Nos, a játék története nem bonyolultabb egy botnál. A lényege az, hogy amikor még kisgyerek voltál, egy spanyol báró betört a családod otthonába, mert azok nem tudtak fizetni, és elfogott mindenkit, de persze te ügyes kölyök voltál már akkor is, és megszöktél. Amikor felnőttél szolgálatba léptél egy hajón, majd elfoglaltad, és kalóz lettél. Innentől már te alakítod a sorsod, de a főszál feladata annyi, hogy újra-és-újra-és-újra legyőzd az elrablót és társát, így jutva egyre térképrészletekhez, melyek a családodhoz vezetnek.

A játéknak három nagy jó pontja van: A szabadság, (a teljes kötetlenség) a sok lehetőség, és a grafika.
A játékélmény nagyon jó, engem a megjelenésekor is lekötött több tucat órára, és ma is nagyon bejön (Xfire-n is láthatjátok, bár azt csak képek felvételére kapcsoltam be, mert az összes kép itt tőlem van!). Gyakorlatilag bármit megtehetsz, rabolhatsz, városokat fosztogathatsz, kereskedhetsz, kincset kereshetsz, kalózokat és indiánokat, valamint telepeseket küldhetsz össze-vissza, békeszerződésben segíthetsz, előléptetésért küzdesz, bálon táncolsz, kardozol, szolgálod a törvényt, különféle felszerelést vásárolsz, fejleszted a hajód, megházasodhatsz és udvarolhatsz, nyugdíjba vonulhatsz, és még pár oldalon át sorolhatnám.

A harcok általában két részből állnak, és három fajtályuk van.
Az első a tengeri csata, ahol két-három hajó küzd. Itt ügyesen kell irányítanod a hajót, és ha akarod el is süllyesztheted az ellenséget, de vigyázz! A te hajód is sérül. Én már komolyan megjártam egyszer, mert nem figyeltem a szélre, és a megtámadott spanyol keerskedőhajó szétlőtt. Ha megcsákjázod az ellenfél hajóját, jön a párbaj. (Ez gyakran megtörténik, és a játék legyszebb, és legjobb része.) Az ellenséges hajó kapitányával/a városi őrök vezérével/bűnözőkkel/stb megküzdhetsz, háromféle támadást és védekezést, plusz egy idegesítő mozdulatot, valamint a környezetet felhasználva. Ha városokat ostromolsz, akkor egy "taktikai képernyőn" harcolsz, nos ez elég könnyű és kiegyensúlyozatlan lett, de végülis nem rossz annyira.

A grafika a tengeren közepes, míg a párbajokban nagyon jó. Még ma is tetszik amit csináltak, hisz a maga nemében ez a karikatúrikus, erősen rajzoltnak látszó kép nagyon szép. (bár talán a képekről ez jön le, de nagy felbontásban sokkal jobban látszik) Különösen párbajokban látszik, de ott nagyon. Egyéb helyszíneken (kocsma, kormányzói palota, stb...) is jól látszik, a hátterek is elég jók.

(Mielőtt valaki félreértené, itt éppen lerúgom a lépcsőn az spanyol kapitányt.)
A zenék közepesek, egész jól szólnak és hangulatot adnak a játéknak. A hangok is jók, kalózok énekelnek, kiabálnak, Harrrrr....

Nos, összeségében ez egy szuper játék, mindenkinek ajánlom, bár nem hiszem hogy lehet kapni boltban, de ha mégis, akkor baromi olcsó lehet.

Játékélmény: 10/10
Tartósság: 9/10
Grafika: 10/10
Hangok, zene: 8/10
Összesen: 9,5