Spore. Will Wright, a Sims készítőjének új ötlete, illetve már nem is csak ötlet, hiszen egy fél éven belül mindenki a kezébe veheti az eleinte kifejezetten takonyszerű lények életének irányítását. Hatalmas ötlet, és igazi stratégiai szimulátor lesz, némileg merítve az időközben meglehetősen népszerűvé vált netes, flashes játékok világából.

úgy tűnik, hogy igaza lesz Nyulászi Zsoltnak: az újságban megjelent interjúba végül nem került bele, de megkérdeztem tőle, hogy szerinte mi lesz a következő játékstílus, hiszen nekem úgy tűnik, hogy már mindent kitaláltak, van fps meg rts meg tps meg tbs meg a többi. A válasza egyrészt az volt, hogy ha ezt tudná, akkor most nem magyarul adna interjút (no meg nem nekem, ugye), másrészt meg az, hogy ő úgy látja, hogy a kevert stílusú játékoké a jövő. Ilyen például a Bioshock, ami alapvetően FPS, de a meglehetősen erős dramaturgia és az "erkölcsi döntések" házasításával tulajdonképpen valamennyire szerepjátékká változtatták az agyatlan lövöldözést. Jó példa a Portal vagy a Penumbra, mindkettő E/1-es nézetű "súter", de lőni vajmi keveset lehet bennük (a Penumbra: Black Plague-ben például nem is lehet).

Szóval eleinte van egy egysejtűnk, aki a többi pársejtűvel együtt lubickol a Pangeát övező medencés partiban, az evolúcó meg csak arra vár, hogy kézen fogjuk, és rángassuk magunkkal egy nekünk tetsző irányba. Nevelhetünk sokfogú, rémisztő növényevőt, vagy cuki, hatlábú, pink ragadozót, a lehetőségek ott lógnak a fogason, csak le kell akasztanunk valamelyik opciót, és ráaggatni a véletlenszerű alakítástól függetlenül remekül animált kis élőlényünkre.

Maga a játék nem csak arról szól, hogy lesz egy új Szimsz, csak most épp nem kell dolgozni meg klotyóra járni - ha megfelelően potens lényt nevelünk, akkor az törzset alapíthat, aztán civilizációt építhet, és ha már megfelelően civilizált, megszorongathatja a többi potens lény civilizációinak hozzánk hasonlóan nem hétköznapi tökét, és ha minden jól megy, újra a klingonok lesznek a galaxis urai.

Végre, valami ötletes. Persze, ahogy mondani szokás, innen szép elrontani...

Az egysejtű továbbtanul, és meghódítja a világot - hancu cikke az index.hu-n