A forgatókönyvet és a rendezést is az akkor még 4 filmet maga mögött tudó Christopher Nolan vállalta magára. Azonban már az első negyed óra elteltével megmutatkozik tehetsége, és az a mód, ahogy témához közelített. Részleteiben nyúlt vissza a történet és a főhős eredetére. Alapvetően a hihetetlenül jól felépített jelenetsorok és párbeszédek, komor és kissé nyomasztó hangulat jellemzik alkotását, aminek köszönhetően eddig sosem látott módon tárja elénk Bruce Wayne fájdalmas és önmarcangoló életét, melynek következtében vált azzá aki.
Mindazonáltal a történet sem elhanyagolható; meglepően fordulatos, a végén pedig minden kirakós darab a helyére kerül. Az elmaradhatatlan szerelmi szál sem hiányozhat, ám abszolút nincs az az érzésünk, hogy csak azért került a filmbe, mert kell.


A színészek terén sincs okunk panaszra. Már maga a főszereplő, Christian Bale okot ad az optimizmusra, mindamellett tökéletes választásnak bizonyult.
Ám a mellékszereplők sem elhanyagolhatok. Olyan legendákat sikerült megnyernie Nolan-nak, mint Michael Caine, Liam Neeson, Gary Oldman és Morgan Freeman. Mellettük még Katie Holmes hatásos alakítása is kiemelendő; és bár a hangsúly Bale karakterén van, ám ez mit sem von le az ő játékukból.

Igazi kuriózum látvány terén a film. Míg más adaptációk, mint a Superman visszatér és a Pókember nem kevés vizuális effektust használtak, addig jelen alkotás esetében csak elvétve fordulnak elő. Ezeknek köszönhetően egyáltalán nem mű-szagú, sokkal reálisabb filmmel volt dolgom. Mindamellett az akciójelenetek remekül sikerültek, az operatőrt és a vágókat is dicséret illeti.
Az Oscar-t nyert és jelölt Hans Zimmerr és James Newton Howard által készített zenei aláfestés tökéletesen passzol a komor és sötét látványvilághoz, a film főtémája pedig hihetetlen hatást fejt ki a befogadóra.


Sokkal nagyobb élménnyel ajándékozott meg a Batman: Kezdődik, mint amit vártam. Abszolút nem hatásvadász popcorn-mozi, hanem egy komor és olykor nyomasztó, igényesen kivitelezett film. Minden idők legjobb feldolgozása, mely képes volt felülemelkedni Tim Burton klasszikusán, és amelyet csak a folytatás überelhet.
Ám mindez mit sem érne Christopher Nolan tehetsége és különleges szemléletmódja nélkül.


8,5/10