Lényegében egyáltalán nem bonyolult a dolog nem kell megijedni, tönkretenni vagy megfőzni a gépet szinte lehetetlen. A beépített védelmeknek köszönhetően. Azért persze csak óvatosan.

Előkészületek: tuningolni processzort, memóriát BIOS-ból javaslom. Ne egy tuning szoftverre bízzuk a dolgot ami Win alatt fut!
Ha tuningolunk az megnövekedett hőtermeléssel fog járni. Főleg ha feszültséget is kell emelnünk. Ezért gyári vagy stock hűtőkkel nem javaslom neki esni. Hogy akkor milyen proci hűtőt is válasszunk? Nos a legjobb a víz, de elég drága mulatság. Ha maradunk a légnél, akkor szintén pénztárca kérdése a dolog. Meg persze hogy mekkora órajel a kitűzött cél. és az adott processzor architektúrától is függ.
Néhány ajánlás: 10k alatt: COOLERMASTER Hyper TX3, THERMALTAKE CL-P0588D Contact 29 BP, ARCTIC COOLING Freezer 13 esetleg még a ARCTIC COOLING Freezer Xtreme Rev 2 is beleférhet.
10k fölött.: SCYTHE Mugen 3, THERMALTAKE CL-P0575D Frio, NOCTUA NH-D14 stb...

Tesztprogramok: Játék csak önmagában nem elég! Sosem dolgoztatja meg úgy a processzort, mint egy szintetikus teszt, persze fordítva is igaz szintetikus teszt sem elég csak egymagában. Tesztre javaslom a LinX programot letölthető innét link.
Ez a memóriát és a memória vezérlőt is megdolgoztatja újabb processzoroknál. És ha nem dob a Win kék halált, vagy nem fagy, akkor a GFLOPS értékekből is lehet következtetni a processzor hibázására. Mert a cél nem csak pusztán tuning, hanem stabil tuning.
És itta melegedésre is célszerű odafigyelni, minden architektúránál más a tűrés. C2D-nél ne menjen 70 fok fölé tartósan a hőmérséklet.
első generációs i5-i7-nél 90 fok, a jelenlegi Sandy Bridge-nél meg 70-72 fok. Próbáljunk ezek alatt maradni vagy hosszabb távon degradálódhat a processzorunk.

Tuning: Itt kapásból két részre bontanám a dolgot LGA775 és LGA1366/1156/1155 nem teljesen ugyan az. Az utóbbiaknál kicsit több dologgal kell játszadoznunk.

LGA775:
Miután sikeresen beléptünk a BIOS-ba, keressük meg a megfelelő menüt BIOS verzióktól eltérő lehet. Ha ilyet látunk hogy: FSB rate, DRAM:FSB rate, CPU Voltage akkor megérkeztünk.
Legelső dolgunk az legyen, hogy a PCIe bus sebességét fixáljuk 100MHz-re. Ez fontos mivel ha ennél több akkor az instabilitáshoz, rosszabb esetben VGA elhalálozásához is vezethet. Ezután mindent AUTO-ról MANUAL-ra állítsunk. Ez fontos mert FSB emelésénél minden emelkedik hiszen a rendszerbus sebességét piszkáljuk.
Ezután emeljük az FSB-t alap esetben 1333MHz FSB-s prociknál mindig 333MHz. A processzor órajelét az FSB és a CPU szorzó vagy BIOS-ban Ratio adja meg. itt kitérnék a szorzó zár mentes processzorokra egy kicsit. Náluk nincs "lezárva" a szorzó ezért a zárt társaiknál magasabb szorzót is megadhatunk. Tulajdon képen ha ilyen processzorunk van, akkor az a legjobb eset tuning szempontjából. Mert akkor elegendő lehet csak a szorzót emelni, legfeljebb csak hozzá finomítani az FSB-t és már is elértük a kívánt órajelet, anélkül hogy FSB-t kellett volna piszkálgatni. Hogy miért jó ez nekünk? Nos mindjárt kiderül ez is.
Ha FSB-t felhúztuk a kívánt értékre az emeli magával a memória órajelét. Ezt vissza kell osztanunk, mert a memória nagyon érzékeny sok esetben 50-100MHz+tól is elhasalhat a rendszer. Ha csak nincs szerencsénk, és nagyon jó tuning potenciállal rendelkező RAM-okkal rendelkezünk. ezt a FSB: DRAM ratio-nál tehetjük meg igyekezzünk a gyári memória érték felé belőni, nem baj ha nem sikerül pontosan pár MHz +/- még belefér. És ez kész is a memóriákhoz ne nyúljunk, hiszen most nem ez a célunk.
Feszültség emelés.
Nos egy órajel érték felett elkerülhetetlen. Az változó ráadásul sokszor CPU-nként is elég nagy szórás lehet, hogy mikkor kell. Egyes processzorok szépen mennek alapfeszen is, míg mások már pár száz MHz-től is kérik. ezt ki kell tapasztalnunk.
De egy biztos drasztikus órajelemelésnél szinte 100% hogy kelleni fog. Például 2000MHz-ről húzzuk 3000MHz-re. A lényeg szépen lépcsőzetesen kezdjük el emelgetni, de a piros tartományba ne menjünk. Amit jelez az alaplap azok már veszélyesen magas értékek. És tartósan sem szerencsés magas feszen üzemeltetni, egyrészt a fogyasztás szépen megugrik, és szintén károsodhat a procink. Vagy mondjuk úgy hogy rövidül az élettartama.

Ennyi és végül persze mentsük. Ha nem indul a gép kapásból, vagy még a BIOS-ig sem jút el mert valamit elrontottunk. Akkor nem kell megijedni clrCMOS jumpert át dugjuk 1-2 percre a reset állásba. Vagy kivesszük néhány percre az alaplapi gombelemet. Ezzel szépen törlődik a BIOS beállításunk, és kezdhetjük szépen előröl. Egyes alaplapok hátlapján vagy magán az alaplapon van kapcsoló ezt meg könnyíteni. Ezek után jönnek persze a tesztek.

LGA1366/1156/1155
Itt van egy kis különbség, de nem vészes. A lényeg, az alap a felső leírásban van.
FSB-t itt BCLK-nak nevezik. És van egy Uncore aminek az értékének a kívánt memória órajel kétszeresének kell lenni. 1600MHz esetén 3200MHz. Több lehet, de kevesebb semmikép. Ezt szintén egy szorzóval tudjuk állítani. Az Uncore menü rész alatt.
QPI/VTT fesz. Ez nyugodtan maradhat alapon 190-200MHz-es BCLK-ig. De az alapszabály 1,35V a max ezt ne lépjük túl!
A másik a LLC (Load Line Calibration) a lényege hogy csökkenteni hivatott a vdrop-ot, de hasznosságáról megoszlanak a vélemények. 1,3V CPU fesz fölött tanácsos nem használni.
Egy tipp, ha kikapcsoljuk a HT-t (Hyper Trading) jobb eredményeket érhetünk el. Kisebb feszültségeken. Hasznossága amúgy is változó, játékban inkább lassít.
És Sandy Bridge processzoroknál csak a K jelűek tuningolhatóak például i5 2500k vagy i7 2600k. A többi nem mivel az órajel generátoruk fix nem lehet felül írni. De ezeknél szerencsére nyitott a CPU szorzó így nagyban megkönnyíti a dolgunkat.

Ennyi lenne ha valami nem világos, tiszta. Akkor jöhetnek a kérdések nyugodtan. És persze akkor is ha valamit nem jól írtam netán le, vagy kihagytam.
Mindenkinek jó tuningot aki erre vetemedik.