A hangzatos ki bevezetőm után, először is közölném mindenkivel, hogy a Bioware a KOTOR és a Jade Empire után újból nagyot alkotott! A Mass Effect az a játék, ami minden téren hibátlanra sikeredett. Egyszóval gratula Bioware!
Nos, de nem is szaporítanám tovább a szót belekezdenék véleményezésembe.

Miután a játék föltelepült gépemre, egyből az indítás menüpontra kattintottam és ezzel bekerültem a Mass Effect hatalmas, élettel teli, izgalmas világába. Kezdjük is a történettel, mely szerint az emberiség a Marson végzett kutatásai során talál néhány Protián romot, és ennek köszönhetően a technika több évszázadnyit fejlődik. És újból ennek köszönhetően az emberiség is bekerül a csillagközi körforgásba, vagyis belekóstol a galaktikus életbe. Nos ide érkezünk mi.
A játékban, ahogy az egy RPG-hez illik megalkothatjuk saját karakterünket, de a megszokottól részletesebb módon. Már-már Sims szintűen formázhatjuk emberünk arcvonásait, kiválaszthatjuk a megfelelő hajat, szakállat neki. Ebből kifolyólag akár saját magunkat is megalkothatjuk (bár talán ez egy kicsit túlzás). Rengeteg féle kaszt közül is kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. Lehetünk keménykötésű katonák, vagy biotikus erővel bíró adeptusok. Ezek után még háttér infokat is válaszhatunk karakterünknek, bár nincs semmi befolyással a történetre az, hogyha mondjuk háborús hősnek, vagy egyedüli túlélőnek állítjuk be magunkat. Mindenesetre, miután megalkottuk saját Shepard-ünket (ezzel a vezetéknévvel lehet csak karaktert indítani) belevághatunk a galaxis megmentésébe.

Amikor bekerülünk a játékba, egyből megcsillantja valód szépdégét az UT 3 motor. A grafika minden eddigi ezzel a motorral készült játékét veri. Tehát kijelenthetjük azt is, hogy a Mass Effect tényleg kihasználja az Unreal Engine 3 minden porcikáját.
A másik dolog ami egyből föltűnik, az a honosítás kítűnő minősége (külön köszönet CD Projekt! ). Egy elírást, vagy helyesírási hibát, esetleg félrefordítást nem találtam az egész úgy tökéletes ahogy van.
Nos, most ejtenék pár szót a játékmenetről. Bár nem mondanám, hogy a Mass Effect egy vérbeli RPG, hiszen nem olyan sok ilyen elem van benne (na jól van, azért vannak bene szerepjáték elemek bőségel). A játék inkább az akcióRPG műfaj kevésbé népes táborát erősíti. A harc igazán pörgős, látványos, egyrészt azért, mert már itt is megjelenik a fedezékharc, másrészt pedig az akciót színesítik a különböző biotikus erők is (tehát lebegtethetjük, eldobhatjuk, ellökhetjük, fölrobbanthatjuk az ellenfelet, sőt még egy kisebb feketelyukat is "megidézhetünk". Tehát a harcra, illetve a harcrendszerre nem lehet semmiféle panasz. A játékban, úgy, mint az eddigi Bioware remekművekben, magunk köré gyűjthetünk egy népes kis csapatot is (itt összesen 6 tag lehet), amiből kettő lényt vagy embert mindig magunkkal vihetünk, ahova csak szeretnénk.

Most ejtenék pár szót a játék fajairól illetve világáról. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a játék rengeteg féle fajjal gazdálkodik. Tehát ezekt most be is mutatnám.

Krogan: ők személyes kedvenceimmé váltak. Külsejüket tekintve leginkább egy béka, és még valamiféle hüllő keverékére hasonlítanak (szerintem ), viszont két lábon járnak illetve mesteri harcosok. Bár a modoruk egy kissé "rideg", és durva, viszont ennek ellenére kitűnő beszólásaik vannak. Csapatunkhoz is csatlakozhat egy krogan, nészerint Urdnot Wrex. Ő egy fejvadász viszont ha
sokszor elbeszélgetünk vele, igazán jó barátunk lehet.

Turián: az ő fajukat nevezhetjük akár a világegyetem rendőreinek is, hiszen, mind temészetüket tekintve, mind külsejüket tekintve igazán komolyak, rendezettek. Mellénk szegődik majd még a játék elején egy Garrus Vakarian nevű turián, egy F-VÉD ügynök.

Kvarián: ők egy "félig robot, félig valamilyen lény" faj . Ők is humanoidok, és mindig egy amolyan védő ruha féleséget hordanak. Ők hozták létre a játékban szinte mindig ellenünk harcoló getheket is. Egy bizonyos Flottillán élnek, ez egy vándor flotta, ami több millió hajóból áll. Ugyszint a csapatunk tagja lehet egy Tali'Zorah Nar Raya nevű kvarián, aki igazán fontos információkkal lát el minket.

Volu: a voluk egy igazán érdekes faj. A galaktikus kereskedelem szakértői, ugyszint két lábon járók. Mindig csak védő ruhában látni őket, hiszen ha nem hordanák,akkor nagy valószínűséggel szétszakadnának. Sajnos az ő népüket senki nem fogja képviselni a a csapatunkban.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!!!!!!!!