Állandó Olvasóim (hú, ez olyan Stephen Kinges volt ) talán még emlékeznek, hogy a kiemeltté válás előtt írtam egy keveset a Mirror's Edge-ről, aminek az utóhangja akkor kicsit negatívra sikerült. Adott egy zseniális parkour-szimulátor, stílusos, szép látványvilággal, amit nyakon öntöttek egy vérgagyi történettel és hamar unalomba fulladó játékmenettel, plusz a biztonság kedvéért pár "művészileg kifogásolható" (értsd: szerintem bűn ronda) átvezető videóval is rontottak még az összképen. (Mindezt az EA-tól nálunk valamiért bevett szokásnak számító 12 ezer forintos nyitóáron.) Az írás után nem gondoltam volna, hogy valaha újra játszani lesz kedvem vele. Mégis...

Az egyik online játéküzlet akciójában az emberinek számító 4 ezer forint alá csökkent a játék ára, én pedig megnéztem ezt a videót:



...és rájöttem, hogy szívesen futkorásznék kicsit. Mert ha valamit, hát a futást lényegében hibátlanul megoldották a fejlesztők. Egy-egy jól sikerült, perfekt sorozat egyrészt elképesztően látványos, másrészt leírhatatlan hangulatú, ahogy fűzzük egymásba a mozdulatokat, folyékonyan, hihetően, miközben alattunk suhan a táj...

Szóval lényeg a lényeg, újra megjött a kedvem a játékhoz, feltelepítés után újra nekikezdtem a történetnek, ezúttal leírás alapján megkeresve minden elrejtett csomagot – napi egy pálya maximum, hogy az unalom se üssön be idő előtt. Emellett újra kipróbáltam az Időfutamokat is, ahol a Mirror's Edge egy egészen más oldalát mutatja - pontosabban az addig is létező oldalát maximálisan lecsiszolva.



Miről is van szó? Semmi másról, mint hogy a megnyitott pályákat a lehető legrövidebb idő alatt kell teljesíteni, adott ellenőrzőpontokon áthaladva, ezt leszámítva azonban az út kiválasztását, megtalálását ránk bízzák. És itt van elrejtve az igazi verseny, az igazi parkour-élmény: az ember valami egészen óriási idővel kezd, majd folyamatosan csiszolja technikáját, illetve felfedez egy-egy olyan rövidítést, amit magától nem látott még meg (itt nincsen Futárszem!). És folyamatosan lentebb nyomja az időt, először csak a minimum elérendő alá, majd újabb csillagot szerezve, és küzdve az optimális útvonal megtalálása mellett annak perfekt, hiba nélküli végrehajtásáért. Nem mindennapi élmény, ha sikerül.

Sajnos az online eredménylista gyakorlatilag semmit nem ér, irreális idők demonstrálják, mi lesz akkor, ha nincs normális csalóvédelem egy ilyen típusú játékban... Az első pályán én vért izzadtam, hogy közel egy percre letoljam a saját időmet (még nincs meg, nyamvadt két másodperc hiányzik – pedig a módszer megvan, már csak egyszer hibátlanul végig kellene vinnem...), ehhez képest a fent lévő idő valami 20 másodperc, ami fizikai képtelenség. YouTube-on néztem videót, ott is csak 40-45 másodperc körülre sikerült levinni, de ebben már olyan extrém mutatványok vannak, amiket én nem vagyok hajlandó kitanulni – az út megvan, elég kihívás azon végigfutni, nem kell nekem ennél keményebb cél.

Mirror's Edge, beetted magad a bőröm alá, elismerésem érte!