Szerintem már mindenki számára világos, hogy a mai postom tárgya nem más, mint a Crytek mesterműve a Crysis. Be kell, hogy valjam, hogy az első hírek óta hatalmas Crysis fan vagyok tehát talán ez egy kicsit meg fog látszani az értékelésemen.
Először is kezdeném az elején, a játékmenettel. Ahogy a "bevezetőben" is írtam a játék ezenrésze bizonyos szinten újít az FPS-ek terén. Az elsőszámú ilyen kiemelkedő dolog természetesen a nano ruha volna. Ez egy amolyan páncélféleség, de a védelmen kívül is vannak még funkciói, ezeket most részletezném is. Összesen 4 dologra képes ez a mi kis ruhánk; lehetünk "tőle" nagyon erősek (tehát hajigálhatunk embereket, vagy csak simán a járőröző ellenfelekre dönthetünk egy fát stb. ), lehetünk gepárd gyorsaságúak is (szerintem ezen nincs semmi részletezni való), lehetünk láthatatlanok (itt érdemes megemlítenem, hogy mikor erre a "módra" váltunk nyugodtan tehetünk pl. olyasmi dolgokat, hogy odasétálunk az ellenfél elé, és hirtelen erőmódra váltva bedobjuk a tengerbe), és végül lehetünk páncélozottak (ha erre a módra váltunk sokkal kisebbet sebeznek a minket eltalált lövedékek). Na tovább is haladnék ,és ide firkantanám, azt ,hogy mi is a másik ilyen újító dolog. Ez a másik, a fegyverek testreszabhatósága lenne. Tehetünk gyilkolóeszközeinkre távcsöveket, lézercélzót, hangtompítót, cserélhetünk bennük töltényt (van robbanó lövedék ).
A játékmenet ezektől, az FPS-ekben eddig meg nem jelent dolgoktól eltekintve, nem mutat semmi mást a Crysis játékmenet tekintetében. Az ellenfeleink, a koreaiak, illetve az ufok. Mindkét "oldal" eléggé változatos. Szóval sokféle ellenséges lényt dobálhatunk.
Most ejtenék egy pár szót a grafikáról, illetve a fizikáról. Én magam mondjuk nem max grafikán játszok, hanem csak simán high-on, 2x-es élsimítással 1280x1024-ben, egy kis sunshaft effektel megdobva, és így csak a töltési idő hosszabb, de maga a gamma nem nagyon akadozik. Mondjuk ilyen beállításokkal is igazán gyönyörű a játék. Szilárd meggyőződésem az, hogy a CryEngine 2 által produkált látványt, egyenlőre semmi nem tudja kilökni a dobogó tetejéről. Egyzerűen hihetetlen, hogy milyen szemkápráztatóan, fotorealisztikusan néz ki egy-egy robbanás, dzsungel rész vagy ember.
A fizika is hozza a grafika szinvonalát. Dőlnek a fák, összedőlnek a házak, röpködnek az emberek (a nanorucinak köszönhetően), zuhannak a repülők...szóval minden van.
A Crysis M.I.-ja csodálatosan muzsikál. Az ellenfeleink legyen szó akár a koreaiakról, akár az ufokról igen életszerűen viselkednek. Az emberi elenségek ha lövéseket hallanak segítséget kérnek, ha mozgást látnak megnézik, hogy mi lehetett az "okozója". Az idegenek meg ha mondjuk elbújunk, vagy láthatatlanok leszünk, akkor megpróbálnak a nyomunkra bukkanni.
Nos, összegezve a Crysis az a játék amit mindenkinek ki kell próbálnia, mert nagyon nagy élményben részesíti.
Jöjjenk hát a pontok:
Grafika:10/10
Hangok:10/9 (ezek is királyak jeee)
Játékélmény:10/10