eltérő erősségekkel és gyengékkel bírnak, így jól fontoljuk meg, kit viszünk magunkkal egy portyára. Harper és Jo Ann a csapat orvosai, egyedül ők képesek feltápolni viharvert hőseinket -- míg a doktor tolószéke jelentősen behatárolja mozgásterét, addig a gyors újságírólány inkább formás virgácsaira, semmint (elenyésző) harci ismereteire támaszkodik, ha forróvá válik a helyzet. Bo a lőfegyverek, a bivalyerős Klaus pedig a közelharc mestere -- a két arc együtt igazi dupla dinamit, már ha jól összejátszanak. A seriff jó barátja mind a revolvernek, mind a fejszének (és a fánknak), viszont igen hamar kimerül; az egyetemista Mike ugyanakkor minden területen közepesen teljesít.

Használd a fejed -- a baseballütőmön!


Felejtsd el a Left 4 Deadből örökölt reflexeket, és ne rohanj brigádoddal a zombik közé -- a rush-taktika igen cudar végeredményt szül, az utána keletkező mocsokról nem is beszélve. Bár a zombik a futóbajnok „újhullámos” fertőzöttek helyett a klasszikus csoszogó fajtából kerülnek ki, a kényelmes sétatempó ne tévesszen meg senkit: egy 8-10 fős felénk tartó csapat már igen nagy veszélyt jelenthet hőseinkre, főleg ha szűk terepen, több irányból támadnak. A Soldiers of Anarchyhoz hasonlóan bármikor leállíthatjuk az időt, de parancsokat ekkor is adhatunk -- remek segítség ez taktikánk átgondolásához.

A fejére célozz!


Bár a lőfegyverekkel biztos távolságból ritkíthatjuk a számbeli fölényben, de IQ-hátrányban álló konkurenciát, az első pár pályán nem igazán adatik meg az a luxus, hogy fejlövésekkel zárjuk rövidre a találkozókat. Bár a játék a későbbiekben bőkezűbben adagolja a lőszert és a flintákat, spóroljunk az értékes munícióval -- tartogassuk inkább a szívósabb zombikra és a nagyobb rakásban támadó ellenfelekre. Bo távcsöves puskája például hatalmas pusztítást végezhet a libasorban közeledő hullajelölt hullák körében…

Trapped Dead JátékképekTrapped Dead JátékképekTrapped Dead Játékképek

„Vérszagra gyűl az éji vad...”


Az eldobható vércsomagot okosan használva rengeteg lőszert megspórolhat csapatunk. Ha az észrevétlen lavírozásra voksolunk, csak dobjuk a zombik közé a csomagot, majd óvatosan haladjunk tovább, míg a vérszag odatereli az utca népét, ha azonban biztosra (vagy épp korhatáros effektek előcsalogatására) játsszunk, kínáljuk meg „vérszomjas” ellenfeleinket egy gránáttal is, amint a vérpermethez értek -- a végeredmény vizualizálását olvasóinkra bízom. Miután a vércsomag teljesen haszontalan azon zombikkal szemben, akik meglátták embereinket, javallott a jobb erőnlétben lévő karaktereket ellátni velük, ők ugyanis a zombik látótávján túlról is nagy valószínűséggel célba találnak

„Briliáns csapda!”


A pályákon elszórt csapdák főleg a játék elején, a lőfegyverektől és kobaktörő szerszámoktól mentes terepeken segíthetik ki a túlélőket: a zárlatos villamosszéket, robbanó poroltókat, vagy épp a plafonról lelőhető csillárt okosan használva egy csapásra tucatnyi zombit tehetünk hidegre -- taktikázzunk hát velük, ha spórolni kell a lőszerrel!

Trapped Dead Koncepciórajzok, mûvészi munkákFitnesztanácsadó


Figyeljünk oda embereink erőnlétére! A közelharci támadások és a futás csökkentik, az egy helyben állás azonban növeli embereink erejét. A kitartás mértéke karakterenként eltérő: Klaus simán szétver egy kocsmányi zombit is mielőtt kimerülne, a seriffnek azonban egy rövid sprint is kihívás. Ne kezdjünk kobaktörésbe, amíg mindenki össze nem szedte magát, így elkerülhetjük a darálás közbeni végelgyengülést...

Ne hagyj magamra!


Miután a Trapped Dead MI-programozói nem igazán erőltették meg magukat (gondolom inkább zombifilmeket néztek), karaktereinkre mindig árgus szemmel kell figyelnünk. Ha megtámadták embereinket, azonnal segítsük ki őket, hőseink ugyanis nem védekeznek és támadnak maguktól -- minden parancsot nekünk kell kiadni nekik. Ne feledd, hogy mindenki egyformán fontos: ha valaki feldobja a talpát, buktuk az aktuális pályát!

„Hé srácok, skuló!”


Bár a Trapped Dead pályáin igen sokfelé elkolbászolhatunk, általában érdemes a fő útvonalon maradni -- a pálya félreeső részein összeszedhető cuccok (plusz tár, sörétes lőszer) jelentősége ugyanis zömében elhanyagolható, nem éri meg a kockázatot: muníciót és fincsibb szerszámokat a fő útvonalon is elfogadható mennyiségben találunk.