A világvégét már számtalanszor elmesélték, megfilmesítették, de mindig van lehetőség újabb, egyéni nézőpontból bemutatni ezt az eseményt, amely remélhetőleg nem mostanában fog bekövetkezni. Lily Brooks-Dalton 2016-os, Az éjféli égbolt című könyve is ezzel a témával foglalkozik, de olyan módon, ahogyan arra csak egy nő képes.

az-ejfeli-egbolt.jpg

Az éjféli égbolt főhőse az idős asztronómus, Augustine, akit egy sarkköri kutatóbázison ér el egy titokzatos kataklizma. Társait kimentik, ő azonban megtagadja „őrhelyének” elhagyását. Neki fontosabb a munkája, mint az élete. Közben a végtelen űr hidegében éppen a Jupiterről tér vissza az Aether nevű űrhajó, melynek legénysége megdöbbenve tapasztalja, hogy az egykor hangos rádiócsatornák elnémultak…

A könyv története ezen a két szálon fut, ugyanakkor nem magára a kataklizmára helyezi a hangsúlyt, hanem annak lélektani hatásaira. Mi történik akkor, ha valaki látszólag teljesen egyedül marad a világban? Hogyan lehet megbirkózni ezzel a hihetetlen teherrel? Erre kell válaszolnia Augustine-nak és az Aether csapatának is, miközben sorról-sorra, oldalról-oldalra ismerjük meg az egyes szereplőket, életüket, hogyan jutottak el a könyv történetének kiinduló pontjáig. A cselekmény csigalassúsággal halad előre, szinte lírai, filozofikus mélységekig vizsgálja az írónő a szereplők érzéseit, gondolatait. A két szál természetesen a könyv végére összekapcsolódik, de addig is Lily Brooks-Dalton szemléletes leírással mutatja be a sarkvidék és a végtelen űr hideg környezetét, kihívásait. Igaz, Az éjféli égbolt nem való mindenkinek. Lassúsága, szinte párbeszéd nélküli cselekménye sokakat elriaszthat, de azok, akik veszik a bátorságot, hogy egy könyvesboltban kosarukba tegyék ezt a művet, egy lenyűgöző történetet kapnak, az emberi félelmekről, magányról, és a szeretet jelentőségéről. Elgondolkodtató könyv ez, kell egyfajta nyitottság mondandójának befogadásához, ami a végén megragad és napokig nem enged el.

  • Regény címe: Az éjféli égbolt
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 2610 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3480 forint)