Aki hosszabb ideje játszik, és mondjuk nem veti meg az eredeti játékokat sem, az jó eséllyel rendelkezik már többféle, a játékokat nyilvántartó, követő accounttal. Ilyenekre gondolok, mint például a Steam, a Games for Windows Live (vagy ugyanennek Xboxos változata), esetleg a PS3 és a Wii hasonló megoldásai. Sokak biztosan rendelkeznek XFire, MSN, AIM stb. hozzáféréssel, és/vagy akár World of Warcraft karakter(ek)kel. A legtöbb ilyen programhoz létezik egy-egy "kijelző" kis programocska, amivel például a WoW-os karaktereket, a különböző játékokkal töltött időt, vagy az azokban szerzett achievementeket lehet nyomon követni. Azonban ezek mind-mind elkülönültek egymástól... idáig.

Pontosabban lassan három évvel ezelőttig, akkortájt indult ugyanis a Raptr nevű program, mely jelenleg is még béta változatban él. Röviden és tömören fogalmazva a Raptr összefogja nagyjából az összes, eddig említett keretprogramot egy közös felhasználói fiókba. És még többet is tud...

A rendszer beüzemeléséhez először is szükség van egy aprócska Raptr kliensre. Ezt letöltve, telepítve és regisztrálva máris megadhatjuk néhány adatunkat, például kapásból bevonhatjuk MSN-azonosítónkat, ezzel lecserélve a programot. Regisztrálás és indítás után a kliens kapásból begyűjti, milyen játékaink vannak telepítve, és hozzáadja az adatbázishoz. De ez még csak a kezdet, sok-sok dolgot tehetünk még:


* importálhatjuk a Steam, Xbox Live, Wii, PS3, Xfire profilunkat. Ekkor onnan átveszi a program a rendelkezésre álló adatokat: a játékokban megnyitott achievementeket és a lejátszott órákat.
* manuálisan is hozzáadhatjuk a játékainkat a saját listánkhoz. PC-n több mint hatezer, XBoxon és a többi konzolon is többezer játékból áll az adatbázis. Ezek mindegyikéhez egyedi adatlap tartozik, a játék főbb adataival, játékosok értékeléseivel, játszott órák számával, a játék dobozképével, hasonló játékokkal, főbb hírekkel (IGN, Gamespot hírek alapján, ha jól veszem ki).
* az előző ponthoz megfelelően mi is értékelhetjük a meglévő játékainkat, pár sorral, és pontokkal.
* amíg fut a kliens, automatikusan jegyzi, mennyit játszottunk, illetve milyen achievementeket szereztünk - ha az achievement játékon kívül is elérhető, mint pl. a Live az a Steam esetében.
* barátokat vehetünk föl, láthatjuk, milyen játékaik vannak, mivel játszanak épp, vagy akár a kliensen keresztül tudunk velük csevegni. Nem tiszta még számomra, hogy akár platformokon keresztül is lehet-e, tehát pl MSN-ből Steambe, de nem tartom kizártnak, ki kell próbálni. Összehasonlíthatjuk velük achievemenjteinket, rangsorolhatjuk, baráti körünkből hányadik helyen állunk öcsiszámban az adott játékban.
* statisztikákat nézhetünk meg a Raptr-t használó játékosokról: melyik játékkal játszanak a legtöbben, milyen achievementeket nyitottak meg, stb.
* megadhatjuk a WoW-os karakterünket, ekkor annak achievementjei is megjelennek. De más játékban használt nevünket is megadhatjuk, ha azt szeretnénk, hogy el tudjanak érni.
* megoszthatjuk a játékkal töltött adatainkat Facebookon vagy Twitteren, de csinálhatunk többféle kisképet is fórumokra, oldalakra:







(Van még többféle is, de azt az iframe-es módszert a PGO blogjába nem tudtam beilleszteni. Pl: "<iframe src="http://raptr.com/Leon121/raptrcard" style="height:151px; width: 250px;" scrolling="no" frameborder="0"></iframe>". Ha valaki tud erre megoldást, az jelezze már legyen kedves! Köszönöm!)

Emellett természetesen nevet, képet, mottót adhatunk meg, az oldalon pedig többféle (játékos) skin közül választhatunk. Mint látható tehát, igen sokféle funkcióval rendelkezik a program, és a legjobb tulajdonsága, hogy a sok különféle klienst egybefogja. Hogy a népszerű kifejezéssel éljek: nem hiányozhat egyetlen, valamirevaló kocka programjai közül sem.


Ha feltelepítitek, vegyetek fel barátnak bátran, meglepő módon (ha még nem derült volna ki a fenti képekből) Leon121 néven szerepelek.