Ha ezt a cikket olvasod, akkor jó eséllyel szeretsz játszani, s valószínű az is, hogy sokat szeretsz játszani. Az viszont már egyáltalán nem egyértelmű, ki hogyan tölti az idejét, hiszen van, aki arra esküszik, hogy egy nagy tévé/monitor előtt, a saját otthonának kényelmében igazán jó videojátékokat nyüstölni, míg másoknak az a fontos, hogy bárhol, bármikor egy karnyújtásnyira legyenek az aktuális kedvenctől. A héten arra vagyunk kíváncsiak, hogy TE melyik oldalon állsz.

Nem kell nagyon sokat törni a fejünket azon, hogy rájöjjünk, mi a jó oldala annak, ha egy hordozható konzolunk vagy egy erősebb okostelefonunk van, hiszen ezzel a zsebünkben egy hosszú utazást vagy egy, a szokásosnál is unalmasabb tanórát tehetünk érdekesebbé. Csak előkapjuk a masinánkat és pár másodpercen belül már pörgethetjük is a kis kedvencünket, a műfajnak pedig szerencsére már nem szabnak határt a technika korlátok -- semmi akadálya annak, hogy egy összetett kalandjátékot vagy akár egy multiplayer meccset bonyolítsunk le.

Az érme másik oldalán persze ott van az, hogy a kézi konzolokra és mobileszközökre kiadott játékok vagy laptopon futó programok nem tudják visszaadni ugyanazt az élményt, mint egy asztali konzol, netán egy PC. A képernyő sokkal kisebb, töredéke annak, ami az asztalunkon figyelmet követel magának, a grafika sem éri el minden esetben ugyanazt a szintet, a legnagyobb probléma pedig az, hogy bizony oda kell figyelni az akkumulátor töltöttségre, ez ugyanis hamar véget vethet a szórakozásunknak.

kontra-mobil.jpg

Ilyennel nem kell számolni egy PC-n vagy asztali konzolon (Xbox One, PS4), a hálózatra dugott eszközünk ugyanis korlátlanul futhat, ha nem tényező a villanyszámla -- de ez persze csak egy része a dolognak: a másik, nagyobb érv a helyhez kötött játékok mellett, hogy sokkalta kényelmesebb elterpeszkedni a kanapén vagy egy kényelmes székben, kizárni a külvilágot, és csak játszani; a nagy képernyőn hagyhatjuk magunkat teljes mértékben elmerülni az elénk táruló világban, s élvezhetjük annak minden egyes gyönyörű részletét.

Ezt nehezebb megtenni odakint, ahol több a zavaró tényező, ugyanakkor egy asztali PC-t vagy konzolt nem tudunk magunkkal vinni sehova se, így buszon, vonaton vagy órán ülve legfeljebb csak ábrándozhatunk arról, hogy milyen jó lesz hazaérve kiengedni a gőzt egy kis játékkal, legyen az bármi, ami éppen a szívünk vágya.

kontra-asztal.jpg

Természetesen két külön világ a hordozható- és az asztali játékok halmaza, de ezen a téren is mindenkinek megvan a maga preferenciája: lehet, hogy te azt szereted, ha bárhol hozzáférhetsz egy kis gyors szórakozáshoz, míg más nem törődik ezzel. Ebben a rovatban pontosan erre vagyunk kíváncsiak, hogy TE, mint játékos hogyan vélekedsz az aktuális témában. Arra kérünk tehát benneteket, hogy ismét osszátok meg velünk a gondolataitokat, hallassátok hangotok -- higgyétek el, nem lényegtelen, mit mondtok!