• Június 16-án vonhatja vissza a kormány a veszélyhelyzetet
  • Ezt követően újranyithatnak a hazai mozik és a színházak

Bár a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások az elmúlt hetekben enyhültek hazánkban, a mozizás élménye továbbra is olyasvalami, amiről le kell mondanunk ebben a nehéz időszakban. Alternatív megoldásként autósmozik ugyan több helyen is nyíltak a közelmúltban, ám ezek legfeljebb a régi klasszikusokat tudják vetíteni - jelenleg nincs filmszínház, ami az esetleges újdonságokat fogadhatná, így a forgalmazók is tehetetlenül várnak.

A jó hír az, hogy hamarosan mindez megváltozhat, a csütörtöki kormányinfó során ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy június 16-án vonhatja vissza a kormány a veszélyhelyzetet. Ez pedig zöld utat jelentene egyben - a színházak és a fürdők mellett - a mozik kinyitásának is.

mar-junius-kozepen-ujranyithatnak-a-hazai-mozik.jpg

A dátum egyelőre még nem kőbe vésett, mint ahogy az sem, hogy megszűnik a rendkívüli helyzet, ugyanakkor most először mutatkozik reális esély arra, hogy kinyithatnak a hazai mozik. Egészségügyi óvintézkedések és előírások természetesen ezt követően is lennének, vagyis ha ki is nyitnak újra a mozik, az biztos, hogy csak csökkentett nézőszám és megfelelő távolságtartás mellett.

Ami a globális helyzetet illeti: világszinten is egyre több ország kapcsán hallani arról, hogy hamarosan újból üzemelhetnek a mozik (néhány helyen, például egyes amerikai államokban már korábban újranyithattak), így a nyár második felére ilyen tekintetben is újraindulhat a filmipar. És hogy milyen alkotásokkal? Ezekről a potenciális nyári premierekről korábbi cikkünkben olvashattok.