• A Richard Jewell balladájáról írt kritikánkat itt olvashatjátok
  • A Jojo nyusziról írt kritikánkat itt olvashatjátok
  • Ma debütál Sam Mendes (Amerikai szépség, Skyfall) nagyszabású I. világháborús opusza
  • Hivatali eltávozás címen érkezik egy amerikai horror-vígjáték

Eljött az év első igazán pezsgő premiernapja. Három régóta várt film is debütál ma a hazai mozikban, elsőként Clint Eastwood új rendezése. 

Jewell az 1996-os atlantai olimpia alatt vált híressé, amikor egy robbanóanyagot tartalmazó csomagot kiszúrt és hatástalanított, ezzel megmentve számtalan ember életét. Az egykori hőst azonban a média gyorsan hírbe hozta a merénylettel, a férfinek pedig hosszú időbe telt, mire bíróság előtt tisztázni tudta magát. Jewell hosszú pokoljárás után 2007-ben hunyt el mindössze negyvennégy évesen.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok. 

richard-jewell-2.jpg

Taika Waititi, mielőtt még belefogna egy Star Wars opuszba, gyorsan rendezett nekünk egy nácizmust kifigurázó filmet. A Christine Leunens Cellába zárva (Caging Skies) című regénye alapján készülő opusz főhőse egy korabeli német kisfiú, aki képzel magának egy Hitler-kinézetű barátot, miközben anyja zsidó lányt bújtat.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

mv5bnjlloti5odutodywni00mwq5lwixmjmtymnjm2i2nde2nzaxxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdqv1sy1000sx1500al.jpg

Sam Mendes (Amerikai szépség, Skyfall, Spectre) is jelentkezik egy nagyszabású filmmel. Az 1917 az első világháborúban játszódik, ahol két fiatal brit katona látszólag lehetetlen feladatot kap: el kell juttatniuk egy üzenetet, megmentve ezzel több száz társukat (és egyikük testvérét) egy végzetes rajtaütéstől, az idő azonban elképesztően szűkös.

befutott-a-lelegzetelallitonak-igerkezo-1917-utolso-elozetese.jpg

A könnyedebb szórakozásra vágyóknak ajánlott a Hivatali eltávozás című amerikai horror-vígjáték. Egy cégvezető csapatépítő kirándulásra viszi dolgozóit, ám amikor eszelős túravezetőjükkel leereszkednek egy felfedezetlen barlangba, az addig sem felhőtlen túra katasztrofális fordulatot vesz. A csoport bent ragad a barlangban, ahol aztán kezdetét veszi az igazi csapat építés, vagyis inkább leépítés...

Folytatódik A művészet templomai című dokusorozat. Ezúttal Gauguin Tahitin munkásságát veszik számba.