Warren Ellis James Bond-kötete mellett, idén ősszel, egy másik izgalmas cím is napvilágot látott a Vad Virágoknál, ez pedig a P.K.V.H. első omnibus, amely lényegében a Hellboy nélküli Hellboy-élményt kínálja, kicsivel több mint 400 oldalon. És hogy milyen az a Hellboy nélküli Hellboy-élmény? Nos, ezúttal is a Paranormális Kutató- és Védelmi Hivatal áll a középpontban, a világ különböző részein történő rövidebb-hosszabb bevetésekkel, csak éppen a vészjósló sorssal megáldott pokoli fiú nincs a csapattal, így Abe-éknek maguknak kell rendezniük a világ vérfagyasztó ügyeit.

P.K.V.H. Omnibus 1.

  • Írta: Mike Mignola
  • Rajzolta: Guy Davis és mások
  • Oldalszám: 408
  • Ár: 15 000 Ft (csak a kiadó webshopjából vásárolható)

Természetesen, ahogy az sejthető, a kétéltű ember, Abe Sapien, a homunculus, Roger, a pirokinetikus képességekkel rendelkező Liz, a médium Johann Kraus, valamint a tanácsadó Dr. Kate Corrigan kerül a középpontba. Vagyis az elején Liz nincs a csapatban, mert éppen önkéntes száműzetését tölti, ami nem túl jól sül el (és ehhez a tűzgyújtó képességének semmi köze). Hellboy ugye kilépett, Abe tervezgeti, hogy lelép, Liz pedig jó messze utazott, hogy pár évet önmagával foglalkozzon. Azonban új otthona az Urálban mégsem olyan biztonságos, így már csak egy vészjelzés érkezik egykori társaihoz, hogy felkerekedve és felülemelkedve negatív érzéseiken, minél előbb megmentsék barátjukat.

Ez a kiindulási pont, ám mielőtt haladnánk tovább a kalandok között, egy kis kitérőt teszünk Rákolló Johnson társaságában, az 1930-as évek New Yorkjában, ami valahol vicces kis sztori, emellett kiválóan hozza a korszak horrorfilmjeinek szürreális, megmosolyogtató stílusát. Nem egy mély történet, de szerethető a maga módján. Az intermezzo Abe tengeri kiruccanásával folytatódik, majd zombik, vámpírok, kísértetek és boszorkányok is felbukkannak a rövidebb szegmensek során. 

Végül eljutunk a kötet legnagyobb durranásához, a Békapestishez, ami egy sokkal komolyabb és veszélyesebb konfliktus, méghozzá régi problémák felszínre bukkanásával, miközben Abe is nagy slamasztikába kerül, ezzel közelebb jutva eredetéhez, ami kicsit kész átverés, így sok infóra senki ne számítson. Maga a sztori viszont jó, a hangulata is rendben van, a rajzok pedig kifejezetten igényesek és minőségiek, ahogy az egész kötetben is. 

A Hivatal

Amit a P.K.V.H. Omnibus 1. mindenképpen bizonyít, az az, hogy a Paranormális Kutató- és Védelmi Hivatal igazából Hellboy nélkül is működik, de mégis ő az összetartó erő, ami a csapatot egybe fogja, emellett minden egyszerűbb, ha ő is ott van a helyszínen. Mert bár mindenki rendelkezik különleges képességekkel, avagy egyiküket sem kell kimondottan félteni, a pokolfiú ökle mégis mindig pontosan oda csap, ahova kell, ezzel rendet téve mindenféle túlvilági erő és misztikum esetében. És igen, hiányzik is, de ettől függetlenül a csapat végzi a dolgát, a hivatal működik, az ellenfelek pedig nem vonulnak vissza, csak mert Hellboy nincs a pályán.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Várjuk hát a következő kötetet és a folytatás, pláne, hogy maradt némi elvarratlan szál. A minőség a megszokott, avagy a Vad Virágok Könyvműhely szokás szerint kitett magáért: a külső fekete vászonkötés, dombornyomással, vörös jelzőszalaggal, papírborítóval, belül pedig több mint 400 oldalnyi jóság vár, jó minőségű papíron, nagyon szép nyomással, kellően nagy méretben. Van még jegyzet, vázlat, extra információ, aminek hála ez az omnibus is kötelező mindenkinek, aki kicsit is szereti a franchise-t, esetleg szimplán a minőségi képregények és képregény-kiadások híve. Reméljük, nem kell sokat várni a folytatásra.