Ne értsen félre senki, nem azt mondom, hogy a GTA 4 nem jó játék. Igazából csak annyi a bajom, hogy nem szippant be, nincs meg benne az a kis plusz, amitől órákkal toldanám meg az eredetileg tervezett tíz pernyi játékot csak azért, hogy "még egy küldetést" lejátsszak. Idegesít például, hogy lassan 7 órát foglalkoztam a programmal tisztán, és még mindig olyan küldetéseket kapok, amelyek nem a történetet viszik előre, hanem afféle elnyújtott tutorialként valami olyasmire akarnak megtanítani, amit már kábé az első negyven percben felfedeztem magamtól. Zavar, hogy igazából egy lineáris pályán mozog a sztori, egy alkalmat leszámítva nem tehettem semmi mást, csak amit a Rockstaros fiúk előre elterveztek. Furcsa, hogy nem mehetek a városban oda, ahova csak akarok, és szar, hogy ha mégis rossz felé úszok a folyóban, akkor hirtelen felkerülök az FBI top 10 listájára. Kicsit fárasztóak az amúgy remek átvezető videók, a tököm tele van már, hogy állandóan hívogatnak a "barátaim", hogy vigyem el őket kocsmába, kabaréba, bowlingozni, sztriptízbárba (na jó, ez mondjuk nem akkora áldozat). Néha komolyan elcsodálkozom a randa textúrákon, vagy hogy az éjszakai látképet mennyire fapadosan oldották meg. Az egy darab tetris-like minijátékot leszámítva az eddig felfedezettek unalmasak, rosszak, feleslegesek (a darts túl könnyű, a pool közben meghülyít a rasztazene, a bowling meg mennyivel jobb már a wii sportsban...). Az autók viselkedése is bajos, de nekem speciel tetszik, és egész gyorsan megtanultam hatalmas sebességgel közlekedni a városban.
 A Crakdownban így lopsz autót
A Crakdownban így emelsz el egy autót

Tudom, kikapcsolhatom a mobilt, és akkor nem kell a küldetésekkel meg ismerősökkel nyűglődni - csakhogy ha az eszetlen száguldás hiányozna, akkor Burnout Paradise-oznék. A történetet és a párbeszédek kidolgozottságát leszámítva a GTA szinte minden játékelemére jut egy másik cím, ami jobban csinálja. A Crackdown sokkal erősebb várost és szabadabb játékmenetet biztosít - sajnálom, nekem az, hogy New Yorkban vagyok, a világon semmit sem jelent. Az ezernyi rádióadó is nagyobbik hányada egyszerűen kikészít, persze jó poén, hogy szinte mindig annak megfelelő zene szól az ellopott autóban, hogy kit kaptunk ki a kormány mögül az imént. Nagydarab kopaszhoz Liberty City Hardcore, tweed-zakós öltönykéhez jazz. Sajnos azonban eddig egyetlen egyszer vettem elő a kontroller beállításait: hogy megkeressem, hogy a fenében lehet lelőni a rádiót. Az olyan apróságok, hogy nagy sebességnél való ütközéskor kirepülünk a szélvédőn, inkább kihagyott ziccernek tűnnek - az oké, hogy nem kötöttem be magam, de hé, lehetőségem sincs rá, hogy megtegyem.
 
Mostanában Puzzle Questezek, Test Drive Unlimitedezek a boxomon, és azon kaptam magam a minap, hogy inkább TDU, mint GTA - pedig az csak egy szimpla autóverseny. Aztán mikor azt megunom, akkor nem is cserélek dvd-t, csak elindítom a PQ-et. Jobban élvezem a kis színes bizbaszok egymás mellé illesztgetését, mint az agyonhájpolt, csilli-villi Grand Theft Auto negyedik epizódját.
Újra elmondom: a GTA4 nem rossz játék. Csak épp korántsem 10/10. Erős 85 százalékos, bizonyos részelemeiben tökéletes, egyebekben tökéletesen hétköznapi játék. Persze ha kell valakinek, szóljon: eladó.