Harmadik dimenzióban

Nem kellett nagy bátorítás arra, hogy pár barátommal beüljek a Jégkorszak harmadik részére, ugyanis valami okból az eddigi minden részt a vásznon tekintettem meg. A legelső film fantasztikus, a második már "csak" simán jó volt. A harmadik pedig...Nem, nem, nem, azt majd csak később! Először is a három dimenziós látványról szeretnék szót emelni. Az első film amit így láttam az anno (az egyébként borzalmas) Kémkölykök 3. volt, aminek megnézésére kizárólag ez a 3D-s dolog késztetett. Akkoriban a szemüveg, az a bizonyos klasszikus "fehér alapon piros-kék lencsés" volt. KATT! Ez azóta rengeteget változott. Egy fekete, merev műanyag alapú tárgyról beszélünk, üvegeinek színe leginkább az olajra emlékeztet, és a normál környezetben sötétbarna színt ad. KATT! A film amúgy is szemet gyönyörködtető látványa e szerkezet által még csodálatosabb lett. Ahogy elnézem egyre több film fog ily módon is mozivászonra kerülni (mert mint tudhatjuk a Jégkorszak 3.-nak is van sima, kétdimenziós változata.), aminek én nagyon örülök! A látványra ezentúl nem lesz panasz.

Humorlamour

A motkány szerelmes lesz, Ellie gyermeket vár, Diego lazán távozni akar, Manny gyakorolja az apa szerepét. Kezdődhet ennél nyálasabban egy animációs film?-gondoltam magamban. Aztán az első tíz perc után megváltozott a véleményem. Minden érzelgős részt után jött a tömör kacagás! A motkány hozza a formáját, Diego meglustult, Manny pedig parázik. De hol van Sid? Mielőtt leharapnátok a fejem, alaposan kitálalok mindenki kedvenc őslajhárjáról! Sid megirigyelte Mannyt, ő is szeretne apa lenni. Diego szerint el kell mennie neki is, így elkezd új barátok után kóborolni, mikor rátalál három tojásra egy befagyott barlangban. Elhatározza, hogy felneveli őket. Ez természetesen hozza a galibát. A tojásokból T-Rex porontyok kelnek ki, akik ugyan cseppet sem vadak, de pusztán gyerekes szórakozásból mindig valami oknál fogva bajba kerülnek. Ekkor megjelenix a T-Rex mama és Sidestül mindenestül elviszi a porontyokat. Mannyék a lábnyomokat követve egy új világot fedeznek fel a föld alatt. Itt élnek a dinoszauruszok, akikről mindenki azt hitte, hogy kihaltak.
Sidet itt (ahol még a két mamut is csöppség) megtalálni szinte kész lehetetlenség, de mielőtt kis(sé hiányos) csapatunk feladná megjelenik a film legjobb új szereplője, Buck, a dinók közt élő, szingli ősmenyét, ki ugyan hepciáskodva és cseppet túlozva, de segít hőseinknek megtalálni Sid barátunkat.(aki ezalatt összehaverkodik a mama T-Rex-szel is) Buck elmeséli többek közt jobb szemének elveszítésének történetét is (valószínűleg kiszínezve ), amiben szerepet játszik a legnagyobb dinoszaurusz a gonosz, ördögi (dobpergés) RUDI!!! (Nem viccelek ez a neve!) Rudi járja a földalatti világot és minden nála gyengébbel végez, természetesen szemet vet Sidékre is! A mentőakció végére megszületik Manny és Ellie kislánya, aki (a filmből kiderül, hogy miért!) a Kisbarack nevet kapja. (Nem tudom, de nekem Kisbarack kacagó hangja kísértetiesen emlékeztetett valamilyen más animációs filmben feltűnő csecsemő hangjára...)

VégSoul

Egyszer már elkezdtem mondani, hogy a harmadik rész milyen is lett, ám akkor hirtelen a 3D-t kezdtem elemezni. Most viszont itt az ideje, hogy összefoglaljam, mit is nyújtott számomra a Jégkorszak harmadik része. Az első részt ugyan nem, de a másodikat magasan sikerült neki fölülmúlnia, minden korosztály számára tudom ajánlani, ha másért nem is a látványért mindenképp. Összességében jó film lett, pár részletekben rejlő negatívumon kívül minden klappolt a filmben. Még az az érzésem sem volt, hogy nagyon erőltették volna a folytatást. Tehát, aki akar egy jó animációs filmet látni 2009-ben, annak melegen tudom ajánlani a Jégkorszak 3.-at, nem lesz kidobott pénz!


90%