Szalarián: a szalariánok, egy igen "értelmes" faj, hiszen, szinte mindegyikük tudós, vagy feltaláló. Bár néha látni köztük katonákat is. Igazán fegyelmezettek, és ennek köszönhetően igen jólszervezettek. Külsejüket tekintve, magasnak és vékonynak mondhatók. Közülük sem fog csatlakozni hozzánk senki.

Aszári: az ő fajuk fedezte föl a Fellegvárat, illetve ők repültek ki először az űrbe (ezen galaxis népei közül). Szinte mindannyian hatalmas biotikus erővel bírnak. A mi kis csapatunkhoz csatlakozik majd egy aszári tudós, Liara T'Soni.

Hannár: a hannárok szinte mindig békések, és mivel eredendőleg nem beszélték a "galaktikus nyelvet", ezért eléggé lassan mesélik el mondanivalójukat. Leginkább egy túlméretezett, rózsaszín medúzára hasonlítanak. Közülük sem válik csapattagá senki.

Protián: a protiánok, egy nagyon ősi faj, mely már rég kihalt, viszont a technológiájuknak köszönhetően mind az emberiség, mind a többi előbb említett nép hatalmasat fejlődött a technika terén.

Most ejtenék pár szót a fontosabb bolygókról, helyszínekről.

Fellegvár:ez egy már-már ősréginek mondható protián űrállomás. Az aszárik fedezték föl. Itt található a Fellegvár tanács, és még rengeteg más dolog. Ezen a helyen, mindenre van lehetőségünk, tehát vásárolhatunk, küldetéseket vehetünk föl és hasonlók.

Éden Egyes: ez egy emberi kolónia a határvidéken, a játékban ez lesz az első bolygó ahova leszállnuk majd. Illetve itt "ismerjük meg" a főgonoszt, Saren-t. A planétát kisebb erdőségek, festői tályak is megtalálhatók. Ezt a helyet fölfoghatjuk amolyan tutorialként is.

Férosz: ezt a bolygót protián romok borítják, ezért nem is igen alkalmas a földművelésre, ebből kifolyólag itt főleg csak kisérletek folynak, illetve találhatunk itt egy kisebb kolóniát is.

Novéria: eme világ felszínét hó fedi. Található rajta, jónéhány kutatóállomás (ilyen a 15-ös csúcs is) és egy nagynak mondható "bázis". Itt igazán nagy harcokat fogunk majd vívni.

Vermár:a Vermár, egy trópusi időjárással rendelkező dzsungelek borította bolygó, itt igazán heroikus küzdelmekre kerül majd sor.

Ilosz: ez egy amolyan protián világ. Itt rengeteg megmaradt technikára bukkanhatunk, és itt döntőfontosságú dolgok fognak történni. A környezet régi háborúk nyomait viseli, vagyis mindenhol romhalmazok, és elpusztult növények.

Ennyi lenne hát, vagyis most pontoznám/elbírálnám a játékot.
Számomra egyértelműen 2008 legjobb játékának bizonyult a Mass Effect. Egyszóval, aki egy pörgős, hangulatos, tökéletes RPG után sóvárog már egy ideje, az nehagyja ki, de aki még csak most kóstolna bele a műfajba annak is nagyon ajánlatos a fogyasztása.
Grafika:10/9 (elképesztő vizualítás)
Játékélmény:10/10 (egyszerűen tökéletes )
Játékmenet:10/9,5 (ez is mindentéren csodás)
Hangok:10/10 (elképesztő atnoszférát teremtő valódi sci-fi zenék, és igazán jó szinkronok )