A CES minden évben a hardverrajongók és IT-s újságírók legnagyobb ünnepe, a nördök és geekek még a karácsonynál is jobban várják, a játékosok nyelvére pedig legjobban úgy fordítható le, mint a hardverek E3-a, ahol megtörténnek az év legfontosabb bejelentései, egyszersmind lefektetésre kerülnek az esztendő végéig uralkodó trendek, melyekről végül a következő CES-en dől el, hogy beváltak-e vagy sem. A PC Guru magazin lapzártája sanos pont egybeesett a CES-sel, így a következő, januári számban még nem foglalkozunk a kiállítással, de ne aggódjatok, februárban pótoljuk elmaradásunkat. Addig is tekintsük át együtt, mi várható 2014-től IT-fronton, persze szigorúan a teljesség igénye nélkül!

Okosodás mindenek felett

Mint azt sokan jósolták, a 2014-es CES a mobiltechnológia még további fejlődéséről, az eszelős kísérletezésről, a 4K-s kijelzőkről, valamint az okoseszközök forradalmáról szólt. Utóbbiak szekerét elsősorban az Intel tolja: a főleg processzorairól híres, de az utóbbi években mobilfronton is feltörekvő gyártó új okosórát villantott a show-n, majd bemutatta az okos fülhallgató és az okos headset koncepcióját, szigorúan a hordozhatóság jegyében.

Mint azt az "okos" jelző alapján már kitalálhattátok, ezek a készülékek saját szoftveres megoldásokkal igyekeznek kényelmesebbé tenni az életünket. A fülhallgató például figyeli a szívritmust és a légzést, kiszámítva így a mozgás során elégetett kalória mennyiségét. A fejhallgató nagy dobása ezzel szemben a virtuális asszisztensekkel való szóbeli kommunikáció. Sci-finek hangzik? Lehet, de a prototípus már működik, és elméletileg bármilyen asszisztenssel képes együttműködni. Kiállították továbbá a RealSense nevű, kamerán alapuló mozgásérzékelő technológiát, valamint az Intel megoldásaival születik meg a BMW ConnectedDrive nevű vezetéssegítő rendszere is.

S hogy mindezt miként éri el az Intel? Egyszerű: kifejleszt egy mikro-PC-t! A lenti képen látható Intel Edison egy processzor méretével vetekedő számítógép, ami egy kétmagos főegységet foglal magába. Mivel kicsi, rengeteg eszközbe bele lehet szuszakolni.

Intel Edison

Ha már szóba jött az Intel, evezzünk kicsit a konkrét termékek vizére! Az ASUS a chipgyártó Atom mobilprocesszoraira építette fel új okostelefon-felhozatalát. Bizony, az ASUS a ZenFone 4-gyel, 5-tel és 6-tal nyílt támadást intéz a mobilszféra ellen, a korábbi kísérletek alapján pedig akár még az is lehet, hogy a tajvaniak sikert aratnak. A ZenFone-ok a közép-, illetve felső-középkategóriát célozzák, az Android operációs rendszert pedig, a Huaweihez hasonlóan, saját interfésszel bolondítják meg. Ez lesz a ZenUI, állítólag nagyon felhasználóbarát, szép, gyors, kényelmes -- meglátjuk.

ASUS ZenFone-család

A ZTE is új telefonsorozatot villantott. Az Iconic Phablet néven bemutatott készülék egy 5,7 hüvelykes, 720p-s natív felbontású panellel felszerelt okostelefon-táblagép keverék, Android 4.3-as operációs rendszerrel, kétmagos processzorral. A Grand SII lesz az új zászlóshajó, a hanggal is vezérelhető, 5,5 hüvelykes, Full HD paneles gyönyörűség Qualcomm Snapdragon 800-as SoC-cal indul harcba a legjobbak között. Persze az olcsó termékekkel híressé vált ZTE azért nem hazudtolta meg önmagát teljesen: a 4 colos Sonata 4G a belépőszintű okostelefonok új generációjának tagjaként kívánja meghódítani a vásárlókat.

A trendeket követve a ZTE végül egy okosórát is bemutatott: a ZTE BlueWatch készülékkel a gyártó célja egy hosszú üzemidejű, kissé minimalista, de könnyen kezelhető és átlátható okosóra piacra dobása.

És ha már okosórák: úgy látszik, a karunkon hordozott intelligens óra egyre népszerűbb lesz 2014-ben. A Pebble is bemutatta az új zászlóshajót (alant látható a Pebble Steel), az olcsó táblagépekről ismert Achros 50 dolláros órákkal jelentkezett, belép a piacra a ZTE, a Samsung pedig már tavaly elkötelezte magát a Galaxy Gearrel, melyre nemsokára mi is vetünk egy közelebbi pillantást.

Pebble Steel

Bár nyilván sokkal több érdekes termék került bemutatásra, mint a fent kiemelt néhány darab, mindegyikről el lehet mondani, hogy a tavalyi jóslatoknak megfelelő irányt diktáltak a tervezőmérnökök: nagyobb tabletek, gyorsabb SoC-ok, több RAM, nagy felbontás és Android, Android mindenhol.

Érdekesség egyébként -- visszakanyarodva kicsit a céghez --, hogy az Intel szemmel láthatóan kerüli a Microsoft megoldásait. A gyártó 2014-es tervei elsősorban a dupla operációs rendszerek támogatását célozzák a táblagépek és notebookok terén: a Windows 8.1 csak opció (háttérbe mondjuk nem szorult), simán válthatunk Androidra, ha épp unjuk a banánt. Vagy épp SteamOS-re, mert az Intelnek bejön a Valve saját operációs rendszere. Csak nem haragszanak az Xbox One AMD alapú architektúrája miatt?

A 4K az új Full HD

A tévépiac pang, elő kell állni valami újjal. A CES-en az okostévék voltak a sztárok, minden nagyobb gyártó előrukkolt valamilyen intelligens platformmal. Hogy miről van szó? A szokásos: applikációk, internetelérés, esetleg hang-és mozgásérzékelés -- tehát semmi olyan, amit eddig ne láttunk volna itt-ott. A legnagyobb dobás talán a régi, nem okos modellek lecserélése lehet, azonos árkategóriában, így véve rá a tévétulajdonosokat, hogy váltsanak. Mert valljuk be: aki két éve vett egy Full HD televíziót, nagyon kevés okot láthat rá mostanság, hogy újat vásároljon, elvégre a 3D-s tartalom kevés, és a szemüveg miatt még mindig kényelmetlenül fogyasztható, a 1080p-s felbontást pedig alig haladja meg bármilyen tartalom. Jelenleg, legalábbis, de úgy tűnik, hogy ez idén végre változni fog.

A Samsung 4K-s, hajlított tévécsaládot mutatott be, beleértve egy gigantikus, 78 hüvelykes modellt (amit Michael Bay annyira döbbenetesnek talált, hogy elfelejtett beszélni -- videó alant, nézzétek), és bár ez is elég nagy szó, a cég megállapodást kötött az Amazonnal és a Netflixszel, hogy belátható időn belül elinduljanak a 4K-s streamcsatornák.

Bizony: a gigantikus televíziókra rendes tartalom érkezik! Szerencsére a Samsung nincs egyedül a 4K-ért vívott háborúban: az LG, az ASUS és a Sony is vele tart. Utóbbi elsőként nyújt 4K-s tartalmakat egy nemsokára induló, de persze Sony-exkluzív szolgáltatás keretében, és a CES-en egy 4K-s médialejátszót, valamint egy könnyű, hordozható 4K-s kamerát is bemutatott.

Ráadásul nem csak az óriási kijelzők világa kap 4K-s kezelést, de már megerősítést nyert, hogy a Dell idén 28 hüvelykes 4K monitorral rukkol elő, illetve egyre több notebooknak emelik a felbontását Full HD fölé. És hogy hogyan alakulnak az árak? Egész jól: többek között a Polaroid és a Vizio is előáll idén 1000 dollár alatti 4K tévékkel. Most könnyű lehet felhördülni az átszámítva 200 ezer forint feletti árakon, de ha visszagondolunk, 2012-ben még csak álmodhattunk a Full HD-t meghaladó panelek terjedéséről.

Ha pedig már szóba került a 3D-s szemüvegek kényelmetlensége: a Dolby és a Philips kivitt a CES-re egy 8K-s felbontású (!), szemüveg nélküli 3D-s tévét, csak hogy mindenki kapjon egy kis kóstolót a távoli jövőből. 7680x4320-as natív felvontás, 85 hüvelykes képátló, és minden bizonnyal megfizethetetlen ár... kettőt, valaki?

Ezzel játszunk...

A 2014-es CES játékos fronton sem volt épp elhanyagolható. Az első és legfontosabb hír: a Valve ezer év után végre bemutatta a Steam Machine első 14 változatát, különböző gyártótól -- akit érdekelnek a részletek (tehát minden valamire való gamert), az ide kattintva tudhat meg többet róluk. A sajtó reakciója egyébként nem volt olyan pozitív, mint a Valve várta: legtöbben azt nehezményezték, hogy az 500 és 6000 dollár (!) közé eső gépek között túl sok különbség van, legtöbbjük csúnya, és nem látszanak olyan időtálló megoldásnak, mint mondjuk egy Xbox One vagy PlayStation 4.

Apropó, konzolok! Az Xbox One-ból tavaly 3 milliót, a PS4-ből a CES-ig bezárólag több mint 4 milliót adtak el világszerte, szóval a Microsoft és a Sony melle dagadhat a büszkeségtől.

Fontos lépés volt a Sony részéről, hogy bemutatta a Gaikaiból lett PlayStation Now-t: ez a gyártó saját streamszolgáltatása, ami a régi, PS2-es és PS3-as játékok elérhetőségén túl többek között lehetővé teszi, hogy egy okosított Sony Bravia televízióra közvetítsük a PS4-es játékokat, pusztán az internet segítségével (minimum 5 Mb-es kapcsolat kell a minőségi játékhoz). A PlayStation Now fizetős szolgáltatás lesz, ára azonban még nem ismert.

Ahogy arról a PC Guru Online-on is beszámoltunk, az Nvidia bemutatta a Tegra K1 nevű grafikuschipet, amivel a gyártó el szeretné hozni a mobilgrafika új generációját. A Kepler architektúrára épülő, csúcstechnológiás Tegra K1 192 CUDA magot vonultat fel, támogatja a DirectX 11 és az OpenGL 4.4 technológiákat, valamint az Unreal Engine 4-gyel is kompatibilis, sőt az Epic szerint bármilyen program elindul a K1-en, ami egy PC-n vagy high-end konzolon is futhat. „Úgy gondoltam, hogy csak 3-4 év múlva érjük el ezt a szintet a mobilchipek terén.” -- tette hozzá Tim Sweeney, az Epic Games egyik alapítója, az Unreal-motorok főprogramozója.

Az idei CES szerencsére nélkülözte a halálra ítélt androidos játékkonzolokat. Helyettük a Razer újdonsága igyekszik megszólítani a jövőt, bár még kérdéses, hogy mekkora sikerrel. A Project Christine egy roppantmód ambiciózus koncepció: olyan személyi számítógépről van szó, amit bárki össze tud rakni, mert nem kell slotokkal, kábelekkel, csavarokkal bajlódnia, egyszerűen csak összedugja a különböző komponenseket, és már kész is a testre szabott gamer-PC! A lent látható videó segít közelebb hozni a kínai cég álmát, amit azok, akik sokat szenvednek gépük szerelgetésével, talán osztanak majd. Hogy mi lesz a Project Christine sorsa, még nem tudni, a Razer csak mint koncepciót prezentálta a CES-en, sok megszokott, játékosokat célző periféria tengerében.

Összegzés

Sok dolgot kihagytunk, de nem is az volt a cél, hogy egyetlen cikkbe sűrítsük a 2014-es év legfontosabb hardveres show-jának többnapos felhozatalát. Sokkal inkább szerettünk volna átfogó képet nyújtani, érintve a legfontosabb trendeket és érdekességeket. Ami így, a kiállítás végén egyértelmű, az a "nagyobb, hosszabb, vágatlan" gondolkodásmód, ami egyre több, korábban konszolidált gyártót jellemez.

Levonható következtetés, hogy 2014 a 4K, az okosodó otthoni eszközök, az olcsó táblagépek és a furcsa kísérletek éve lesz, melynek végén egy tágabb, intelligensebb IT-s piacot lesz szerencsénk ostromolni. Ugyanakkor jó lenne, ha a végre valami új trend is berobbanna a köztudatba, mert 4K ide, okosóra oda, azért ezek a dolgok jórészt a múlt megoldatlan kérdéseinek válaszai csupán.