Már a felvezető képsorok és a főcím is megadja az alaphangulatot, David Fincher ugyanis elképesztően kiforrott történetet vitt vászonra; igazi misztikus thriller-t, mely a remek sztori mellett aprólékos kidolgozásával, és a cselekmény nagyszerű felépítésével képes a képernyő elé szögezni a nézőt.
A Hetedik számos fordulatot és izgalmat tartogat, melyeket Fincher roppant ügyesen életszerű, épp ezért rengeteg mondanivalót hordozó dialógusokkal tör meg. Ettől olyan valóságosak a helyzetek és a figurák.
A film befejezése pedig külön szót érdemel a nem várt csavar miatt, mely még az edzettebb nézőket is ledöbbenti, illetve a végén maga a cím is elnyeri értelmét. - Itt tényleg nincs happy end.


A színészek zseniálisak szerepükben. Brad Pitt és Morgan Freeman is roppant hiteles alakítást nyújt - előbbié a befejező jelenetekben teljesedik ki igazán.
Ám a jéghegy csúcsa Kevin Spacey, akinél megfelelőbb színészt nem is találhattak volna filmbéli karaktere megformálására, és aki meglepetésszerű felbukkanása mellett kivételes színészi alakításával tűnik ki igazán.

A film képi világa magáért beszél. A kameramozgások és vágások nagyon jól néznek ki, melyekért abszolút nem is csoda az Oscar-jelölés. Ám a legszembetűnőbb mégis az a szürkés és fakult színvilág, mely az egész filmet átlengi - az utolsó jelenet kivételével. Ez a fajta nyomottság, a folytonos eső pedig rányomja bélyegét az egész alkotásra.
Zenei tér szintén nagyszerűen sikerült. Már a főcím, mely meglepően jól beleillik a filmbe nagyon magasra helyezi a mércét, ám itt minden egyes jelenethez tökéletesen odaillő dallamokat sikerült Howard Shore-nak komponálni.


A Hetedik egy elképesztően jól összerakott film. Talán Fincher eddigi legjobb munkája, mely példaként szolgálhat más hasonló témájú alkotásoknak. A nagyszerű színészi teljesítmény, a rendezés és a dramaturgia, az elképesztő profizmus a kult és klasszikus mozik szintjére emeli a Hetedik-et, mely még Oscar-t is érdemelt volna.
Egyetlen hibája, hogy csak első alkalommal képes igazán nagyot ütni, ám akkor olyan szinten meghökkentő, hogy az ember napokig a hatása alatt van.


8,9/10