Tim Burton friss netflixes sorozata miatt ismét a figyelem középpontjába került az Addams Family. A gót szubkultúra és a sötét vígjátékok, szatírák szerelmeseinek kedvenc családja 1938-ban jelent meg először Charles Addams képregényében. Amerikában a hatvanas évekbeli tévésorozat, világszerte pedig a kilencvenes évek elején született mozifilmek tették híressé a produkciót. Az évek során több széria, film és animációs alkotás látott napvilágot Addamsékről. Lássuk most a teljes mozgóképes univerzumot, a sor végén a tegnap debütált Wednesday-vel.

addams-family-values-cast.jpg
(A kép forrása: Collider)

The Addams Family (1964-66)

Rövid életű, ám annál jelentősebb hatású volt az ABC szitkom sorozata. Már itt találkozhatunk Wednesday bizarr és különös történelmi események iránti vonzódásával, Gomez és Morticia féktelen szerelmével, illetve Fester bácsi is felbukkan egy villanykörtével. A képregényeknek nem voltak igazán fontos karakterei, az alkotók rajongása miatt azonban Izé (a fürge kézfej) és Hogyishívják kuzin is bekerült a műsorba, akik a későbbi produkcióknak szintén meghatározó alakjai voltak. A show sikerét jelzi, hogy epizódjait egészen a kilencvenes évekig ismételte a tévé.

Animációs kitérő: The Addams Family (1973)

’72-ben olyan siker övezte a Rejtély Rt. és Addamsék találkozását a Scooby-Doo meets The Addams Family című rajzfilmben, hogy a Hannah-Barbera a következő évben animációs szériát sugározott a kispolgári normákat élesen áthágó család kalandjairól. Az epizódok során viktoriánus kori otthonukra emlékeztető lakókocsival járják a vidéket. Noha az új sorozat élőszereplős társánál könnyedebb hangvételt ütött meg, hősei a korábbiaknál még különcebb figuráknak tűntek. Érdekeség, hogy Pugsley hangját a tíz éves Jodie Foster kölcsönözte, csupán három évvel később pedig kiskorú prostituáltat alakított a Taxisofőrben.

mv5bytyznjm5ztctm2myzc00yzdiltgyn2ytnme0nwy1nzmxyjq0xkeyxkfqcgdeqxvyntm3mdmymdqv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Halloween with the New Addams Family (1977)

Az eredeti szereplőgárda még egy alkalom erejéig összeállt a kamera előtt – ezúttal már színesben, hogy a nézőkkel együtt ünnepelje a Halloweent.

halladdams01.jpg
(A kép forrása: Fire Breathing Dimetrodon Time)

Irány a mozi és a világsiker: A galád család (1991, 1993)

A kilencvenes évek elején született az Addams Family történetének legemlékezetesebb és megítélésünk szerint legszellemesebb, legigényesebb adaptációja. A két részes mozifilm sokszor idézett forgatókönyvét Caroline Thompson és Larry Wilson közösen írták, a főszereplőket pedig többek közt olyan színészcsillagok alakították, mint Raúl Juliá, Anjleica Huston és Christopher Lloyd, de a mozifilmekkel hívta fel magára a figyelmet Christina Ricci is.

Barry Sonnenfeld rendezésében valami olyasmi történt, ami csak nagyon ritkán, például a Keresztapában vagy Tarantino filmjeiben, több színész lényegében azonosult karakterével a filmben. Ritkán találkozni olyan alkotással, amiben már eleve mitikus szereplők lépnek vászonra.

Szárnyaszegett próbálkozások a 90-es években

A 90-es évtizedet valóságos Addams Family-láz jellemezte, a moziepizódok sikerén felbátorodva több kísérlet is született a mozgóképes univerzum bővítésére. Először a Hannah-Barbera indított új animációs szériát, ám a The Addams Family mindössze egy évadot élt meg 1992-ben.

maxresdefault.jpg
(A kép forrása: YouTube)

Hivatalosan Sonnenfeld munkáinak folytatásaként címkézték az 1998-as Jobb együtt, mint darabokban című opuszt, jóllehet a Lurch-öt megformáló Carel Struycken kivételével teljesen kicserélődött a stáb. Hiába Tim Curry és Daryl Hannah szerződtetése, a film elmarasztaló visszajelzéseket kapott a közönség és a kritika oldaláról is.

1bpz5fktqehivgquwxaqibiq6id.jpg
(A kép forrása: sFilm)

A 98-as próbálkozás kudarcát egyedül a Wednesday szerepében feltűnt, később azonban a színészettel felhagyó Nicole Fugere vészelte át, aki a hatvanöt epizódot megélt The New Addams Family című széria oszlopos tagja lett. A 1998-1999 között sugározott produkciót ugyan sokáig ismételték a tévében, Magyarországra is eljutott, a közvélemény a korábbi műveknél gyengébbnek és lényegesen kevésbé szellemesnek ítélte.

5dfae39aa0e8450010d5ee8a.jpg
(A kép forrása: OUTtv Go)

Amiben több volt: Adult Wednesday Addams (2013-2015)

Kritikai elismerés, de igen csekély közönségsiker mellett futott – kizárólag online felületen – Melissa Hunter komikus sorozata 2013-2015 között. Mint címe is jelzi, az Adult Wednesday Addams hasonló koncepciót követett, mint Tim Burton friss produkciója, a felnőtt hősnő életét igyekezett bemutatni. Az azóta a Dél-kaliforniai diéta és az Amazon: Ügyvéd sorozatban is felbukkanó Hunter forgatókönyve visszatért az Addams Family hagyományosan intellektuálisabb és sötétebb stílusához és két évadot is megélt. Sajnálatos, hogy akkor nem kapott nagyobb figyelmet vagy streaming/tévés támogatást.

Politikailag korrekt, plázakompatibilis animációs mesék (2019, 2021)

Tim Burton már 2010 körül bejelentkezett egy stop-motion technikával készülő Addams Family sorozat tervével, animációs területen azonban az MGM két mozifilmje lett a befutó. A 2019-ben és 2021-ben napvilágot látott művek jól teljesítettek a jegypénztáraknál, kritikánkban azonban rendkívül mesterkélt, erőtlen, finomkodó és bugyuta feldolgozásnak láttuk őket.

the-addams-family-2-poster.jpg
(A kép forrása: Comics2Film)

Wednesday Addams (2022)

Tim Burton csak belevághatott idén egy nagy horderejű adaptációba, aminek középpontjába a család talán legnépszerűbb tagját állította. A horror műfaj új üdvöskéje, Jenna Ortega kapta a főszerepet, ami nem pusztán színészi adottságai, hanem érett gondolkodásmódja miatt is jó döntésnek bizonyult. „Nagyon fontos nekem, hogy ne másoljak senkit. Christina Ricci alakítása sziporkázó volt. Tökéletes és nem változtatnék rajta semmit. [...] Sosem láttuk [azonban] Wednesday-t tinilányként. Amikor idősebb leszel, ezek a szarkasztikus, démoni elszólások már kevésbé hangoznak bájosan, inkább durvák és visszataszítóak. Ez olyan dolog, amivel nagyon óvatos voltam” – fogalmazott a Sikoly és az X húsz éves színésznője.

mv5bmznkmdc2ywutnjiymc00ntjjlwfjmgytyzewmwm4ogjjm2jjxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mqv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

A stábban egyébként egyensúlyba kerültek a fiatal, feltörekvő tehetségek, mint például Ortega és Emma Myers, illetve a gondosan beválogatott sztárok, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán, Gwendoline Christie és az Addams Family univerzuma harminc év múltán visszatérő Christina Ricci.

  • A Netflix frissen debütált sorozata az ikonikus hősnő tindézser éveibe kalauzolja nézőit, amikor Wednesday a Nevermore Akadémián igyekszik elsajátítani képességeinek uralását és használatát. Közben a várost megrendítő gyilkosság és szüleit negyed évszázada foglalkoztató rejtély nyomába ered. Már elérhető a nyolc órás Tim Burton élmény a szolgáltató kínálatában.

Reméljük a show folytatódik, a következő évadban pedig néhány új az Addams Family univerzumba kívánkozó színész is felbukkan majd – nekünk volna javaslatunk. Thora Birch sajnos magánéleti okokból kényszerült távozni a nyitóévad forgatásáról, talán lesz még alkalma belekóstolni a gótikus univerzumba. Ti kit látnátok szívesen Addams Family színészként? Hogyan folytatnátok a család történetét? Melyek a kedvenc mozgóképes produkcióitok? Írjátok meg kommentben!