A Huawei mellett az akkor még almárkaként működő Honor 2018-ban mutatta be első okosóráját, a Honor Magic Watch névvel rendelkező eszközt. Ennek utódja, a Magic Watch 2 azzal vívott ki magának komoly sikert, hogy a Huawei GT 2 Próval azonos tudást kínált, feleannyi áron. Remek üzemidővel, rengeteg sportmóddal, beépített GPS-szel és mikrofonnal került a vásárlókhoz, így amikor a kínai cég bejelentette a GS3-at, joggal bíztunk abban, hogy egy tudásban továbbfejlesztett órát kapunk. Nos, ez csak részben történt meg, az ítéletet pedig pár ezer karakterrel lejjebb olvashatjátok!

honor-gs31.jpg

Ezüstben-kékben/feketében ragyogok

Míg a Honor Magic Watch 2 külsejében kifejezetten sportóra benyomását keltette a szilikon szíjával, sávozott, fekete tokjával, addig kék bőrszíjával, ezüstkeretes tokjával a GS3 egy exkluzív óra képét mutatja. Ez már az eszköz dobozáról kiderül, ami némi olvasnivalót, a mágneses töltőfejet és a hozzá tartozó kábelt, valamint az órát rejti. A szerkezet kifejezetten könnyű, hiszen súlya nem éri el az ötven grammot, a kék bőrszíj színe nagyon elegáns. Ez a változat külföldről megvásárolható (tesztpéldányként ezt kaptuk), a Honor GS3 Magyarországon fekete verzióban kapható. Az óra súlya persze azért ilyen alacsony, mert a tok hátulja műanyag, de ez a többhetes teszt alatt egyáltalán nem volt zavaró, nem kezdte ki a bőrt, és nem is lehetett érezni a viselését, amit kifejezett előnyként éltünk meg. A Honor Watch GS3 beüzemeléséhez a Honor Health programot kell telepíteni Android telefonra, majd az órán megjelenő QR kódot olvassuk be a párosításhoz, ami pillanatok alatt megtörténik.

honor-gs32.jpg

A Honor Health a Huawei Health-ben megismert lehetőségeket kínálja, némileg módosított formában, ablakos elrendezésben. Itt lehet megnézni az óra hordása alatt rögzített alvási adatokat, felvenni telefonszámokat a hívásokhoz, megtekinteni a sportadatokat, a véroxigénszintet és így tovább. Aki látott már Huawei órát, Honor órát, annak a Honor Watch GS3 menüfelülete azonnal ismerős lesz, ahogy a kezelése is. Felső gombbal lehet előhozni a főmenüt, az alsó gombbal lehet elindítani az edzéseket. Felülről lehúzva a kijelzőt a beállítások jönnek elő, balra-jobbra pedig a legfontosabb funkciók (pl. zenelejátszó, pulzusmérő stb.). A kijelző reszponzív, 466x466 pixel felbontású AMOLED panel, megakadások nincsenek, pár dizájnbeli változást fel lehet fedezni, de a többi tulajdonságban nem történt jelentős változás/előrelépés. Így, bár a Honor Watch GS3 képes megjeleníteni az üzenetek első sorait, azokra már nem lehet válaszolni, még egy szmájlival sem (ezt a negatívumot már kiemeltük a Huawei Watch 3 Pro tesztjénél is). És ez baj, mert már a Samsung Watch korai változatai is tudták ezt a funkciót, ahogy az Apple Watch is. Reméljük, hogy a vállalat következő órája már ezt a lehetőséget is tartalmazni fogja.

honor-gs33.jpg

Sportmódok között van minden, a szobabiciklitől kezdve a futáson keresztül az úszásig, így természetesen kipróbáltuk, hogy a GPS hogyan működik. Nyitott térben gyorsan talált jelet, azonban egy közel két kilométeres gyaloglás pontosságának rögzítését már nem teljesen sikerült megoldania. A Realme GT Master telefonon, a megjelenített útvonal szerint, átlós irányban keresztülmentünk egy tízemeletes panelházon is, emellett elmondható, hogy az egyenes utcákon való sétálás ellenére kilengett a vonal görbéje. A távolságot, lépéshosszt, pulzusszámot azonban pontosan belőtte, ahogy az edzészónákat is egy szobabiciklizés-edzés alkalmával. Edzésterveket lehet kiválasztani, melyek között vannak teljes testre ható zsírégető programok, vagy éppen olyanok, amik a futásba vezetnek be.

Edzés után azonban regenerációra is szükség van, és ebben a Honor Watch GS3 kifejezetten erős. A legjobb tulajdonsága az alvásmonitorozás, ami szintre percre pontosan rögzíti az elalvás és az ébredés idejét, illetve az alvásciklusok hosszát. Egész napos viseléssel, pulzusméréssel, alvásfigyeléssel, a háromhetes tesztidőszak alatt egyszer kellett tölteni az eszközt, és ez nagyszerű eredmény, tekintve a legnagyobb gyártók pár napos üzemidejét.

honor-watch-gs2.jpg

Hiányos telefonálás

A Honor GS3-on, BT-kapcsolaton keresztül hívásokat is lehet indítani és fogadni, a telefontól kb. 10 méteres távolságig. A hangszóró erős, még autóvezetés közben, a forgalom zaja mellett is mindkét oldalon tisztán lehetett hallani a beszédet, de tömegközlekedésen már problémásabb a helyzet. Ugyanakkor sajnos a Honor Health programban nem lehet többszáz kontaktot rápakolni az órára, de a legfontosabb kapcsolatokat, így a családtagokat, barátokat be lehet állítani.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ugyanakkor kérdés, hogy miért nincs LTE verzió, miért nincs NFC az órában, és miért nincs iOS-kompatibilitás, ahogy az is, hogy 2022-ben miért nem lehet legalább alapvető válaszreakciók lehetőségét beépíteni a szoftverbe. Vannak más furcsaságok is, például zenelejátszás közben a kínai írásjelek kijelzőn való megjelenése, amikre nincs ésszerű magyarázat. A Honor Watch GS3 nyár elején 90 ezer forintos áron nyitott, ma már meg lehet venni 76 ezer forint körül, de tekintve, hogy a Magic Watch 2-öt 2020 végén 42 ezer forintos áron vettük meg, így ez a magas árcédula érthetetlen. Sok mindent tud a Honor Watch GS3 és sok mindent nem, akár egy üzleti tárgyalás alkalmával is fel lehet venni, csak éppen a szoftvere annyira korlátozott, hogy okosóra ellenére sem elég okos.