A Sacred 2 hat karakterosztálya ugyan nyomokban hasonlít a klasszikus sémákra, mégis különbözik azoktól annyira, hogy érdemes legyen pár szót ejteni róluk.

A játékot két úton lehet végigjátszani: a Fény és az Árnyék történetével. Nem minden kaszt választhatja mindkettőt, erre kitérek a leírásnál. A történet közepe tájékán lehetőség van egyedi hátast szerezni, mely az adott kaszt jellegéhez illik.


Dryad: A játék fő íjásza. Hagyományos íjjal vagy fúvócsővel egyaránt hatékony, a mérgek és csapdák mestere. Ért valamelyest a vudu- és természetmágiához. A Fény és az Árnyék kampányát is választhatja. Egyedi hátasa egy gyík.



High elf: Az elemi mágia mestere. Tűz, jég, villám és kiegészítő varázslatokkal aprít nagy tömegeket, cserébe védelme alacsony. A Fény és az Árnyék kampányát is választhatja. Egyedi hátasa a sárkány-szerű Wind Serpent.



Inquisitor: A halálmágia csuklyás gyakorlója. Átkokat, lélekrablást egyaránt használ, ideiglenesen maga mellé állíthatja a halottakat, de közelharcban is meglepően jól megállja helyét. Csak az Árnyék kampányát választhatja. Egyedi hátasa egy pók.



Seraphim: Elegáns közelharcos, elsősorban kecses mozdulatairól és támogató fénymágiájáról ismerszik meg, mellyel gyógyíthatja magát és környezetét, vagy támadhatja ellenfeleit. Csak a Fény kampányát választhatja. Egyedi hátasa egy kardfogú tigris.



Shadow Warrior: Tipikus keménykötésű harcos. Nehézvértek, pajzsok, kétkezes fegyverek mestere, de képes árnymágiát használni, amivel ideiglenes harcosokat is idézhet maga mellé. A Fény és az Árnyék kampányát is választhatja. Egyedi hátasa a Hellhound, mely leginkább egy négy lábon ügető humanoid démonra emlékeztet.



Temple Guardian: Leginkább az egyiptomi állatfejű istenek robottestbe öltött mására emlékeztető hibrid kaszt, mely egyik keze helyén energiafegyvert hord, amit tetszés szerint át is tud alakítani. Közel- és távolsági harcban egyaránt járatos. A Fény és az Árnyék kampányát is választhatja. Egyedi "hátasa" a Mobiculum, egy kerékszerű jármű (ami leginkább a South Parkban látott Garrison-féle utazó alkalmatosságra hasonlít).