Habár az alapkoncepció kísértetiesen hasonlít a Beavatás-ra, ám Antoine Fuqua mégis roppant egyedien oldotta meg a film kivitelezését, mely a kommersz zsarufilmek fölé képes emelkedni eredetiségével.
A rendező rendkívül profin tárja elénk az utca világát, melyhez realista és durva jelenetek, erőszakos ábrázolásmód társul.
A cselekmény tehát szerfelett jól sikerült; a nézőt egy adott ponton meghökkenti a film, és minden amit addig a történetről és a szereplőkről hittünk megváltozik.


Feszült jelenetekből tehát nincs hiány a 2 főszereplő eltérő karaktere és erkölcsi értékrendszere miatt.
A színészi párosítás ugyanis egyszerűen zseniális. Ethan Hawke a fiatal és bizonyítani vágyó, ám ugyanakkor erkölcsös, szabályokhoz ragaszkodó Jake szerepében brillírozik.
Őt csak Denzel Washington múlja felül, aki a korrupt és szabályokat áthágó kegyetlen zsaru szerepében tündököl, kinek minden rezdüléséből a hitelesség sugárzik, melyért abszolút megérdemelte a Legjobb férfi főszereplő-nek járó aranyszobrot.
A mellékszerepekben pedig olyan színészek láthatók, mint Scott Glenn és Eva Mendes, de feltűnik Dr. Dre, Snoop Dogg, Macy Gray is.

Látvány terén a film szintén zseniális. A kameramozgás egyedi, az operatőr tehát remek megoldásokat alkalmazott. Roppant hatásosak a napszakok váltakozását szemléltető gyorsított felvételek is.
A zene szintúgy nagyszerű. A kellő helyeken feszültebb és pörgősebb, hol misztikusabb, a nézőt a képernyő előtt tartó traktusokba vált át.


A Kiképzés minden várakozásomat felülmúlta. A színészi játék félelmetes, a kivitelezés és megvalósítás egyedi, csak úgy mint a történet, mely képes volt megújulást hozni a leszálló ágban lévő zsarufilmek közé.
Tipikusan az a film tehát, mely elgondolkoztatja a nézőt a látottakon, mivel ez egy erőszakos és kemény, ugyanakkor meghökkentő alkotás.


7,8/10